Foodblogger Terri Salminen
Om dit artikel te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren

32/2015
7 apr 2015 0 1540
Oorspronkelijk komt ze uit het Amerikaanse Michigan, maar ze groeide op in Caldogno, een dorp in de Italiaanse provincie Vicenza. Onze vaste foodblogger Terri Salminen, inmiddels bekend als super ambassadeur van Jamie Oliver’s Food Revolution, heeft goede herinneringen aan haar jeugd in Italië. ‘Ik dacht dat de hele wereld werd opgevoed met handgemaakte pasta en verse bouillon.’

Tekst Eline Cox

Lees de blogs van Terri Salminen hier >>
 
De jonge, culinaire jaren van Terri in Italië waren slechts de basis van haar nu omvangrijke werkzaamheden in de wereld van koken. Van restaurantkeukens en cateringklussen, tot kookles, workshops, moestuinieren, foodstyling en private dinners. ‘Op mijn 17e moest ik met mijn ouders van Italië mee terug naar Amerika verhuizen. Ik wilde helemaal niet weg uit Europa. Uiteindelijk heb ik filosofie gestudeerd in Amerika, met een tussenjaar in Parijs. Het was een zware studie, ik was vaak moe, maar in koken vond ik altijd mijn ontspanning.’
 
Op haar 24e verhuisd ze voor de liefde naar Nederland. In Amsterdam krijgt ze een baan bij de Italiaanse ambassade. ‘Ik ondersteunde de buitenlandse handel tussen Nederland en Italië en reisde daarvoor veel op en neer. Heerlijk, al kon ik maar één dag in Italië zijn! Op het kantoor waar ik zat vergaapte ik me aan wat iedereen at tijdens de lunch. En andersom! Uiteindelijk maakte ik dagelijks een verse lunch voor de hele afdeling.’
 
Na een aantal jaar stapt Terri over naar een groot Italiaans modebedrijf, voor wie ze opereert vanuit Nederland, maar ook naar diverse landen reist om de collecties af te stemmen op de markten aldaar. ‘Vanuit mijn opvoeding ben ik niet anders gewend dan dat eten mensen samenbrengt. Dus nam ik mijn zakenrelaties altijd mee uit eten – het brengt culturen samen en je leert iemand beter kennen.’
 
Als ze haar eerste kind krijgt, besluit ze te stoppen met het vele reizen. ‘Ik dacht; nu ga ik gewoon koken. Ik bereidde in mijn eigen keuken de Italiaanse klassiekers die ik ooit in Vicenza had geleerd en verkocht ze op de markt. In Nederland waren maar weinig mensen bekend met écht Italiaans eten. Het liep goed, maar ik stapte over naar een restaurantkeuken. Daarna ging het snel. Ik kreeg een contract bij Slowworld, waar ik manager werd van een kookschool. De mensen die ik les gaf hadden vaak nog nooit een garde in de hand gehad, fantastisch, om over te mogen brengen hoe leuk en simpel koken eigenlijk is.’ Van Slowworld komt ze bij Vooges in Zandvoort terecht, waar ze nieuwe menu’s en recepturen ontwikkeld voor catering en walking dinners. ‘Ondanks het enorme volume, was echt alles vers. Ik was de enige vrouw in het team en dat was fysiek nog wel eens een uitdaging. Stel je een pan jus de veau voor die eigenlijk met drie sterke mannen nog niet te tillen is…’
 
Ondertussen wordt Terri veel gevraagd voor private dinners en kookles. Ze pakt door en werkt zich op tot docent bij Keizer Culinair. Ze ontwikkelt een hele reeks nieuwe workshops en menuconcepten, komt via hen ook bij Hutten Catering terecht, en is momenteel nog freelance verbonden aan beide bedrijven. ‘Echte chefs kunnen heel goed koken, maar kunnen het vaak niet zo goed overbrengen. Ik als tussenpersoon laat eigenlijk zien hoe chefs werkelijk denken. Dat neemt niet weg dat ik nog wel eens met 30kg aubergines loop te slepen, puur omdat ik niet uit de grote keukens kan blijven.’
 
Met het plezier van kookkennis overdragen start ze in 2012 haar eigen blog Recipe Writings. Ze deelt recepten die niet moeilijk te maken zijn, maar wel heel veel inspiratie bieden voor (thuis)koks van elk niveau. ‘Er is niets zo fijn als laten zien dat iedereen lekker kan koken. Daarom heb ik me in juli 2012 bij Food Revolution aangesloten als ambassadeur. De hele wereld vers laten koken is een soort ultiem, creatief doel. Het zou heel veel mensen, heel gelukkig maken. Wie van (leren) koken houdt, maar ook zij die het liefste alleen eten, houden van Jamie Oliver. Ik heb al Jamie’s boeken, ben al fan vanaf hij zijn gezicht liet zien in The River Café.’
 
Sinds een half jaar is Terri creative chef in de keuken van een internationaal interieurbedrijf. Met zakelijke contacten uit China en de VS is het voor Terri een uitdaging om dagelijks een gerecht te bereiden wat alle nationaliteiten kunnen waarderen. ‘Het uitgangspunt is huisgemaakt. Ik maak dagelijks één gerecht, wat iedereen samen eet. Het brengt de grote groep bij elkaar, ze leren elkaar beter kennen. Als het op tafel staat, leg ik altijd nog even uit wat het is en hoe ik het heb gemaakt.’
 
In het beetje vrije tijd wat Terri overhoudt, blijft ze zich vrijwillig hardmaken voor de standpunten van Food Revolution. ‘Ik ben altijd aan het werk, maar eigenlijk heb ik maar één job; mijn kennis overdragen. Er is niets zo speciaal als lesgeven; koken gemakkelijk, maar vooral heel leuk maken voor iedereen.’
 
Terri Salminen
Blogt
wekelijks voor Jamie magazine lees ze hier >>
Heeft een enorme hekel aan zalm uit blik
Is gek op amandel-wittechocoladetaart
Leest het liefst in ‘Tender’ van Nigel Slater
Gaat bijna nooit uiteten – ze kookt liever zelf

Deel Artikel
Bewaar artikel
Om dit artikel te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren




    Vrienden

    Meer Vrienden