Nu in 't seizoen: radicchio
Om dit artikel te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren

36/2015
3 sep 2015 0 6580
Sommige ingrediënten zijn op zichzelf niet zo bijzonder, maar blijken juist in combinatie met andere ineens heel geniaal. Zo is het ook met radicchio; een bitter kropje met paarsrode bladeren en witte nerven. Ze wordt net als haar broertje witlof heel speciaal wanneer er zoet, zuur, pit of een zoutje tegenover staat.
 
Radicchio vraagt (dus) om sterke smaken die zorgen voor een mooi contrast; geen jonge kaas of feta maar de zoutheid van Parmezaan bijvoorbeeld. Of zoetzure balsamico óf de peperigheid van rucola. Ga je haar klaarmaken haal de buitenste bladeren er af, die zijn bitter en soms een beetje dor. Maar van binnen lonkt een fraaie krop, stevig en knapperig.
 
Misschien weet je het niet, maar je komt haar vaak tegen in een kant-en-klare slamix: paarsrood, rauw en fijngesneden. Zo eten we radicchio (roodloof) in Nederland het vaakst, maar de deze lof is lauwwarm ook erg lekker. Juist omdat het verhitten van de radicchio het bittertje laat verdwijnen. Dus gril, stoof, stoom, of meng haar gerust met een Italiaanse risotto of pasta.
 
Weetje!
Wil je ook een prachtig dieproze radicchio op je bord uit eigen kweek? Zorg dat ze geen licht krijgt, en geef haar koelte. Krijgen de kropjes een sprankeltje licht, dan krijgen ze vaak groene of koperkleurige plekken. Dat maakt haar niet minder lekker, en geeft je net zoveel vitamine A, B, C, E én K, maar ze verliest wel haar spannende kleur.  
 
Wanneer is de radicchio in het seizoen?
Je kunt de radicchio het hele jaar krijgen. Maar wil je haar van Hollandse bodem, dan loopt het seizoen van september tot en met het voorjaar. Maar vergeet de overheerlijke Italiaanse varianten niet, zoals de Treviso, Rosso di Chioggia of Variegato di Castelfranco. Verkrijgbaar van juli tot en met het einde van het jaar.
 
De lekkerste combinaties met radicchio
Bitter is lekker maar je moet er iets bij doen. Zo laat radicchio laat zich graag combineren met sterke smaken, bijvoorbeeld abrikoos, anijs, appel(azijn), biet, curry, dille, granaatappel, kardemom, kervel, korianderzaad, pruimen, mandarijn, gezouten noten, rozijnen, rucola, sinaasappel, Japanse sojasaus, salie, venkel, vijgen en zuring.
 
Recepten met radicchio
- Pasta met salami en radicchio
- Geroosterde radicchio
- Radicchio salade
- Gnocchi met radicchio en worst
- Pasta met radicchio en pancetta

 

Deel Artikel
Bewaar artikel
Om dit artikel te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren

    Kooktips

    Meer Kooktips
    WIN: 'De groene keuken'

    Maak kans op een exemplaar van dit nieuwe boek vol veggie en vegan recepten voor elke dag.