Chocokoekjes met gezouten karamel

Chocokoekjes met gezouten karamel

Heerlijke chocokoekjes met in het midden smeuïge, sticky gezouten karamel. Mmmm… Je hebt twee ronde uitsteekvormen nodig (liefst een van 6 en een van 3 cm) voor het beste resultaat.

Bereiding



1 Meng voor de koekjes de bloem, gemalen amandelen, het bakpoeder, de cacao en een snuf zout in een kom.

2 Klop de boter en suiker in een andere kom tot een licht en romig mengsel. Voeg de vanille toe, plus de eidooiers — voeg die een voor een toe en klop goed na elke dooier.

3 Voeg de droge ingrediënten in kleine hoeveelheden tegelijk toe. Meng niet te lang, anders worden de koekjes eerder taai en hard dan krokant en licht.

4 Kneed het deeg lichtjes en maak er een gladde bal van. Duw die plat tot een schijf, wikkel hem in plasticfolie en laat 1 uur opstijven in de koelkast.

5 Bekleed 2 bakplaten met bakpapier. Rol het deeg op een met bloem bestoven werkvlak uit tot een lap van 3 mm dik. Steek er koekjes uit met een uitsteekvorm van 6 cm en verdeel ze over de bakplaten.

6 Maak een bal van de restjes deeg en rol die weer uit tot een lap. Steek er meer koekjes uit. Gebruik dan een uitsteekvorm van 3 cm om in de helft van alle koekjes een opening te maken, zodat er ringen ontstaan. Leg alles op de bakplaten, bewaar de koekjes 15 minuten in de koelkast en verwarm de oven voor op 170 °C.

7 Bak de koekjes 12–15 minuten in het midden van de oven, tot ze krokant zijn. Laat ze afkoelen op de bakplaten.

8 Maak ondertussen de botercrème: doe de zachte boter, 1 eetlepel van de dulce de leche of bebogeen, de poedersuiker, gesmolten chocolade en een snuf zout in de kom van een mixer en klop er een glad mengsel van. Bewaar het tot gebruik in de kom — het stolt te snel als je het meteen in een spuitzak doet.

9 Schep als de koekjes helemaal zijn afgekoeld de botercrème in een spuitzak met een rond mondje van 1 cm. Doe de rest van de karamel in een andere spuitzak met een kleiner mondje (6 mm). Spuit een ring van botercrème langs de rand van een heel koekje en spuit daarop een dunner ringetje van karamel. Laat ruimte in het midden.

10 Leg er een ringvormig koekje op en spuit nog wat karamel in de opening. Herhaal dit met de rest. Druppel dan de gesmolten chocolade over de koekjes en laat stollen. Serveer ze op een grote schaal.

Per portie 301,3 kcal, 17,4 g vet (8,9 g verzadigd), 4,3 g eiwit, 33,7 g koolhydraten, 25,3 g suikers

Voor 24 stuks

• 250 g bloem, plus extra om te bestuiven

• 100 g gemalen amandelen

• ½ tl bakpoeder

• 25 g cacao

• 225 g zachte boter

• 150 g fijne kristalsuiker

• 1 tl vanille-extract

• 3 middelgrote eidooiers

• 100 g pure chocolade (cacaogehalte 70 %), gesmolten



Botercrèmevulling

• 100 g zachte boter

• 1 blikje dulce de leche of bebogeen (à 400 g)

• 200 g poedersuiker

• 50 g pure chocolade (70 % cacao), gesmolten


Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Print dit recept Mail dit lijstje

Gratis nieuwsbrief