Green Age - Ommelander Oertarwe

Van bijna vergeten en uitgestorven, tot geliefde vernieuwende oerrassen!

Hollandsche oertarwerassen: Ommelander en Zeeuwse Witte. Oertarwerassen die praktisch van de Hollandsche Bodem verdwenen waren – sterker nog – met uitsterven werden bedreigd.

Mede dankzij boer Piet uit Groningen, kregen ze een nieuwe kans. Met zijn voorliefde voor oude, oorspronkelijke gewassen, startte hij met slechts een handje verkrijgbare Ommelander en Zeeuwse Witte tarwekorrels. Jaar na jaar, beetje bij beetje, groeide zijn areaal en trots zijn wij, dat wij daardoor deze bijzondere tarwerassen van hem mogen kopen. Authentiek, niet doorgeteeld en veredeld, maar precies zoals het vroeger was.

TIP! Graankorrels garen is veel makkelijker dan je denkt:
• Een uurtje weken in koud water (tarwe beter een nachtje)
• Daarna in ruim water koken met naar smaak wat zout
• Afhankelijk van persoonlijke voorkeur, houd je 25-30 minuten aan voor een stevige “al dente” bite en 35-45 minuten voor een wat zachtere korrel
• Het weken overslaan en de korrels meteen in kokend water strooien kan ook: verleng in dat geval de kooktijd met ongeveer 20 tot 30 minuten
• Afgieten en af laten koelen – de gare korrels blijven in een goed afsluitbare bak in de koeling ca. 5 dagen goed.

Kijk voor meer tips en informatie op de website van Green Age.


Ga terug naar Jamie foodbox