Jamie's Local & Global Heroes


 

Mensen die de wereld een beetje mooier maken met initiatieven op het gebied van gezond en eerlijk eten: daar zijn we constant naar op zoek.

In Jamie magazine herken je ze voortaan aan de Local of Global Hero sticker, zodat je meteen weet dat je hier te maken hebt met een held van hier, die perfect past in Jamie’s World!
 

Jamie magazine's Local & Global Heroes


 

 
  Eet echt eten, niet te veel, voornamelijk planten… dit inmiddels wereldberoemde citaat van de Amerikaanse eetschrijver Michael Pollan kreeg onlangs de toevoeging ‘en kook het zelf’. In zijn nieuwste boek legt Pollan uit waarom het zo belangrijk is om achter de potten en pannen te staan.

 
  Aan kindermenu’s doet chef-kok Niven Kunz niet. In zijn restaurant vind je op de kaart alleen lekker ‘echt’ eten, met groente als basis. Of je nu 8 bent of 88. Restaurantniven.nl

 
  Ze aten een maand uit de vuilnisbak, hebben geleurd en gezeurd bij supermarkten en vragen restaurants om rare tomaten en gekke courgettes op de kaart te zetten. De dames van Kromkommer doen er alles aan om groenten met een schoonheidsfoutje weer op ons bord te krijgen.

 
  Hoewel er nog steeds stemmen opgaan dat we met biologische landbouw de wereld niet kunnen voeden, is Slow Food oprichter Carlo Petrini ervanovertuigd dat dat wél kan en ook moet. ‘Als we op deze manier doorgaan, zullen we in 2050 voor 18 miljard mensen voedsel produceren en meer dan de helft ervan wegflikkeren’

 
  New York Times-journalist Mark Bittman vertelt eetverhalen. Over gerechten en restaurants, maar ook over landbouw, politiek en cultuur. Om ons aan het denken zetten. En: aan het
doen. ‘We moeten iets veranderen in de manier
waarop we eten, niet alleen maar zorgelijk
afwachten; een goede toekomst vergt
inspanning van iedereen’

 
  Leegstaande slooppanden en braakliggende terreinen: geen projectontwikkelaar durft zijn vingers vandaag de dag te branden aan deze rotte kiezen van de stad. Maar de mannen van Uit Je Eigen Stad wel! Met geloof, hoop en lef blazen zij een voorheen verlaten plek in Rotterdam nieuw leven in en krijgt de hongerige stad weer voedsel.

 
 
 
Wat veel tegenstanders van de bio-industrie niet voor elkaar krijgen, lukt het kleine team van
Wakker Dier wel: met vrolijke acties en zo veel mogelijk kritisch ‘lawaai’ wordt het ene succes na het andere geboekt.

 
  Begin jaren '90 ging Herman Kemper in het buurtschap IJzevoorde in de Achterhoek aan de slag met een 'ouderwetse' kip. Zijn ideaal: samen met kleinschalige boeren de consument weer te laten genieten van de smaakvolle, stevige kip van weleer.
Kemperkip.com

 
  Maak kennis met het vlees op je bord of in elk geval met het vlees dat op je bord zou moeten liggen. Veearts en varkenshouder Bert Waterval laat zijn varkens hun eigen kostje bij elkaar scharrelen en zorgt ervoor dat ze een goed leven hebben gehad alvorens ze naar de slacht gaan. Bert verkoopt zijn vlees aan restaurants door het hele land. Vers vlees en zijn worsten zijn te koop bij Cees de Bouter in Amsterdam.
Panhof.nl

 
  Sinds 1981 is Albert Koopman schaapherder van een grote kudde Drentse heideschapen op het Balloërveld. Samen met zijn partner Marianne Duinkerken beweidt hij in opdracht van Staatsbosbeheer het Balloërveld, gelegen bij Balloo / Rolde in Drenthe. Dit landschapsbeheer is de hoofdtaak van hun bedrijf. Het bedrijf richt zich verder op het fokken en de verkoop van Drentse heideschapen, de verkoop van oa biologisch lamsvlees & gesponnen wol.
Herdersvanballo.nl

 
  Slechts elf stierkalfjes lopen er op landgoed Vollenhoven in De Bilt, samen met een melkkoe die ze als een heuse pleegmoeder zoogt. Op de ruig begroeide grond leven de dieren als van oudsher. En zo ziet Jacob Beeker het graag. ‘Er komt geen antibioticum of stal aan te pas. Dit is een volledig natuurlijke opzet, waarin de dieren
hun eigen gang kunnen gaan.’
Jerseyvleesbestellen.nl
  Fruitbedrijf de Sonnaville is sinds 1940 een appel- en perenkwekerij in het Land van Maas en Waal. Fruitbedrijf de Sonnaville specialiseert zich niet alleen in duurzame teelt van authentieke West-Europese vruchtenrassen, maar ook in de veredeling en toepassing van nieuwe, unieke appel- en perenrassen.
bernarddesonnaville.nl
       

 

 
  Ze vonden het eten op Nederlandse universiteiten om te huilen. Dat moest toch anders kunnen? Wat begon als een luchtig idee, is nu serious business: Charlotte en Maaike zetten de mensa op hun kop!
Yeswecanteen.nl


 

 

 
  De liefde voor lekker en goed eten is de rode draad die alles en iedereen bij de Youth Food Movement met elkaar verbindt. De Nederlandse tak groeit als kool, heeft een eigen Academie, filmfestival en nu ook een fulltime
voorzitter: Joris Lohman.


 

 

 
  De ZuiderMRKT is een buurtmarkt waar je veel kakelverse ambachtelijke producten vindt, rechtstreeks van de boer, de slager of poelier, de bakker en de visboer. Geïnitieerd door buurtbewoners en dus een markt met, voor en door de buurt. 


 

 

 
  Hoe vertel je pubers over de noodzaak van goed eten, zonder belerend te zijn? Vraag het aan Alexandra Besel, die niet alleen MBO-leerlingen, maar ook ouders en leerkrachten enthousiast krijgt met haar Fabulous Food Diners. 

 

 
  Sien Niermeyer is stadsimker. Haar liefde voor bijen ontstond toen ze 2 jaar geleden in contact kwam met een stel imkers in Frankrijk. Ze raakte gefascineerd en begon in Nederland een bijentuin, waar imkers hun bijenkasten kunnen plaatsen. 


 

 

 
  De Pure Markt sinds 2008 een begrip voor ambachtelijk, lekker eten, creativiteit en duurzaamheid. De Pure Markt staat onder  meer voor: lekker eten en drinken, regionaal en seizoensgebonden.
Puremarkt.nl


 

 

 
  Ze vissen duurzaam en volgen de seizoenen. Mengen zich in de politieke discussie rondom visserij, maar staan ook op de markt met hun harders en zeebaars. Onze local heroes: Goede Vissers Jan Geertsema en Barbara Rodenburg.


 

 

 
  Ellen Mookhoek is de vrouw achter 'Tuinboon je mee?', een actie waarbij honderden Amsterdammers legaal en illegaal tuinbonen zaaien in plantsoenen, langs gevels, in verwaarloosde stadstuintjes en op balkonnetjes. 

 

 
  Willem&Drees is begonnen in juni 2009 in de regio Amersfoort om te ontdekken of het mogelijk is om aardappels, groenten en fruit van boeren uit de buurt verkrijgbaar te maken in winkels in de buurt.
Willemendrees.nl


 
    .  
  • Reageren