Green Kitchen Stories
Om dit artikel te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren

30/2015
22 jan 2015 0 3351

Green Kitchen Stories is de beeldschone familiefoodblog van de Zweedse David Frenkiel, Luise Vindahl en hun twee kinderen. Die naam staat niet zozeer voor het interieur van hun keuken (waarin trouwens wel een muur knalgroen is), maar voor de manier waarop ze koken: vegetarisch en verrassend. Hun specialiteit: zo mooi en zo puur mogelijk eten, voor ouders én kinderen, zonder gedoe aan de keukentafel. Wie hun blog, kookboeken en apps bekijkt wordt direct verleid om groener te koken. Een interview met het echtpaar over hun succes.

Hoe is Green Kitchen Stories ontstaan? Toen Luise en ik elkaar ontmoetten, hadden we verschillende eetgewoonten. Zij at heel gezond; veel biologische producten, veel fruit, groente en granen als quinoa, spelt en boekweit. En heel soms vis of gevogelte. Zelf at ik vegetarisch, maar niet per se verantwoord. Ik was dol op snoep, at bijna elke dag pasta en als het even kon ook Italiaans ijs. Toen we samen gingen wonen, en zeker toen Elza geboren werd, moesten we toch een manier vinden om onze eetstijlen te combineren en hebben we samen veel recepten bedacht. Dat was het begin van Green Kitchen Stories. Eenmaal aan het bloggen, schreven we steeds meer over de verhalen achter de recepten en gerechten. En daardoor gingen we als vanzelf schrijven over ons dagelijks leven en ook over onze dochter en zoon.

Zijn jullie kinderen vaak in de keuken te vinden? Nou en of! Elza is nieuwsgierig naar alles wat we daar doen. Met een stoeltje staat ze bij het aanrecht en probeert ze te helpen. Ze vindt het breken van eieren ontzettend leuk en is al heel bedreven in het omkeren van een pannenkoek. De kinderen leren nu al kennis te maken met nieuwe en onbekende smaken. Nu is de kleinste nog te jong voor vast voedsel, maar Elsa eet over het algemeen hetzelfde als wij. Grappig genoeg is ze dol op geroosterde broccoli dat we vaak aan onze maaltijden toevoegen. O ja, en spinaziepannenkoekjes gaan er ook in als zoete koek.

Hebben jullie nog tips voor andere ouders? Vooral niet te veel regels aan de eettafel. Er zijn zo veel gezinnen waar gedoe is tijdens het eten. Als Elza met haar handen wil eten of op de grond wil zitten met haar bordje laten we haar lekker haar gang gaan. Als ze maar geniet van haar eten. Wij gebruiken de blender vaak voor gerechtjes voor Elza. Denk bijvoorbeeld
aan het toevoegen van spinazie aan pannenkoekbeslag (heel favoriet dus bij onze dochter : ) of allerlei fruit en groenten in de vorm van een smoothie. Een heel andere tip: laat kinderen niet op jonge leeftijd wennen aan suiker door bijvoorbeeld toetjes.

Een goed gelezen blog, een kookboek en een nieuwe op komst, twee apps… wat is jullie geheim? Ik denk dat mensen ons volgen omdat onze recepten verrassend anders zijn, maar beslist niet moeilijk te maken. We weten dat het al lastig genoeg is om goed en gezond te koken als je een drukke baan hebt en jonge kinderen. We willen mensen laten zien
dat je met mooie ingrediënten helemaal niet ingewikkeld hoeft te doen. Maar het is ook een uitdaging om mensen die graag vlees eten inspiratie te bieden. Vegetarisch eten wordt gelukkig steeds minder saai gevonden 9zeker als je het visueel aantrekkelijk maakt, door met veel kleur te werken) en ook in restaurants zie je deze ontwikkeling groeien. Daarnaast laten we met onze desserts zien dat je met minder suiker - of zelfs zonder - verrassend lekkere toetjes kunt maken. We willen het wel graag zo toegankelijk mogelijk houden en dat lukt behoorlijk goed door onze herkenbare stijl. We werken er iedere dag aan om dat zo goed mogelijk te doen.

Kun je iets vertellen over het verschil van beiden kookboeken? De recepten uit ons tweede boek The Green Kitchen Travels hebben dezelfde herkenbare stijl als het eerste kookboek. Ze zijn simpel, gezond, voedzaam, kleurrijk en vegetarisch. In het tweede boek zijn we meer de internationale koers op gegaan en daarom is het boek gevarieerder dan The Green Kitchen. Het is een reeks aan smaken dat in ieder hoofdstuk terug keert. De inspiratie hebben we gevonden dankzij onze vele reizen, maar we hebben ze wel dusdanig aangepast dat het voor iedereen toegankelijk is. De ingredienten moeten zo makkelijk mogelijk te vinden zijn.

Waarom is goed eten zo belangrijk voor jullie gezin? Goed eten zorgt ervoor dat je je goed voelt. We willen ons voeden met producten die ons energie geven en sterk maken, zonder er al te ingewikkeld over te doen. Het is heel belangrijk om kinderen mee te nemen in dit proces, zodat ze goede en gezonde voeding waarderen. Maar af en toe smokkelen mag best hoor, we willen helemaal niet strikt zijn. Het gaat vooral om gebalanceerd eten.

Wil je een recept maken van The Green Kitchen? Probeer deze eens:
- powerjuice met frambozen, wortel & tarwegras
- koekjes van quinoa en bloemkool
- bonotto met oesterzwamHet prachtige vervolg op The Green Kitchen, bestel je nu vooruit voor € 19,95 in plaats van € 24,95! 


Deel Artikel
Bewaar artikel
Om dit artikel te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren

    Vrienden

    Meer Vrienden
    WIN: 'De groene keuken'

    Maak kans op een exemplaar van dit nieuwe boek vol veggie en vegan recepten voor elke dag.