Yotam Ottolenghi
Om dit artikel te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren

12/2014
3 dec 2014 0 5740
Yotam Ottolenghi is eeen Israëlisch-Britse kok en auteur van verschillende kookboeken. Daarnaast runt hij in Londen verschillende traiteurs en een restaurant genaamd Nopi. Ottolenghi's boektitels, Plenty, Plenty More, Ottolenghi het Kookboek en Jersusalem, zijn stuk voor stuk een enorm succes.

Het laatstgenoemde boek maakte hij samen met zijn goede vriend Sami Tamimi. Beiden zijn opgegroeid in deze stad en dit boek is een herinnering aan alle smaken en gerechten die er vandaan komen. Yotam: ‘Jeruzalem’ is niet alleen een kookboek met recepten uit onze geboortestad, het is ook een boek vol verhalen. Sami en ik zijn allebei in de veertig, dat schijnt de leeftijd te zijn waarop je sentimenteel wordt over je jeugd. Voor ‘Jeruzalem’ gingen we terug naar de stad die we meer dan twintig jaar geleden verlieten, op zoek naar die fantastische smaken van vroeger.’

Ook het vervolg op kaskraker Plenty, Plenty More' maakte Yotam niet alleen, maar in een team van Nopi-chefs en collega's van zijn delishops. 'Omdat we allemaal verschillende achtergronden hebben, ontstond er een mengelmoes van ideeën.’ Centraal staan de verschillende bereidingswijzen en -technieken, waarmee je simpele ingrediënten een twist geeft. ‘Spruitjes smaken totaal anders als je ze roostert of bakt in de pan,’ vertelt de chef. ‘Om te ontdekken hoe de beste smaak van bieten, wortels of pompoen het beste naar voren komt, heb ik met mijn team veel getest en geproefd. We zijn op zoek gegaan naar verrassende effecten; naar een tikkeltje drama en dat zit `m in een extra ingrediënt of bereidingswijze.’ 

Bijvoorbeeld de aubergine uit de oven met zwarte knoflook, chili en basilicum. Of fritter roulette van pompoen en groene pepers. Spannend aan dit gerecht is dat de ene peper wel spicy is en de andere niet. Mengen, stomen, blancheren, smoren, grillen, roosteren, frituren, pureren en bakken – alles komt per hoofdstuk in het boek Plenty More aan de orde.

Het mag gezegd: Yotam Ottolenghi staat symbool voor het nieuwe koken met groente en heeft het een eigentijds gezicht gegeven. Met groente koken is sexy, zeker als je varieert met smaken, texturen en kleuren!

Boeken van Yotam Ottolenghi
- Plenty
- Ottolenghi het Kookboek
- Jeruzalem
- Plenty More
- Nopi 

Deel Artikel
Bewaar artikel
Om dit artikel te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren


  • Reageren

    Verzenden
Vrienden

Meer Vrienden