Catalaanse gegrilde groenten

Bereiden

Dit Catalaanse gerecht - escalivada genaamd - van geroosterde groenten in een kruidendressing werd vroeger gemaakt door de groenten te roosteren tussen de gloeiende kooltjes. Dat kan nog steeds! Of doe ze in de grillpan. Serveer warm of op kamertemperatuur.

1 Zet de grill op de hoogste stand of steek de barbecue aan. Gebruik je de grill, leg alle groenten dan in een grote braadslee (allemaal nog met vel of schil) en laat ze in 15–20 minuten
zacht worden en zwart blakeren (de tijd hangt af van de hitte van je grill). Gebruik je de barbecue, leg de groenten dan rechtstreeks op het rooster. Blijf ze continu omkeren, zodat ze rondom gelijkmatig schroeien (dan lukt het ontvellen en schillen het best). De tomaten en paprika’s hebben de minste tijd nodig, dus houd ze in de gaten en neem ze van het rooster als ze klaar zijn.

2 Doe alle groenten in een paar grote kommen, dek ze af met plasticfolie en laat een paar minuten staan (zo koelen ze een beetje af. Bovendien creëer je stoom, waardoor de velletjes beter loslaten).

3 Ontvel de tomaten, snijd het vruchtvlees van de kern en verwijder de pitjes. Gooi de pitjes weg, doe de velletjes en kern in een zeef boven een kom, en druk het sap eruit. Ontvel de
paprika’s en verwijder de zaadjes, zaadlijsten en stelen. Voeg sap dat vrijkomt toe aan het tomatensap in de kom.

4 Schil de aubergines en pel de uien. Voeg sap dat vrijkomt toe aan het sap in de kom. Knijp de tenen knoflook uit hun velletjes en roer ze erdoor.

5 Snijd het tomatenvruchtvlees in stukjes. Scheur de paprika’s en uien in reepjes. Trek het auberginevlees weg van de zaadjes en snijd het in reepjes. Verdeel alle groenten over een schaal.

6 Maak ondertussen de kruidendressing. Doe de laurierblaadjes in een vijzel met stamper. Voeg wat zout toe en stamp de blaadjes tot je heldergroen poeder hebt.

7 Voeg de gehakte peterselie en de oregano toe en stamp ze erdoor, en meng daarna de olijfolie, azijn en een flinke snuf peper erdoor.

8 Schenk het knoflooksap over de groenten en eindig met de dressing.

Per portie 211 kcal, 10,8 g vet (1,8 g verzadigd), 5,6 g eiwit, 24 g koolhydraten, 18 g suikers


Deel Recept
Bewaar recept
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Print dit receptMail dit lijstje
Shop tip