6x zelf mayonaise maken

Bereiden

Maak de lekkerste mayonaise zelf. Zorg er voor dat je kakelverse eitjes gebruikt, dan kan het niet mislukken. We hebben voor je een recept voor een basismayo en nog vijf smaakvariaties. Wedden dat je daarna niet meer anders wilt?

1 Zet een grote kom op een vochtige theedoek om hem stabiel te houden, rol de theedoek aan een kant een paar slagen op en zet de kom er met de ene kant op zodat hij een beetje schuin staat.

2 Doe de eidooiers met de mosterd in de kom, klop ze met een schone garde door elkaar en druppel er vervolgens, al kloppend, de olie bij. Het druppelen mag geleidelijk overgaan in een dun straaltje. Ik raad je aan om dit met zijn tweeën te doen zodat je het druppelen en kloppen af kunt wisselen; het is heel makkelijk, maar het kost wel tijd – als je de olie er te snel bij giet gaat de mayo schiften. Mocht dit toch gebeuren, dan moet je de garde goed afwassen, een extra eidooier in een kom doen en er het geschifte mengsel geleidelijk aan door kloppen (maar hopelijk komt het niet zover!).

3 Is je mayo te dik? Verdun het met met een scheutje azijn of kneepje citroen.

4 Als alle olie erbij zit, is het tijd om een likje te proeven – het smaakt nu waarschijnlijk nog een beetje vreemd en lijkt niet op de mayonaise zoals je die kent, maar dit is dan ook pas de basis. Breng hem op smaak met een snufje zout en maak hem een tikkeltje te zuur met een scheut azijn en/of citroensap – nu begint het al ergens op te lijken.

5 Teveel olijfolie? Klop er dan wat arachideolie door kloppen. Het is helemaal afhankelijk van het soort olie dat je gebruikt – ga op je gevoel af en blijf proeven, aanpassen, proeven, en aanpassen tot hij perfect op smaak is.

6 Gebruik de mayo zoals hij nu is (in de koelkast is hij met gemak een week houdbaar), kies een manier om hem verder op smaak te brengen: 

Saffraanmayonaise 
Laat een paar draadjes saffraan in een beetje kokend water weken en roer ze erdoor.

Harissamayonaise
Roer er naar smaak harissapasta door en voeg desgewenst een scheutje rozenwater toe.

Citroenaioli
Pel een paar tenen knoflook, wrijf ze met een snufje zout in een vijzel tot een fijne pasta en roer ze met wat geraspte citroenschil en een kneepje citroensap door de basismayo.

Basilicummayonaise
Wrijf verse blaadjes basilicum met een snufje zout in een vijzel tot pulp en roer ze door de mayo – je kunt ze een beetje grof laten of door een fijne zeef wrijven.

Knoflookmayonaise
Pel een paar tenen knoflook en pers ze uit boven de mayonaise. Snijd wat takjes bladpeterselie fijn en roer door de mayonaise. Voeg een scheutje yoghurt toe, om het wat lichter te maken.


Deel Recept
Bewaar recept
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Print dit receptMail dit lijstje
123 54380

Shop tip