Gnudi met basilicum

Gnudi met basilicum

Doe je ogen dicht, snuif diep en je bent in Italië. Basilicum is daar niet alleen de ster in verse pesto en insalata caprese, maar steelt er ook de show met gnudi! Maak deze gevulde kussentjes een dag van tevoren.

Bereiding

1 Verhit een scheut water en twee derde van de basilicumblaadjes in een pan op laag vuur; wacht tot de blaadjes slinken. Neem dan de pan van het vuur, en knijp het overtollige water voorzichtig uit de afgekoelde blaadjes.

2 Doe de blaadjes in een blender met 75 gram van de ricotta en pureer ze. Doe het mengsel met de rest van de ricotta, de parmezaan en eieren over in een grote kom en klop krachtig, tot het mengsel licht en luchtig is.

3 Schep de bloem met een metalen lepel door het ricottamengsel. Voeg een beetje extra toe als het te plakkerig is.

4 Strooi een laag griesmeel van 5 mm dik op een bakplaat en vul een spuitzak met het ricottamengsel; knip er een opening van 1,5 cm in. Spuit lange repen van het mengsel over het griesmeel op de bakplaat, met ongeveer 1,5 cm tussenruimte.

5 Bestrooi de repen met nog een dikke laag griesmeel en snijd ze dan in stukjes van 2-3 cm. Zorg ervoor dat de gnudi goed met het griesmeel bedekt zijn. Dek de bakplaat af met vershoudfolie en bewaar de gnudi een nachtje in de koelkast.

6 Neem de bakplaat uit de koelkast en laat de gnudi eerst op kamertemperatuur komen.

7 Smelt de boter in een pan op laag vuur en voeg de meeste van de bewaarde basilicumblaadjes toe. Verhit ze 1–2 minuten, tot de boter begint te bruisen en de blaadjes knapperig worden. Rasp de schil van de citroen erboven en voeg flink wat zout en peper toe. Doe in een kom.

8 Breng een pan water met wat zout aan de kook. Laat met een schuimspaan de gnudi erin zakken – als ze boven komen drijven, zijn ze gaar.

9 Neem ze uit het water met de schuimspaan en schep ze voorzichtig door het boterige basilicum-citroenmengsel. Verdeel het gerecht dan over kommen en bestrooi het met geraspte pecorino en de rest van de basilicumblaadjes. Halveer de citroen en geef erbij om erover uit te knijpen.

Per portie 678 kcal, 19,9 g vet (10 g verzadigd), 29,4 g eiwit, 101,7 g koolhydraten, 1,2 g suikers
 

6 personen



• blaadjes van 2 flinke bosjes basilicum

• 250 g verse ricotta

• 125 g parmezaan, fijngeraspt

• 2 grote eieren, plus 1 eidooier

• 75 g bloem, plus wat extra

• griesmeel

• 15 g boter

• 1 citroen, zonder waslaagje

• 30 g geraspte pecorino


Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Print dit recept Mail dit lijstje

Gratis nieuwsbrief