Interview 'Bespaar met Jamie'

Exclusief interview met Jamie Oliver over zijn nieuwe boek 'Bespaar met Jamie'

Bespaar met Jamie

Met zijn nieuwe boek heeft Jamie Oliver iets uit te leggen. Dus ging Jamie magazine’s Suzanne Pronk naar Londen. Om met hem te praten over slim shoppen, groots koken, low-budget recepten en het betere besparen. Want die onderwerpen komen allemaal aan bod in Jamie’s nieuwe boek ‘Bespaar met Jamie’.
 

INTERVIEW met Jamie

We hebben je laatste boek nog niet uit of je hebt alweer een nieuw boek: ‘Bespaar met Jamie’ – dat vol staat met low-budget recepten. Hoe doe je dat?
‘Ik ben altijd bezig met het bedenken van recepten voor een nieuw boek. Niet omdat dat moet, maar omdat ze gewoonweg ontstaan in mijn hoofd. Ik verzin recepten als ik een blik in de koelkast werp, als ik rondloop over een markt of als ik ergens ga eten. Het uitvoeren en testen van al die recepten kan ik natuurlijk niet in mijn eentje. Ik heb een fantastisch team om me heen dat de ideeën voor elk nieuw boek uitwerkt. Samen proeven we, schaven we bij en testen we opnieuw totdat ik helemaal tevreden ben over het eindresultaat. Zo is het dus ook gegaan bij mijn nieuwe boek ‘Bespaar met Jamie’.’

Wat maakt dit boek anders dan je voorgaande boeken?
‘Zoals de titel al verklapt, draait het helemaal om besparen en 
staat het bomvol recepten die je voor een prikkie kunt maken.
Het is beslist niet zo dat je met mijn vorige boeken de portemonnee moest trekken, maar prijs was nooit eerder mijn uitgangspunt. In ‘Bespaar met Jamie’ vertel ik je hoe je slim inkoopt, laat ik zien hoe handig en goedkoop het is om vooruit te koken, geef ik allerlei low-budget recepten waarmee ze zelfs met restjes iets geweldigs op tafel zet en geef ik allerlei tips om tijd en geld te besparen.’

Wat heb je zelf met dit onderwerp?
‘Dit is de eerste keer dat ik een boek maak op verzoek van lezers. Via twitter, Facebook, mail en per brief kreeg ik talloze verzoeken voor low-budget recepten. Hoe kan ik met weinig geld iets goeds en lekkers op tafel zetten? Waar kan ik op besparen? Natuurlijk hoef ik zelf niet meer op mijn geld te letten, maar toen ik jong was, heb ik daar ook mee geworsteld. Toen ik studeerde, moest ik rondkomen van twee, drie tientjes per week, maar ik wilde wél goed eten. Het was heel leuk om daar, met de kennis en de ervaring die ik nu heb, de low-budget recepten in ‘Bespaar met Jamie’ bij te bedenken.’

Voor wie heb je dit boek geschreven?
‘Voor gewone mensen die na vijf jaar crisis het verschil in hun portemonnee beginnen te voelen. Mensen die hard werken en een druk leven hebben en daardoor soms naar kant-en-klaar-producten of afhaalmaaltijden. Met dat in mijn achterhoofd heb ik geprobeerd om gerechten te bedenken die maximaal de helft van kant-en-klaar kosten en vele malen verser, gezonder en – in 60% van de gevallen, ook sneller te maken zijn.’

Wat zijn je beste tips voor iemand die écht op de centen moet letten?
‘Eén: Je vriezer is je vriend. Gebruik ‘m om een slimme voorraad aan te leggen en om te voorkomen dat je eten verspilt. Twee: Koop zo groot mogelijk in. Het lijkt misschien onhandig om een zak van tien kilo rijst of twintig kilo aardappels in huis te halen, maar je kunt enorm besparen als je ingrediënten in bulk inkoopt. Drie: Koop groente en fruit in het seizoen. Dan zijn ze niet alleen op hun lekkerst, maar ook het goedkoopst. Vier: Bouw een goede band op met je slager, je groenteboer en je visboer en maak jezelf streetwise door uit te zoeken op welke markt en in welke winkel je de beste producten het goedkoopst kunt krijgen. Het loont om daar tijd in te investeren. Vijf: Plan vooruit. Je kunt geld besparen door inkopen te doen voor een hele week in plaats van elke dag op het laatst te bedenken wat je gaat eten.’
 
