Restaurant Fifteen
Om dit artikel te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren

11/2014
28 nov 2014 0 2719
Restaurant Fifteen in Amsterdam startte in 2004 met vijftien studenten. Jongeren die door verschillende omstandigheden zonder baan of opleiding vastgelopen zijn, krijgen de kans om chef te worden. Een jaar eerder - in 2003 - startte Jamie Oliver in Londen met dit initiatief, waar destijds ook een tv-serie aan gewijd is. Naast Londen en Amsterdam, opende Restaurant Fifteen een derde versiging in Cornwall en zijn er tot nu toe gezamelijk ruim 360 studenten opgeleid tot chef. Met een aantal werkt Jamie nog steeds samen zoals Anna Jones.

In het studiejaar werken de studenten met professionele chefs en soms ook een bekende zoals Jamie Olivers goede vriend en leermeester Gennaro Contaldo. Gennaro bezocht Restaurant Fifteen Amsterdam in het voorjaar van 2014 om hen een lesje verse pasta maken te geven en om afscheid te nemen van chef-kok Bastiaan van Doesburg die er 9 jaar werkte.
 

 
Tijdens het studiejaar in Amsterdam maken de chefs in spé verschillende uitstapjes naar bijvoorbeeld een zalmrokerij, bierbrouwerij en koffiebranderij. Ze koken voor daklozen, leren met lokale producten te werken en zelfs een kip te plukken. Inmiddels zijn er tientallen in Amsterdam afgestudeerd en werkzaam bij gerennomeerde restaurants. Sommigen hebben zelfs hun eigen zaak geopend of zegden juist een carriere in de horeca voorgoed vaarwel. Eind 2014 kwam de eerste lichting van Fifteen Amsterdam bij elkaar in Amsterdam om te vieren dat het 10 jaar geleden is dat ze elkaar ontmoetten. Jamie Oliver sprak de studenten via een videoboodschap toe met de woorden: 'I've got hairs at the back of my neck at the moment, because I think it's such an achievement that you guys are still working at high level in cooking!'. 

credits foto Jamie Oliver: Joris van Bennekom

Deel Artikel
Bewaar artikel
Om dit artikel te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren

    Vrienden

    Meer Vrienden
    WIN: 'De groene keuken'

    Maak kans op een exemplaar van dit nieuwe boek vol veggie en vegan recepten voor elke dag.