Foodtrend worst maken
Om dit artikel te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren

0/0000
4 jul 2014 4 4029
Preserveren is helemaal hot, zo ook met vlees. Wereldwijd schieten de charcuteriezaakjes als paddenstoelen uit de grond. Winkels en slagers die van generatie op generatie zijn doorgegeven, waar mensen dagelijks in elle lange rijen staan om de befaamde Italiaanse of Duitse worsten te bemachtigen.
 

Daarnaast prepareren ook steeds meer restaurants hun lekkernijen in-huis, zoals de New Yorkse Bar Boulud. Gelukkig hoeven we niet naar verre oorden af te reizen om deze edelvleeswaren te proeven. In onze eigen hoofdstad staat slagerij De Pasteibakkerij bekend om hun gebruik van eerlijke, pure ingrediënten. En natuurlijk café Worst, dat ook het land doortrekt met een eigen mobiele foodtruck. Ambacht zoals ambacht bedoeld is: zuivere producten die met hart en ziel worden geproduceerd.Zoals met veel trends, staan we te popelen om zelf de handen uit de mouwen te steken. En wat blijkt, je hoeft geen fancy kok te zijn om je eigen ambachtelijke worsten te maken. In tegendeel, Dick en James Strawbridge laten je in hun kookboek Roken, Drogen en Pekelen zien hoe gemakkelijk het is om ze zelf te creëren voor op de borrelplank.

Ook onze Hollandse helden Brandt en Levie, die zijn teruggekeerd naar de basics van de Italiaanse worstentraditie, weten als geen ander hoe je de lekkerste goodies maakt. Zo vertelden ze ons dat je voor droge worst vet vlees nodig hebt van kwalitatief goede varkensschouder en buik, dat is de basis. Verder wat geduld, veel liefde en aandacht. Hieronder vind je één van hun recepten, voor het maken van een lekker bierworstje.

Bierworst
Ingrediënten
1 kg vlees, helft varkensschouder, helft varkensbuik`
Varkensdarm (te bestellen bij de betere slager)
14 g zout
5 g peper
1,5 g foelie
1 jeneverbes
1 blaadje salie
1 dl. kruidig bier

Extra benodigdheden
Vleesmolen, vijzel en worststopper (te koop bij goed gesorteerde kookwinkels)
1 Maal het vlees grof in een vleesmolen. Vijzel alle specerijen fijn en kneed het met schoongewassen handen goed door het vlees.

2 Spoel de darmen schoon in ruim water. Stop het vlees met een worststopper in de darmen. Let erop dat je dit niet te langzaam of te snel doet, er mag zo min mogelijk zuurstof in terecht komen. Knijp om de 10 a 12 cm in de worst om het deeg een klein beetje te verschuiven. Draai de worst op deze keer een paar keer rond en herhaal het tot het einde van het worstdeeg.

3 Laat de worsten een dagje rusten in de koelkast tussen droge theedoeken, zo kunnen de smaken goed intrekken. Bak vervolgens de worstjes in een scheutje olie aan beide kanten bruin in 7 minuten op laag vuur.

Ook de lekkerste recepten met Worst maken? Bestel het nieuwste boek van Brandt en Levie in de shop; 'De Worst Story - Samuel Levie'
 

Deel Artikel
Bewaar artikel
Om dit artikel te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren

  • Reactie (1)

    Mar
    op 28-11-2014 om 06:25

    Nou, ik zeg het toch, vernieuwing is de enige weg ;)

  • Reageren

    Verzenden
Internationaal

Meer Internationaal