Appeltaart met frans tintje

Bereiden

Bak deze Hollandse evergreen met een Frans accent. De appeltaart is sinds eeuwen al de meest gebakken taart van Nederland en iedere thuisbakker heeft zijn of haar eigen versie. Dit recept heeft door het deeg met amandelmeel een Frans tintje.

1. Boter elastisch maken: sla een paar keer met een deegroller op de boter (eventueel tussen 2 stukken plasticfolie of nog in de verpakking). Zo wordt de boter elastisch en kun je hem beter mengen met de bloem. Snijd de boter in blokjes.
 
2. Sablage: zeef de bloem boven een ruime kom en doe de boter erbij. Meng met koele handen, met je vingertoppen de boter door de bloem tot je een zanderig, kruimelig mengsel hebt gekregen (dit noem je sablage). Kneed snel de poedersuiker, het zout, amandelmeel en de vanillesuiker erdoor. Doe het ei erbij en kneed weer snel tot een egaal deeg. Maak er een latte bol van, verpak in plasticfolie en laat minimaal 30 minuten in de koelkast rusten. Maak van de appeltaart jouw signature ingrediënten die voor jou de lekkerste taart opleveren.
 
3. Appelmoes: maak ondertussen de appelmoes: schil 400 g appels, verwijder het klokhuis en snijd het vruchtvlees in blokjes. Doe de appelblokjes met 50 ml water, 50 g suiker en de kaneel in een steelpan. Breng aan de kook en laat met de deksel op de pan circa 15 minuten op laag vuur koken. Pureer met de staafmixer tot een gladde moes. Laat afkoelen tot gebruik.
 
4. Appels snijden: schil de rest van de appels en snijd in vieren. Verwijder de klokhuizen en snijd het vruchtvlees in dunne, rechte partjes van 2 mm dik. Besprenkel met citroensap om ze mooi van kleur te houden. Verwarm de oven voor op 175 °C. Bekleed de bakplaat met bakpapier. Rol het deeg uit op een licht met bloem bestoven werkblad tot een ronde lap van circa 40 cm doorsnee. Rol het deeg voorzichtig om de deegroller en rol het deeg weer uit op de bakplaat.
  
5. Appelvorm uitsnijden: snijd met een mes een mooie appelvorm uit het deeg. Maak van de deegafsnijdsels een steeltje. Prik met een vork gaatjes in het deeg. Bak het deeg 10 minuten voor.
 
6. & 7. Appelmoes en appelpartjes: bestrijk het deeg met een paletmes met een dunne laag appelmoes. Schik dakpansgewijs de appelpartjes over de appelmoes. 
 
8. Bakken: bestrijk de appel met een kwastje het gesmolten boter en bestrooi met de rest van de suiker. Bak de appeltaart circa 30 minuten, of tot hij goudbruin en gaar is. Laat iets afkoelen en bestrooi de randen met poedersuiker. Serveer de appeltaart lauwwarm met slagroom of crème fraîche.
 
Mooie glans: gebruik in plaats van appels peren, pruimen, nectarines, enzovoort.

Saus erbij: lekker voor erbij: geslagen room natuurlijk, maar warme custard of karamelsaus kan ook heel goed.

Specerijen: kaneel is bij de meeste mensen favoriet, maar kardemom, gemberpoeder of speculaaskruiden zijn ook erg lekker in een appeltaart.
 
Janny's weetje: het soort appel bepaalt voor een groot deel de smaak van je taart. Kies voor een stevige soort. Wil je de appels een mooi glanzend laagje meegeven, bestrijk ze dan met wat warme gezeefde abrikozenjam.

Extra: klassieke toevoegingen zijn rozijnen en walnoten, maar denk ook eens aan gedroogde cranberry’s, hazelnoten, stukjes stemgember en dadels.

Liever een traditionele appeltaart zoals (groot)moeder hem altijd bakt? Gebruik een gewone springvorm van circa 24 cm doorsnee. Stapel de appelplakjes in meerdere lagen op de appelmoes en versier de bovenkant van de taart met een vlechtwerk. Snijd hiervoor met een deegsnijder smalle stroken deeg en leg die om en om over de taart. Versier de stroken eventueel met uitgestoken bloemetjes, blaadjes, cirkels of andere vormen. Plak de stukjes deeg met losgeklopt ei vast en bestrijk als laatste de deegversiering helemaal met ei.

Dit recept komt uit het boek 'Heel Holland Bakt mee' (€25,-, Kosmos Uitgevers).
 


Deel Recept
Bewaar recept
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Print dit receptMail dit lijstje
Shop tip