Foodtrend inmaken
Om dit artikel te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren

36/2015
29 sep 2015 12 2456
Inmaken is weer helemaal van nu. Het is de perfecte manier om je geoogste groente en fruit te bewaren voor een later moment. Hieronder lees je handige tips, tools en recepten voor het pekelen, fermenteren en inmaken van jouw favoriete ingredienten.

Chutney
Afgeleid van het Indiase woord ‘chatni’, is een hartige jam van fruit en groenten, gekookt met azijn, suiker en specerijen om ze te conserveren.
Recepttip: Rode uienchutney

Conserveringsprocessen
Omvatten verschillende technieken om micro-organismen die ervoor zorgen dat planten gaan rotten te neutraliseren of te doden. Lucht en water zijn de grootste vijanden voor jam, chutneys en confituren. Het doel is dus ze buiten te houden. Veel gebruikte methoden zijn drogen, roken, invriezen, verzegelen of met een laagje bedekken (bijvoorbeeld vet), koken of fruit of groenten mengen met suiker, azijn en zout.

Gesteriliseerde potten 
(Weck)potten worden gebruikt om jam of chutney in te bewaren zonder bacteriën of schimmels. 

Groenten en fruit
Dit is de tijd om jam, zoetzuur en chutney te maken van appels, pruimen, peren, bramen, kweeperen, tomaten, uien, kolen, vijgen en pompoenen.

Inmaakpan
Een grote, wijde pan, waarin water snel verdampt en de smaak geconcentreerder wordt. Hoe sneller het water verdampt, hoe beter. Kies een pan van roestvrij staal, niet van aluminium, dat tast de smaak aan.

Pekelen
Deze techniek wordt vooral gebruikt voor groenten, zoals komkommer en ui. In stukjes gesneden groenten worden kort verhit in een water met azijn en kruiden en dan in gesteriliseerde,
goed afgesloten potten gedaan.

Jam & confituren
In beide wordt suiker gebruikt om fruit te conserveren. Volgens sommigen is confituur van betere kwaliteit, omdat hij meer fruit bevat. Anderen zeggen dat confituur minder dik is omdat hij minder pectine bevat. Wij zeggen: ‘Beide zijn lekker!’

Kilner inmaak-pot
Deze weckpot heeft een speciaal tweedelig deksel, waardoor de inhoud lang vers blijft.

Kimchi
Kimchi wordt van oudsher gemaakt met kool en op smaak gebracht met knoflook, gember en garnalenpasta. Het gerecht zit boordevol smaak en is ook nog eens gezond. De kool wordt gemengd met zout, waardoor het fermentatieproces begint. De van nature aanwezige bacteriën zetten de groentesuikers om in melkzuur – een natuurlijk conserveermiddel. Het is eenvoudig om je eigen kimchi te maken en je kunt de ingrediënten naar eigen smaak aanpassen. In de koelkast is kimchi in een luchtdichte pot drie maanden houdbaar.
Recepttip: Kimchi

Marmelade
Wordt gemaakt van citrusvruchten, inclusief de schil. Van uien kun je ook marmelade voor bij vlees en kaas maken.
Recepttip: Vanillemarmelade

Pectine
Een stof in de celwanden van planten, die vrijkomt als fruit wordt gekookt en ervoor zorgt dat de jam dik wordt. Appels, peren en kweeperen bevatten meer pectine dan bessen, waaraan soms pectine moet worden toegevoegd. Dat kan met pectinepoeder, geleisuiker met pectine, of door de bessen te mengen met een fruitsoort die meer pectine bevat. Het is het best om voor jam niet helemaal rijp fruit te gebruiken, dat bevat meer pectine.

Suiker en zout 
Beide conserveren voedsel doordat ze vocht onttrekken en zo voorkomen dat microben kunnen groeien.

Suikerthermometer
Jam moet een temperatuur van 103-105 °C bereiken om dik te worden. Als je geen suikerthermometer hebt, kun je testen of de jam goed is door een lepel op een koud bord te scheppen en er met je vinger tegenaan te drukken – als er rimpels ontstaan, is de jam klaar.

Weckpot
De weckpot of inmaakpot is een glazen pot met wijde hals die hermetisch kan worden afgesloten. 

Zuur
Zure smaken zoals citroensap of citroenzuur helpt pectine dik te worden. Je voegt het laat in het proces toe zodat de schil niet hard wordt en de textuur verpest.
 

Deel Artikel
Bewaar artikel
Om dit artikel te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren

    Internationaal

    Meer Internationaal