Vega pollo tonnato

28 okt 2013 0 2715

klik om een oordeel te geven!
Het lijkt qua structuur op kip, het smaakt naar kip, maar kip is het niet... Normaal ben ik niet weg van vleesvervangers, maar sinds afgelopen donderdag weet ik dat het heerlijk kan zijn! Samen met collega Marieke brachten we een bezoekje aan de mobiele Flexitaria en kregen een heerlijke lunch voorgeschoteld. Natuur & Milieu moedigt Nederlanders deze kerst aan om vleesvervangers op het feestmenu te zetten. De actie maakt onderdeel uit van een campagne, waarin Nederland kennis maakt met vleesvervangers. Een campagne waar Jamie magazine helemaal achter staat!

Marieke en ik keken toe hoe de chef-kok Laurens van Luin in de mobiele keuken de stukjes 'kip' braadde. Op het menu: een vega-kip versie van de klassieker vitello tonnato  én een salade van biologische rucola, tomaatjes en balsamico dressing. Toen de vegetarische kip klaar was kon het proeven beginnen. De structuur, de smaak en de vorm van de vegetarische kip is precies hetzelfde als een echt stuk kip, misschien wel lekkerder! Wij hebben ontzettend gesmuld. Ook de nep-tonijnmayonaise smaakte goed. De chef gebruikt de producten van de Vegetarische Slager, die te koop zijn bij natuurwinkels, Jumbo, Deen, EkoPlaza en Delhaize (de AH van België) en via hun eigen site en winkels.

Uit onderzoek blijkt dat 86 procent van de Nederlanders een flexitariër is. Eet jij minstens eens per week geen vlees? Dan ben ook jij een flexitariër! Sommigen zijn flexitariër zonder het te beseffen, maar voor steeds meer mensen is het een bewuste keuze. Natuur & Milieu wil flexitariërs graag een handje helpen in hun zoektocht naar alternatieven voor vlees en zuivel. Op de website www.flexitarier.nl kun je terecht voor lekkere recepten, tips, interessante nieuwtjes en achtergrond informatie.

Het recept voor Pollo tonnato
Bereidingstijd 30 minuten (exclusief het maken van het olijfpoeder)
4 personen
1 bakje vegetarische kipstukjes
olijfolie om in te bakken
6 kerstomaatjes, gehalveerd
1 zakje rucola en/ of 1 bosje basilicum
pijnboompitjes, geroosterd (optioneel)
soepstengels
2 el olijfolie (goede kwaliteit)
1 el balsamicoazijn
Voor de tonijnmayonaise
150 g tonijn (van de vegetarische slager andere 150 gr kun je in de vriezer laten)
3 el (eivrije) mayonaise
1 el kappertjes
2 el citroensap
gemalen peper

Bak de vegetarische kipstukjes zachtjes in de olijfolie tot ze licht kleuren. Laat ze op kamertemperatuur komen. Meng de ingrediënten voor de tonijnmayonaise in een blender tot deze mooi glad is. Schep in het midden van het bord een paar volle lepels tonijnmayo en smeer het met de bolle kant van de lepel wat uit. Je hebt dan een laagje van ongeveer 0,5 centimeter saus op het bord. Laat de randen van het bord vrij.

Verdeel de vegetarische kipstukjes, de tomaatjes en de blaadjes rucola of basilicum (scheur grote blaadjes met de hand klein) over de tonijnsaus. Voeg daar eventueel de pijnboompitjes aan toe. Druppel wat olijfolie en balsamicoazijn langs de rand van het gerecht. Het mooiste effect krijg je door eerst de olijfolie langs het gerecht te gieten en dan de azijn in de olijfolie te druppelen. Zet op het midden van de tafel een glas met soepstengels.

Tip voor gevorderde thuiskoks: Ben je in het bezit van een droogoven of een oven die op lage temperatuur kan? Maak dan een poeder van zwarte olijven, hier verrijk je elk mediterraans gerecht mee. Lekker in plaats van zout. Giet een klein potje zwarte olijven af, dit moeten olijven op pekel zijn (dus niet op olie) en droog ze 12 uur lang op 65 °C (of tot ze droog aanvoelen). Een andere mogelijkheid is om de olijven 3 uur in een gewone oven op 90 °C te drogen. Laat de olijven afkoelen en vermaal ze tot poeder in de blender. Bestrooi je gerecht hiermee. Je hebt niet alles nodig, maar de olijfpoeder blijft in de koelkast heel lang goed.

Anouk Kwant
Is
een flexitarier sinds een paar maanden
Gaat zeker eens kijken naar producten van de Vegetarische Slager
Interviewde afgelopen vrijdag de eigenaresse van banketbakkerij Lanskroon
Anouk Kwant
Amsterdam

Toon alle blogs (9)

Related Blog