Appeltaart met abrikozenjam

Bereiden

Dit is een Frans getinte appeltaart: hij is niet gemaakt met kruimeldeeg maar met dun en krokant bladerdeeg. Voor een taart worden meestal moesappels gebruikt, maar voor deze snelle variant zijn handappels ideaal, omdat je ze er rauw in kunt verwerken. Bovendien smaken ze zoet, waardoor je maar een klein beetje suiker nodig hebt voor een heerlijke vulling. Het laagje abrikozenjam is niet essentieel, maar je creëert er wel een mooie glans mee. Voor een bijzonder dessert kun je de crème fraîche vervangen door een plakje cheddar of andere pittige kaas. Een aanrader!

1. Verwarm de oven voor op 190 ºC en schuif er een bakplaat in. Schil de appels en snijd ze in dunne plakjes; doe ze in een kom en schep ze om met het citroensap om verkleuren te voorkomen. Meng de suiker en kaneel erdoor.

2. Rol het bladerdeeg op een met bloem bestoven werkvlak uit tot een lap van 4 mm dik. Leg er een bord op (doorsnee 26 cm) en snijd eromheen met een met bloem bestoven mes. Sleep het mes niet door het deeg, maar maak neerwaartse sneden, zodat het deeg beter zal opbollen. Gebruik een bord met een doorsnee van 24 cm om rondom een rand in te kerven (alweer: niet slepen, en snijd het deeg niet helemaal door) en leg de deegcirkel op een andere, met bloem bestoven, bakplaat.

3. Schik de plakjes appel in een cirkelpatroon op het deeg tot het volledig is bedekt. Bestrijk de deegrand (niet de appelplakjes) met het geklopte ei. Beklop de rand dan voorzichtig met een mes om rijzen van het deeg te stimuleren. Bewaar de taart 20 minuten in de koelkast.

4. Schuif de taart op de voorverwarmde bakplaat en bak hem 20–25 minuten, tot de rand goudbruin en opgebold is. Laat ondertussen de jam smelten in een pannetje op laag vuur. Zeef de jam en bestrijk de zojuist gebakken taart ermee. Serveer de appeltaart warm en geef er een dot crème fraîche bij.

Per portie 289 kcal, 17,5 g vet (9,7 verzadigd), 3,7 g eiwit, 27,9 g koolhydraten, 12,1 g suiker


Maak dit recept met Tante Fanny



Deel Recept
Bewaar recept
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Print dit receptMail dit lijstje
Shop tip