Samuel Levie
Om dit artikel te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren

31/2015
23 feb 2015 0 1811
Hij verhuisde op zijn derde van Engeland naar Amsterdam, bakte op zijn vijfde zijn eerste taart en startte op zijn achttiende met werk in diverse restaurantkeukens. Samuel Levie, die we inmiddels kennen van worstmakerij Brandt&Levie, is eigenlijk van jongs af aan al een culinaire duizendpoot. Met zijn bureau Foodcabinet houdt hij zich momenteel bezig met heel veel verschillende food- en duurzaamheidprojecten. Maar wie is Samuel nou eigenlijk?
 
Tekst Eline Cox

‘Al op jonge leeftijd was ik geïnteresseerd in voedsel. Mijn moeder is Engels, was altijd bezig met koken. Ik ken mijn opa en oma niet anders dan dat ze in de tuin of hun tomatenkas werkten. We gingen vaak naar de haven om vis te halen, rechtstreeks van de markt op de kade.’ Als hij op zijn derde naar Amsterdam verhuisd merkt hij al snel dat het er een stuk anders aan toe gaat. ‘Hier kopen mensen eten in de supermarkt omdat ze simpelweg moeten eten. Ik wil het verhaal achter eten graag weten, maar dat lijkt, zeker in de tijd dat ik hier net woonde, niemand te interesseren.’ Op zijn achttiende besluit Samuel zijn eerste stappen in de horeca te zetten. ‘Ik begon met kleine klusjes, groeide door van afwasser naar af en toe een voorgerechtje maken. Op latere leeftijd startte ik met een studie politicologie, maar ondertussen bleef ik in restaurants werken. Thuis bracht ik mijn vrije tijd voornamelijk in de keuken door.’
 

Samuel Levie en Jamie Oliver

Als Jamie Oliver zijn eerste voet zet in Nederland, is Samuel er als de kippen bij. ‘Ik volgde hem al vanaf mijn veertiende, herkende veel in hem. Hij was een jonge gast die goed kon koken, bewust met producten bezig was – super cool! Met de komst van Fifteen in Amsterdam wist ik niet hoe snel ik me moest opgeven. Daar was ik natuurlijk niet ‘kansloos’ genoeg voor, maar ik wilde gewoon heel graag, heel goed leren koken.’

Op eigen houtje groeit hij verder, en met zijn studie op zak begint hij met het runnen van diverse horecazaken, variërend van luxe brasserie tot Italiaans restaurant. ‘Er knaagde iets. Ik serveerde de meest puntgave gerechten, met ingrediënten die niet bepaald van de buren kwamen. Om eerlijk te zijn verkocht ik dure producten waar ik helemaal niet achterstond. Ik wilde het verhaal kennen achter wat ik serveerde, wat voor invloed het verkrijgen van de ingrediënten had op het milieu. Eigenlijk wilde ik werken met duurzaam verbouwde producten, waar ieder zijn eerlijke prijs voor had gekregen. Wat er de keuken uit ging straalde dat totaal niet uit.'

Youth Food Movement

'Toen ik dat besef eenmaal helder voor ogen had, heb ik YFM (Youth Food Movement) in Nederland opgericht.’ Met YFM creëert Samuel een platform voor gelijkgestemde jongeren die in een groep willen bijdragen aan duurzaam en eerlijk eten. Al snel volgt de oprichting van de YFM academie. ‘Eten lijkt een van de normaalste zaken van de wereld, maar als je goed kijkt raakt eten en het produceren van eten vrijwel alle maatschappelijke en ecologische thema’s van deze tijd – van de toename van obesitas tot het verdwijnen van de biodiversiteit. Via de academie wordt een intensief lesprogramma aangeboden waarmee de kennis over de mogelijkheden om het voedselsysteem te verduurzamen wordt vergroot.’

Meer Foodprojecten

De oprichting van YFM is slechts het begin van de naam Samuel Levie in de Nederlandse foodscene. Al snel volgt de organisatie van het Food Film Festival en ook de oprichting van zijn eigen projectbureau kan niet uitblijven; Foodcabinet. ‘Daarmee doe ik alleen projecten die bijdragen aan het verbeteren van het voedselsysteem. Dat doen we ook met Brand&Levie. We leveren een duurzaam product wat, niet geheel onbelangrijk, ook nog eens heel erg lekker is. Daarnaast zijn we vanuit Foodcabinet met heel veel projecten bezig zoals Power to the Pieper, Damn Food Waste, Big Bang Broccoli, Wereldvoedseldag, Instock etc. Die laatste is een mooi voorbeeld van wat we doen; we helpen een groep vaak met het opstarten van een goed idee, maar geven het daarna weer uit handen. Zo heb ik bij Instock (ja, dat restaurant wat voedselverspilling tegengaat) meegeholpen met het vinden van het juiste keukenpersoneel, de inrichting van het restaurant, de basis van de hele business. Nu doen ze het allemaal zelf en het is leuk om te zien dat het zo goed loopt.’

Worstmakers

Brandt&Levie is toch wel een van de meest bekende zaken waar hij aan bijdraagt, en met een gloednieuwe locatie in de Amsterdamse Houthavens lijkt het succes alleen maar te groeien. ‘Samen met Geert van Wersch en Jiri Brandt begonnen we drie en een half jaar geleden Brandt&Levie binnen de muren van de Lindenhof. Wij vonden het tijd om iets te zoeken met meer ruimte voor onszelf. Sinds eind 2014 hebben we een locatie in Amsterdam-west. Beneden is een slagerij plus een plek waar mensen hun vlees(producten) kunnen afhalen. Boven zijn we momenteel bezig met het creëren van een workshopruimte met daarbij een plek waar we bijvoorbeeld eens per week een bijzonder diner kunnen serveren.’

Plannen voor 2015

Dat we de komende tijd nog veel meer van Samuel gaan horen is wel duidelijk. Op het programma van Foodcabinet staat een samenwerking met Oxfam Novib – een project waarbij vrouwen in Zimbabwe elkaar leren koken met producten van eigen land. Verder staat ook dit jaar Wereldvoedseldag op het lijstje en is het doel om aan het einde van het jaar een symposium te organiseren waarbij we, naar Samuel’s zeggen, de Nederlandse eetcultuur bespreken. ‘We moeten trots zijn op wat we hebben! Mijn doel blijft; mensen enthousiasmeren over écht goed eten in de breedste zin van het woord.’
 
Meer weten over Samuel Levie, Brandt&Levie en alle projecten van Foodcabinet? Check de links en houd ons magazine in de gaten!

Samuel Levie maakte ook voor Jamie magazine verschillende culinaire reportages en recepten. Maak eens zijn stamppot met palmkool en worst, wildpasteitjes uit Engeland, pasta ragu, kokkels met zeekraalmerquez met pompoensalade of citrussiroop met gember.

2015

Deel Artikel
Bewaar artikel
Om dit artikel te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren




    Vrienden

    Meer Vrienden