Youp van ’t Hek houdt het luchtig
Om dit artikel te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren

6 jan 2016 0 635
We kennen hem van theatershows, liedjes en gevatte oudejaarsconferences. Youp van ’t Hek heeft onbetwist een goed gevoel voor humor, en bovenal is hij een Bourgondiër die het leven met een korreltje zout neemt – zélfs na de zware hartoperatie die hij onlangs onderging. Youp heeft in het nieuwe jaar laten weten dat het stukken beter met hem gaat. Om volledig te herstellen heeft hij nog zeker een paar maanden nodig, en hoewel zijn nieuwe show ‘Licht’ daardoor nog even op zich laat wachten, is de cabaretier er enorm enthousiast over. Wij zijn benieuwd wat voor eetgewoonten deze theaterkoning erop nahoudt.
 
Tekst: Eline Cox

Wat mogen we verwachten van ‘Licht’?
‘In mijn nieuwe theaterprogramma zet ik de zware onderwerpen van het leven in een ander daglicht, ontdoe ze van hun zwaarte en ‘verlicht’ ze zo letterlijk, samen met muzikant Rens van der Zalm.’
 
Je bent een echte Bourgondiër, nietwaar?
‘Dat klopt, ik houd heel erg van lekker eten. In mijn boekenkast vind je veel kookboeken, met name Italiaanse. En een Albert Heijn kookboek met enorm veel gebruikssporen. Maar net als in mijn show wil ik eten niet zo zwaar maken als sommige anderen dat doen. Het hoeft allemaal niet zo ingewikkeld voor mij. Liever gebruik ik geen ingrediënten waarvoor ik eerst naar Zuid-Tibet moet of bereid ik vlees wat
24 uur moet marineren – dan moet je wel heel werkloos zijn. Eten is een sociaal ding, het moet niet heilig verklaard worden. Ga gewoon eten met vrienden en familie en praat eens goed bij. Of ga dineren met je vrouw en ontdek waarom je ook alweer bij elkaar bent.’
 
Kook je nog wel eens zelf?
‘In het weekend, als ik thuis ben, maar niet door de week als ik avond na avond in het theater moet staan. Dan ga ik uiteten. Ik ben gek op groene asperges en af en toe lamsvlees. Koken is een geconcentreerde bezigheid. Snijden, aanbakken en ondertussen een beetje kletsen. Thuis wonen wij in de keuken. De huiskamer en de keuken is één.’
 
Bij welke restaurants zit je graag aan tafel?
‘Ik houd van een lekker restaurant, al dat getut en gester en gemuts ben ik een beetje beu – nog een amuse, nog een amuse, nog een amuse… Het is kunst van de bovenste plank, maar ik word er altijd een beetje lacherig van. Bij ieder hapje een heel verhaal. Al die liflafjes en dat gepiel. Hetzelfde geldt voor wijn. Bij elk glas een verhaal van een kwartier. Doe normaal. Van een wijnarrangement word je straalbezopen. Doe mij maar gewoon een fles barolo, dat is altijd lekker. Daarom kom ik graag bij Toscanini, Rijssel en sinds kort Kaagman en Kortekaas. Die laatste is lekker druk, tafeltjes dicht op elkaar en iedereen zit er te genieten. Ik speel al bijna 40 jaar in het theater. Het is een must om goed te eten van te vore met het hele team. Een zompige Chinees noem ik tijdverspilling. Aan tafel nemen we de laatste zaken door – wat ik de avond ervoor niet goed heb gedaan of welk lampje er net wat eerder of later aan moet. Details. We vergaderen nooit, daar zijn de eetmomenten goed voor.’
 
Let je op met wat je eet?
‘Altijd, maar ik houd gewoon niet van vieze dingen. Ik eet al heel lang geen varkensvlees en kip meer. Dat komt door de beelden die ik er van heb gezien. Ik eet wel rund- en lamsvlees, maar ook minder de laatste tijd. De schandalen in de vleesindustrie die aan het licht komen dragen daar ook aan bij. Ik ben helemaal niet zo’n Partij van de Dieren iemand hoor, maar de manier waarop wij met onze beesten omgaan kan in veel gevallen écht niet. Die fokkerijen, daar word ik droevig van. Verder heb ik mijn kinderen nooit meegenomen naar een McDonald’s of iets dergelijks. Dat heb ik meegekregen van mijn ouders. Mijn moeder maakte elke dag verse soep, bereidde een verse maaltijd voor een groot gezin. Ik heb het dus van kleins af aan meegekregen.’
 
En Flappie dan?

‘Dat liedje heb ik ooit eens geschreven als grapje, om vervolgens meteen een high five met mijn dochter Anne te maken dat ik echt nooit van mijn leven konijn zou eten. Dat heb ik ook nooit gedaan. Het is één keer bijna misgegaan. We zaten aan een grote tafel met de hele familie in een Italiaans restaurant te wachten op ons verrassingsmenu. Het voorgerecht was coniglio. Dat heeft iedereen laten staan.’
 
Zondig je echt nooit?

‘Sinds een paar jaar ben ik gestopt met twee dingen tijdens mijn avonden in het theater: bitterballen en alcohol. Er zijn elke avond vrienden en bekenden, het is altijd gezellig. Maar pas als ik thuis op de bank zak, neem ik een glaasje wijn. En ik sla alle bitterballen over. Om mijn vrouw kan ik nog wel eens lachen. Die eet soms heel vieze dingen. Bij een tankstation bijvoorbeeld, of op het station, dan neemt ze gewoon een bamischijf. Ik kan heel goed eten en heel goed niet eten. Behalve een zak drop. Die ik vreet ik zo leeg, maar ach. Ik ben ook maar een mens.’

Deel Artikel
Bewaar artikel
Om dit artikel te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren





    Jamie's world

    Meer Jamie's world