Fish Tales

Poul's gekookte mosselen in chili en mango

Poul komt uit het Deense havenplaatsje Nykøbing, op het eiland Mors in de Limfjord. Zijn boten zijn onderdeel van visserij Vilsund, die met 32 boten vissen op mosselen in de Limfjord. De vissers van Vilsund komen vaak uit families die al generaties lang vissen, net zoals Poul.

Eerste MSC gecertificeerde mosselvisserij
De Denen hier in de Limfjord hebben zichzelf al lang geleden strenge regels opgelegd. Hierdoor zijn veel mosselbanken nog intact. Tegenwoordig zorgt visbedrijf Vilsund voor het behoud van de mosselbanken door samen te werken met biologen. Vissers mogen alleen daar vissen waar mosselen in grote getale aanwezig zijn.

Stellen de biologen vast dat de mosselstand ergens verstoord is, dan zal geen 1 visser daar te werk gaan. Door deze integere manier van vissen ontving Vilsund als eerste mosselvisserij ter wereld het MSC certificaat.

De liefde voor verantwoorde mosselvisserij zit diep bij Vilsund. Het bedrijf is betrokken bij allerlei voorlichtingsprojecten over mosselvangst in de Limfjord. Om deze reden Fish Tales een groot fan van deze bijzondere visserij.

De lekkerste mossel ter wereld
De mosselen van de Limfjord hebben een overheerlijke en karakteristieke smaak. Volgens Poul komt dat doordat de koude wateren van de Limfjord ervoor zorgen dat de mosselen langzaam groeien. Dit geeft de mossel de specifieke Limfjord bite. "Deze bite gecombineerd met de zoete en minerale smaak, resulteert in de lekkerste mossel van de wereld", aldus Poul. En wist je dat het receptuur van deze heerlijke mosselen in chili en mango ontwikkeld is door de sterrenchef van Noma,  's werelds beste restaurant!

Poul’s mosselen
Mytilus edulis, ook wel de mossel, wordt gevangen met een dredge. Een speciaal soort net. De visser laat de dredge voorzichtig in het water glijden totdat deze zachtjes de bodem raakt. Vervolgens trekt het schip de dredge al slepend vol.

Ga terug naar de Jamie foodbox