Niets is zo feestelijk als een pavlova van krokant merengueschuim. Deze gemarmerde chocoladeversie combineert geweldig met het bedwelmende zoet van italiaanse amarenekersen.
1. Verwarm de oven voor op 200 ºC. Bekleed een bakplaat met bakpapier.
2. Doe de eiwitten in een vetvrije beslagkom. Voeg de azijn toe en klop de eiwitten met de mixer op.
3. Voeg al kloppend, beetje bij beetje, de suiker toe en klop tot een mooie stevige taaie schuimmassa.
4. Spatel nu de maïzena door het schuim en schep de helft van het schuim in een andere (brandschone) kom. Zeef er 2 el cacao boven en spatel er voorzichtig door. Spatel nu het bruine en witte mengsel voorzichtig door elkaar zodat een marmereffect ontstaat.
5. Schep het mengsel als een grote berg (Ø ca. 25 cm) op de bakplaat en maak met een lepel in het midden een flauwe holling. Schuif in de oven, zet de temperatuur terug naar 60 ºC en laat 2 uur ‘bakken’ (drogen).
6. Zet de ovendeur op een kier en laat de pavlova zo nog 2 uur drogen. Hij zal vanbinnen dan nog een beetje kleverig zijn.
7. Laat volledig afkoelen en dek af met alufolie. Klop de slagroom stijf met suiker en laat de kersen uitlekken. Verdeel de slagroom over de meringue en schep de kersen erop. Schep wat siroop over de slagroom, schaaf de chocolade boven de pavlova en bestrooi met poedersuiker en eventueel nog cacao. Versier de pavlova met een kerstboompje en kerstmannetje.
TIP Om te zorgen dat hij niet breekt, kun je de pavlova ook in een lage ovenschaal maken (Ø 30 cm) waar hij gewoon op kan blijven staan. Bekleed de schaal wel met bakpapier.
Productie en styling Marian Flint – Fotografie Willem Groeneveld – Receptuur en foodstyling Jankees Roggeveen
Voor 6 à 8 personen.
Extra nodig
Om de beste ervaringen te bieden, gebruiken wij en onze partners technologieën zoals cookies om informatie over het apparaat op te slaan en/of te openen. Toestemming voor deze technologieën stelt ons en onze partners in staat om persoonlijke gegevens zoals surfgedrag of unieke ID's op deze site te verwerken en om gepersonaliseerde en niet-gepersonaliseerde advertenties te tonen. Als u geen toestemming geeft of deze intrekt, kan dit invloed hebben op bepaalde functies.
Klik hieronder om in te stemmen met het bovenstaande of om specifieke keuzes te maken. Je keuzes zullen alleen worden toegepast op deze site. Je kunt je instellingen te allen tijde wijzigen, inclusief het intrekken van je toestemming, door gebruik te maken van de knoppen op het Cookiebeleid of door te klikken op de knop 'Toestemming beheren' onderaan het scherm.