​Midzomernacht magie

23 jun 2016 0 976

klik om een oordeel te geven!
Deze week staan de dingen zo'n beetje overal op losse schroeven. Astronomisch gezien is zomer gisternacht officieel begonnen. In de volksmond wordt dit moment ook wel midzomernacht genoemd; in het Latijns daarentegen heet dit fenomeen de solstitium. Welke naam het ook draagt, deze week stopte de zon heel even en het draaide van een noordelijke naar een zuidelijke richting. De dag duurde veel langer dan de nacht en dit moment viel samen met het verschijnen van een volle maan. Helaas was het in Nederland niet te zien wegens een flinke grijze wolkendeken, maar volgens berichten uit het buitenland was de maan gisterenavond prachtig roze van kleur. Dit verschijnsel wordt daarom een “strawberry moon” genoemd.
 
Nu blijkt dat het samenvallen van midzomernacht en het verschijnen van een volle roze maan sinds 1967 niet meer heeft plaatsgevonden. Omdat 1967 hét moment was van de introductie van “flower power” en “free love”, wordt er gedacht dat het seizoen die komen gaat, de zomer van de liefde zal worden. Bijzonder leuk is dat juist in deze week over de hele wereld er festiviteiten zijn die de komst van de zomer vieren. Aanstaande vrijdag is bijvoorbeeld het belangrijkst feestdag na de kerst in Zweden.  Alhoewel het niet echt midzomernacht is op 24 juni, trekken op deze datum de mensen massaal de stad uit richting het platteland om ouderwets tot diep in de nacht te picknicken met familie en vrienden naast het kampvuur. Dit is trouwens ook het geval in buurlanden Denemarken, Noorwegen en Finland.
 
Midzomernacht in Scandinavië staat in het teken van wilde bloemen plukken, van de liefde en van uitgebreid eten naast het open vuur. Grappig is dat ook in Italië vergelijkbare tradities te erkennen zijn tijdens het vieren van de “Festa di San Giovanni” (ook op 24/6) in de steden Florence, Torino en Genua. Al sinds de middeleeuwen wordt de geboortedag van deze heilige gevierd door — je raad het al — grote vuren te laten branden langs de heuvels buiten de stad. Tegenwoordig zijn de vreugdevuren ingeruild voor uitgebreide sier vuurwerk.
 
In Italië, net zoals bij de ver noordelijke buren, spelen wilde bloemen een belangrijke rol in het zomerfeest. De traditie van de “Acqua di San Giovanni” is een prachtige voorbeeld hiervan. Op de nacht van 23/06 (vanavond dus) worden wilde bloemen en kruiden geplukt en in een kom water geweekt. De volgende dag wordt de geparfumeerde water gebruikt om het gezicht te wassen. Men zegt dat dit niet alleen geluk brengt, maar ook vooral liefde in het leven. Bovendien is men beschermd voor de rest van het jaar van de last die kwade geesten met zich meebrengen.
 
Wie weet of de unieke samenkomst van een roze maan met de aanvang van de zomerzonnewende of water geparfumeerd met wilde bloemen dit jaar liefde en geluk zullen brengen?  Al deze mooie berichten passen hoe dan ook perfect bij het ultieme zomergevoel. Ik ga in ieder geval erop uit om wilde bloemen en kruiden te verzamelen voor een Italiaans getinte midzomernachtfeest aanstaande vrijdag. Hieronder mijn recept voor een beetje zomergeluk, of was het zomerliefde, haha?
 
“Acqua di San Giovanni”
een handvol St. Janskruid
een paar takjes ieder verse lavendel, munt, salie, basilicum, rozemarijn en basilicum
vier takken kamillebloesem of vlierbloesem
verse rozenblaadjes
wilde venkel of dillekruid
2 liter water
 
Strooi de bloemen en kruiden in een grote kom water en laat ze een nacht intrekken. Volgens Italiaans gebruik hoort de kom buiten gezet te worden zodat de maanlicht op het water kan schijnen. Was je handen en gezicht ermee op de vroege ochtend en deel het geparfumeerde water met je geliefden. Heerlijk !
 
Terri Salminen
Leest
een keer een boek dat niet over eten gaat.
Gaat dit weekeind beginnen met inpakken voor vakantie — nee grapje
Schrijft een zomerversie van de antipasti workshop voor Fifteen in Amsterdam

Terri Salminen
Haarlem

Toon alle blogs (98)

JAMIE MAGAZINE'S HAPPY NEW YEAR-BOX
Deze Happy New Year-box heeft 15 heerlijke producten. Ook ontvang je het boek 'Groenten' cadeau. Green Saffron Kruidenmixen Bos * Ice Rooibos – Lime & Ginger Honingtomaten® Ketchup Lovechock - Aalmond Fig Bar OOT - ... Lees verder
Een gratis Mini-kooktijdschrift, speciaal voor jou!
Jamie magazine brengt dagelijks via jamiemagazine.nl en iedere maand in een tijdschrift heerlijke recepten, de nieuwste foodtrends, achtergrondverhalen en hotspots. Download hier het gratis mini-kooktijdschrift met de heerlijkste gerechten van Jamie... Lees verder
Related Blog