   
   

WIST JIJ DIT OVER JAMIE OLIVER?

Jamie Oliver in 't kort

Altijd al willen weten wat Jamie’s lievelingsgerecht is, of hij thuis ook kookt en of hij nog eens de politiek in gaat? Suzanne Pronk vuurde in razend tempo een lijstje lezersvragen op Jamie Oliver af.
1. Je favoriete gerecht? ‘Eerlijk antwoord: mijn moeders gebraden kip met alles erop en eraan. Vind ik altijd weer een feest om te eten. Maar: ik ben ook gek op gerechten met pepers erin. Dus: Gennaro Contaldo’s pasta all’arrabbiata komt op de tweede plaats.’

2. En wat vind je het leukst om te koken? ‘Ik ben bang dat ik daar een heel saai antwoord op ga geven. Dat hangt echt af van het seizoen en van het weer.’

3. Kook je thuis ook of heb je daar, zoals veel chef-koks, na een dag werken geen zin meer in? ‘Absoluut. Ik kook elk weekend en soms helpt een van de kinderen me daarbij. Als ik doordeweeks op tijd uit mijn werk ben, kook ik ook!’

4. Iemand voor wie je graag zou willen koken? ‘Ik zou het geweldig hebben gevonden om een keer voor Elvis - in z’n jonge jaren - te koken.’

5. Wat doe je als je niet werkt? Heb je hobby’s? ‘Ik ben heel normaal, op het saaie af misschien. Als ik niet werk, vind ik het leuk om iets te doen met mijn vrouw en kinderen of met mijn vrienden.’

6. Vind je alles lekker of zijn er dingen die je niet eet? ‘Ik houd niet echt van ingewanden - dingen als pens en darmen. Of, nog erger, testikels. Ik heb ze wel gegeten, maar je maakt me er niet blij mee.’

7. Ga je nog eens de politiek in? ‘Nou nee, dankjewel. Ik heb geen ambities in die richting. Ik ben veel te druk met koken en met mijn gezin.’
 

Recepten uit Bespaar met jamie

     
 

Jamie groet zijn Nederlandse fans

 

Zó heerlijk smaken de recepten uit 'Bespaar met Jamie'! Het Jamie magazine-team heeft er al een paar voor je getest. Hier lees je de blogs!

Zelf aan de slag kan ook, kies een recept, maak 'm na, neem een foto en stuur het naar redactie@jamiemagazine.nl o.v.v. bespaar met jamie.

De leukste inzendingen zetten wie hier online!



 
 
   

Meer recepten uit 'Bespaar met Jamie'

 
 
  • 5 Reacties op Interview 'Bespaar met Jamie'

    U.G.P.H. Hendriks
    op 03-04-2014 om 19:11

    Een geweldig boek. Ik kreeg het binnen toen het uitkwam en ben meteen aan de slag gegaan.
    we hebben al verschillende favorieten gerechten als gezin. Vooral de pasta met spinazie en pompoen met feta kaas ( vegetarisch ) vinden we geweldig!

    Nancy Koning
    op 20-03-2014 om 10:50

    Ik heb deze week de gehaktballen met polenta gemaakt. het was heerlijk!!! Maar ik vrijwel alle recepten van Jamie heerlijk

    Ina Schraal
    op 07-01-2014 om 10:48

    super boek is mijn kook bijbel geworden.....

    willie oskam
    op 03-01-2014 om 10:05

    jammer is bij mijn winkel uitverkocht . kan bijna niet wachten tot het er weer is.

    Dirk Jan Klijn
    op 13-11-2013 om 11:58

    Geweldig boek

  • Reageren