Menno de Koning
Om dit artikel te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren

30/2015
22 jan 2015 0 2428
Menno de Koning won het tweede seizoen van kijkcijferkanon ‘Heel Holland Bakt’ en mag zich daarom met trots een van de beste thuisbakkers van Nederland noemen. Begin februari 2015 ligt zijn boek ‘Bakken met Menno’ in de winkel en daar is hij maar wát trots op.
 
De deur van de kookwinkel in Den Haag waar Menno als vaste medewerker staat, wordt platgelopen door fans van het televisieprogramma. Met zijn enorme baart is hij een bijzondere verschijning. Op 15-jarige leeftijd begint hij als afwasser in een restaurantkeuken waar hij naar eigen zeggen ‘het virus’ te pakken krijgt. Hij specialiseert zich middels een MBO-opleiding in de richting Brood en Banket. ‘Dat heb ik niet afgemaakt ‒ daar heb ik achteraf best wel spijt van. Toen ik een jaar of twintig was, wilde ik gewoon werken. Bakken ben ik altijd blijven doen. Het liefst zware taarten, met chocolade, pindakaas of karamel. Taarten waarvan iedereen zegt: “Het is machtig, neem maar een heel klein puntje”. Dan neem ik er zéker drie.’
 
De lange horecadagen heeft Menno achter zich gelaten wegens gebrek aan vrije tijd. Naar eigen zeggen krijgt hij zijn dagelijkse dosis kookinspiratie van vrouwen als Julia Child en Nigella Lawson. Niet van zijn moeder? ‘Nee, mijn familie kookt het liefst heel simpele, Hollandse kost. Stamppot of aardappels-groente-vlees. Ik ben opgegroeid met gekookte piepers en speklappen.’
 
Voorlopig blijft Menno gewoon in de kookwinkel in Den Haag werken. ‘Er komt nu van alles op me af, maar het is niet dat ik de jackpot heb gewonnen.’ Toch is ‘Bakken met Menno’ een mooie start van een zoete carrière. ‘Mijn boek staat vol met unieke recepten die ik al jarenlang voor vrienden en familie maak. Bakken is een uitdaging, je moet heel precies te werk gaan, maar er staat voor iedere (thuis)bakker wat wils in. Zo kun je de ‘Captain America Cake’ namaken waar ik mee in de finale stond, of helemaal vegan bakken met lijnzaad en banaan.’ Zelfs een hoofdstuk over cupcakes ontbreekt niet? ‘Ja, zelfs dat staat erin. Ik weet het, iedereen kotst ze uit. Ik vind ze leuk.’
 
De opnames van ‘Heel Holland Bakt’ waren hectischer dan verwacht. ‘Je moet heel flexibel zijn, één aflevering kost twee opnamedagen. Meestal zat er een dag of vier tussen elke opname, maar een enkele keer maar twee dagen. Dat is in korte tijd heel erg veel voorbereiden. Daarbij is het best heftig als er ineens zo’n enorme cameraploeg, televisiecrew en handje presentatoren op je vingers staan te kijken. In het heetst van de strijd werd me eens gevraagd of ik wel een originele strudel aan het maken was. Daar word je toch chagrijnig van? Of als je taart al in de oven zit en je bakpoeder staat nog op tafel. Natuurlijk heb ik ook veel gelachen. Kijk je een kookeiland links van je, staat er een concurrent met de handen (en het deeg) in het haar, terwijl ik rustig met een doekje mijn werkblad sta te poetsen, mezelf afvragend wat er mis zou zijn gegaan.’
 
In de toekomst hoopt Menno een echt eigen kookboek te schrijven, met o.a. zijn favoriete Mexicaanse enchiladas recept. En dan? ‘Een eigen lunchroom openen, een hippe plek, met lekkere broodjes en gebakjes. Hip: een woord waar ik vaak mee word geassocieerd. Ik ben geen hipster! Een baard vind ik leuk, ik ben best trendgevoelig. Eten is dat ook, neem de opkomst van superfoods. Aan al die gezondheidstrends doe ik niet mee. Bakken zonder suiker bijvoorbeeld; dat vind ik bloedsaai! En het is een illusie om te denken dat een chocoladetaart gezond wordt door er een berg chiazaad op te gooien.’ 

Deel Artikel
Bewaar artikel
Om dit artikel te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren





    Vrienden

    Meer Vrienden