David Loftus
Om dit artikel te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren

11/2014
10 nov 2014 0 2560
Driehondervijftig dagen per jaar is David Loftus - met camera in de hand – bezig met eten. Hij fotografeert culinaire grootheden en nieuwkomers en maakt foodreportages van New York tot de Bahama’s. Loftus is niet alleen  ‘hoffotograaf’ en vriend van Jamie Oliver, hij maakte ook boeken met Rachel Khoo en de Meringue Girls, werkte met Nigella Lawson en reisde rond met Andy Harris, hoofdredacteur van het Engelse Jamie magazine, en staat regelmatig zij aan zij met Antonio Carluccio en Gennaro Contaldo.

David Loftus wordt een van ’s werelds beste foodfotografen genoemd. En de afgelopen jaren bouwde hij niet alleen een oogverblindend oeuvre op, hij kan er ook de mooiste verhalen bij vertellen. Over de spiesjes met konijn die Jamie voor hem roosterde boven een vuurtje in Toscane, terwijl de zon langzaam onderging en de wijn rijkelijk vloeide. De krab en oktopus die Andy Harris voor hem tussen de rotsen vandaan viste op tropische bestemmingen en ter plekke klaarmaakte.


David & Andy

Volgens Jamie is David de snelste fotograaf met wie hij ooit werkte. Maar ook de de meest relaxte. ‘Hij komt weleens opdagen in zijn pyjama, met maar één geheugenkaartje en één setje batterijen op zak. Maar als je iets voor zijn neus zet, heeft hij het meestal in een halve of een hele minuut vastgelegd.’ David Loftus fotografeert zonder opsmuk, zo puur als maar kan.

Jamie, die al vijfentwintig jaar met hem werkt, is nog steeds onder de indruk. ‘Waar hij ook is, wat hij ook fotografeert: hij weet het zó vast te leggen dat het op z’n mooist is. Ik weet misschien nog wel meer van camera’s en techniek dan hij. En ik heb foto’s gemaakt van exact dezelfde bordjes die hij fotografeerde. Maar bij hem is alles altijd mooier.'
 
Hier zijn een paar toptips van David om nog betere foodfoto's te maken:

1. Wat maakt een foto goed?
Je zou het gerecht zó van de foto af moeten willen eten. Het moet er lekker en vers uitzien.

2. Wat fotografeer je het liefst en waarom? 
Vers fruit en groenten, zo uit de moestuin, zonder al te veel poespas. Ik heb minder met ingewikkelde restaurantgerechten; daar wordt te veel aan gepriegeld. Vaak zijn ze al koud tegen de tijd dat ik ze voor mijn neus krijg. Als ik met Jamie fotografeer, maken we de foto’s binnen een paar minuten na de bereiding: uit de pan, op het bord en klaar.

3. Veel gemaakte fouten?
De nieuwste trend is om te fotograferen met weinig scherptediepte. Als de scherpte dan op de verkeerde plaats ligt of te snel verloopt, wordt zo’n gerecht niet helder in beeld gebracht. Nog een misser: extra belichten of flitsen. Dat kan het eten laten glimmen, zodat het nep lijkt.

4. Dus nooit flitsen als je eten fotografeert?
Als het helemaal donker is, heb je natuurlijk weinig keus. Maar zelfs bij kaarslicht kun je mooie foto’s krijgen, als je een lange belichtingstijd toepast. Gebruik je stylingtrucjes? Nee! Heel soms verstuift de stilist wat water over het eten, om het verser te laten lijken.

5. Heb je tips voor bloggers die hun eigen eten fotograferen?
Alleen al het stilhouden van je iPhone-camera maakt een wereld van verschil. Laat ’m ergens tegenaan rusten. 

6. En heb je tips voor lezers die ook professioneel culinair fotograaf willen worden?
Probeer iets anders te doen dan alle anderen. Blijf oefenen en ga naar restaurants; vraag sous-chefs en stilisten of je hun werk als test mag fotograferen. Of ga in de leer als assistent van een culinair fotograaf.

Deel Artikel
Bewaar artikel
Om dit artikel te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren


  • Reageren

    Verzenden
Vrienden

Meer Vrienden