Courgette-ricottataart

Courgette-ricottataart

De ricotta houd de textuur in de taart heerlijk romig en de courgettes fleuren ‘t geheel helemaal op. Met deze taart maak je van elke gelegenheid een feestje! 

Bereiding



1 Doe de bloem samen met de boter, gehakte oregano, tijm en melk in de kom van de keukenmachine, voeg een snuf zout toe en meng dit alles in 1-2 minuten tot een deeg. Bestuif een schoon werkvlak en je handen met wat bloem, leg het deeg op het werkvlak en vorm er een platte cirkel van. Wikkel het in plasticfolie en bewaar het deeg 30 minuten in de koelkast.

2 Verwarm de oven voor op 180 °C. Neem het deeg uit de koelkast en rol het op een met bloem bestoven werkvlak uit tot een grote lap van 2-3 mm dik. Bekleed er een grote quichevorm (Ø 23 cm) mee, druk het deeg in de hoeken en ga met een deegroller over de bovenkant om het teveel dat over de rand hangt te verwijderen.

3 Prik met een vork kleine gaatjes in de bodem, leg er bakpapier op en vul de vorm met blindbakbonen (of droge rijst). Bak de deegbodem 10 minuten in de oven, verwijder dan de bakbonen en het papier en bak hem in nog 5-10 minuten goudbruin.

4 Splits het ei en smeer met een kwastje het deeg in met het eiwit (bewaar de eidooier voor een ander recept; je kunt hem 3 dagen in een afgesloten bakje in de koelkast bewaren) – het eiwit zorgt ervoor dat het vocht niet in de bodem trekt.

5 Hak voor de vulling de oregano en tijmblaadjes fijn. Meng de kruiden met de ricotta, crème fraîche, melk en eieren. Rasp de parmezaan erboven en voeg wat zout en peper naar smaak toe.

6 Snijd de courgettes met een (kaas)schaaf of dunschiller in de lengte in dunne plakken. Giet de vulling over de deegbodem en verdeel hem met de bolle kant van een lepel gelijkmatig over de vorm. Rol elke reep courgette op tot een soort roosje, verdeel ze over de taart en druk ze een beetje in de vulling om ze op hun plek te houden (het is niet erg als ze iets losraken of verschuiven).

7 Bak de taart 30-35 minuten in de voorverwarmde oven, tot het deeg goudbruin is. Je kunt de taart warm of koud eten en als je het mooi (en lekker) vindt kun je hem versieren met een paar eetbare bloemen.

8 PERSONEN

• 300 g bloem, plus extra

• 150 g ongezouten boter

• 2 tl van elk: gehakte oregano en tijm

• 5 el volle melk

• 1 groot ei

• 3 grote courgettes (geel en/of groen)

• eetbare bloemen, voor erbij (optioneel)

RICOTTAVULLING

• 3 el van elk: gehakte oregano en tijm

• 200 g ricotta

• 150 g crème fraîche

• 100 ml volle melk

• 3 grote eieren

• 50 g parmezaan


Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Print dit recept Mail dit lijstje

Gratis nieuwsbrief