Foodblogger Ella Woodward
Om dit artikel te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren

36/2015
22 okt 2015 0 1863
Tot 2011 studeerde de jonge Britse Ella Woodward, vierde feestjes met haar vrienden en at alles wat ze lekker vond. Een onbekommerd leven zou je kunnen zeggen. Tot het moment kwam dat ze zich steeds minder goed in haar vel voelde zitten, Ella eigenlijk niet meer de deur uit kwam en zich letterlijk verstopte onder een dikke deken op de bank, met op de achtergrond een televisie die non-stop aan stond.

'Wat is er met me aan de hand, waarom voel ik me zo slecht?’, vroeg ze zich af. Ella struinde Google af op zoek naar antwoorden. Met als resultaat een life switch, een goedlopend blog en verschillende kookboeken. Dat ging natuurlijk niet vanzelf.

Redacteur Marieke Verdenius sprak Ella onlangs over haar nieuwe kookboek ‘Deliciously Ella’ in Amsterdam, waarin dit allemaal beschreven staat.
 
Je hebt de laatste jaren een enorme ommezwaai gemaakt, kun je er iets meer over vertellen?
‘Ik leefde een heerlijk leven, had een fijne familie en veel goede vrienden om me heen. Niets te klagen eigenlijk. Tot ik me geleidelijk aan steeds rotter ging voelen, depressief eigenlijk. Ik had daarnaast had last van zelfmedelijden en raakte in een neerwaartse spiraal. Ik studeerde niet meer en kwam nauwelijks de deur uit. Op een gegeven moment werd er geconstateerd dat ik aan een zeldzame ziekte leed, waarbij je autonome zenuwstelsel afbreekt. Het was een vreselijke tijd, maar het heeft er wel toe geleid dat ik uiteindelijk toch op onderzoek ben uit gegaan om het roer om te gooien.’
 
Hoe heb je dat gedaan? ‘Ik keek op internet, ik had tijd genoeg. Ik las van alles over wat je kunt doen als je je niet jezelf voelt. En dat voeding daar een ontzettend belangrijke rol in speelt. Ik at echt ongezond, veel snoep, bergen ijs en ander junk food. Alles behalve groente en fruit, dat vond ik zo smerig! Dat was stap 1. Google was niet mijn enige raadgever. Mijn tante, die zelf ook met gezondheidsproblemen kampte, gaf me een gouden tip: zoek een hobby. En dat was voor mij eten fotograferen. Het werkte voor mij helend, want ik was iedere dag met iets positiefs bezig.’
 
Wilde je dat delen met de hele wereld? Of was het een persoonlijk proces? ‘Doordat ik steeds meer las over voeding, mijn eigen recepten kookte en fotografeerde, ontstond er een nieuwe focus in mijn leven. Bovendien merkte ik dat ik me fijner ging voelen doordat ik gezonder begon te eten. Ik kreeg wel geneesmiddelen voorgeschreven, maar daardoor voelde ik me niet beter. Eten werd mijn medicijn, dat had ik van te voren nooit kunnen bedenken. Ik startte in eerste instantie een blog voor mijzelf om het proces in kaart te brengen, alleen een paar vrienden en familieleden wisten er vanaf. Het was niets geheims of zo, maar ik had toen niet de ambitie om ermee groots naar buiten te treden. Ik dacht er zelfs aan om ermee te stoppen zodra ik weer helemaal beter was! Maar steeds meer mensen raakten geïnteresseerd in mijn herstelproces en dus ook naar het blog waar ik dat op deelde. Met succes, want na een jaar had ik al 900.000 hits, echt bizar.’
 
Wat is je grootste leermoment geweest?
‘Dat je klein moet beginnen als je gezonder wilt leven. En dat je echt gemotiveerd bent, het moet van binnenuit komen. Gooi niet compleet het roer om, want dat is lastig vol te houden. Dat merkte ik ook in het begin. Ik zag het eerst als experiment door 30 dagen anders te gaan eten. Dat heeft niet alleen invloed op je lichaam, maar ik merkte dat het mentaal ook wat met me deed. Ik voelde me een stuk opgewekter. Dus ben ik door gaan zetten.’
 
Hoe bedoel je 'klein'? ‘Maak kleine veranderingen, die net dat verschil maken. Witte rijst vervangen door een zilvervlies variant en witbrood vervangen door volkoren. Het lijkt simpel en dat kan het ook zijn. In eerste instantie kreeg ik best wat kritiek over me heen, mijn (inmiddels ex-)vriend was best sceptisch en ik wilde zelf ook niet doorslaan als healthy freak! Daarom heb ik er op gelet dat ik juist niet wilde vertellen dat iets heel goed voor je is, maar dat het gaat om wat lekker is. Ik zou er namelijk ook niet blij mee zijn als anderen me vertelden wat ik wel en niet moest eten. Iedereen is anders en dat is prima.’
 
Merk je wel dat je nieuwe eetpatroon invloed heeft op je omgeving? ‘Zeker! Mijn huisgenoot kookte ineens anders, ook doordat ze zag wat ik maakte. Ze ging aan de slag met meer peulvruchten, verse groenten en kruiden. Dat was heel leuk om te zien! En mijn moeder was altijd geïnteresseerd in eten en kookte zelf ook. Nu maakt ze gerechten met meer groente en is ze zelfs vegetariër geworden.’
 
Wat zijn je favoriete ingrediënten? En wat vind je niet lekker? ‘Ik was een zoetekauw en dat ben ik eigenlijk nog steeds. Mij maak je ontzettend blij met de smaak van dadels, zoete aardappel en avocado. Wat ik echt niet lekker vind is groene paprika.’
 
Wat maak je voor Jamie Oliver als hij komt eten?
‘Jee, dat is een moeilijke vraag! Als ik aan de koudere dagen denk die er aan komen, zou ik zeggen een Thaise kokoscurry met kikkererwten. Nothing fancy, maar wel lekker pittig door de verwarmende ingrediënten zoals gember en chili. Ik denk dat ik daar Mister Oliver blij mee kan maken!’
 
'Deliciously Ella'
€ 19,99
 

Wil je meer lezen over Ella Woodward, ga dan naar haar website ‘Deliciously Ella ’waar ze niet alleen recepten met je deelt, ook geeft ze tips en adviezen over hoe je meer balans in je leven kunt krijgen. 

Beeld via standard.co.uk

Deel Artikel
Bewaar artikel
Om dit artikel te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren





    Vrienden

    Meer Vrienden