Nu in 't seizoen: witlof
Om dit artikel te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren

37/2015
18 nov 2015 0 3310
Koud weer vraagt om robuuste, mild bittere groenten. Dan is daar dus witlof. Die wordt gekweekt in het donker zodat er ovaal, lichte, dicht opeenstaande bladeren ontstaan – vermijd struikjes met groene punten, die zijn bitter.
 
Er zijn allerlei variëteiten, zoals radicchio en puntarella. Die laatste is lang en dun,  met puntige bladeren. Stel hem voor als een liefdesbaby van de witte asperge (uiterlijk), bleekselderij (textuur) en venkel (smaak).
 
En wat kun je van de radicchio verwachten? Sommige ingrediënten zijn op zichzelf niet zo bijzonder, maar blijken juist in combinatie met andere ineens heel geniaal. Zo is het ook met radicchio; een bitter kropje met paarsrode bladeren en witte nerven. Ze wordt net als haar broertje witlof heel speciaal wanneer er zoet, zuur, pit of een zoutje tegenover staat.
 
Terug naar de witte stuikjes, de lof óf witloof zoals de zuiderburen hem noemen. Eet rauwe witlof met een pittige ansjovis-knoflookdressing, of kook de stronkjes voor en serveer ze in een kaassaus. Wist je dat witlof ook heel goed samengaat met fruit? Ze zijn een fijn contrast met de soms wat scherpe smaak. Probeer bijvoorbeeld dit recept met loof, peer en blauwe kaas – wij zijn er gek op!
 
 

Witlofseizoen
In het voorjaar worden de  knopjes gevormd en heel zoetjesaan groeien ook haar lange wortels. Dan vraagt de witlof om een portie geduld; pas in het begin van de herfst worden de héle lange wortels een maand in de buitenlucht gelegd. Ja, je leest het goed: zo snuiven ze wat frisse lucht op zodat de stofwisseling gestimuleerd wordt.
 
Daarna gaan ze weer de grond in om in het pikdonker te wachten tot het tijd is om ‘uitschieters’ te maken naar het licht. En voilà, daar is het lichtgele stronkje die we van oktober tot februari volop vérs van Hollandse bodem kunnen bereiden.  
 
Doe mij maar witlof met…
Appel, asperges, ansjovis, blauwe kaas, brandnetel, cranberry, dille, eend, ei, geitenkwark, harde kazen, jeneverbessen, kip, komkommer, oregano, peer, mango, nootmuskaat, rozemarijn, rozijnen, sinaasappel, spek, tijm, varkensvlees, vijgen, walnoot, waterkers en wortel.
 
De lekkerste recepten met witlof:
Witlof met sroop, vijfkruidenpoeder & veldsla 
Peren-appel-witlofsalade
Witlofsoep met roquefort
Witlofsalade met sinaasappel en mozzarella
Salade met geitenkwark en witlofscheutjes
Simpele witlofsalade met appel, walnoot en ansjovis
Peer-gorgonzolasalade met witlof


 

Deel Artikel
Bewaar artikel
Om dit artikel te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren

    Tips

    Meer Tips