Fettunta Fiorentina

5 jul 2016 0 641

klik om een oordeel te geven!
In de laatste tijd droom ik van Italië. Liefst zou ik een wandeling willen maken door de heuvels van Bologna tot aan de stad Florence. Met een camera in hand zou ik alle details willen vaststellen van elk klein dorpje onderweg. Ik weet zeker dat de terracottapotten met felgekleurde geraniums - die op vrijwel elke raamkozijn, balkon of stoeprand te zien zijn - een onderwerp van eindeloos veel foto’s worden.
 
Bij elk schilderachtig plekje dat ik tegenkom, zou ik een pittoresk klein hoteltje vinden in de buurt van de plaatselijke piazza. Ik zou ’s ochtends wakker worden door de overweldigende geur van espresso koffiebar. In plaats van ontbijt te maken, zou ik verse abrikozen en kersen kopen bij de fruttivendolo (fruitwinkeltje in het Italiaans) alvorens op een terrasje te gaan zitten met een ouderwetse cappuccino met veel schuim.
 
Ik droom verder, en zou uiteindelijk een paar dagen in Florence verblijven, waar ik urenlang door de galerijen van de Uffizi zou dwalen. Ik zou stilstaan bij de beroemde Renaissance portret Primavera van Sandro Botticelli, ongeacht hoeveel buitenlandse toeristen dat met mij deden.  Rond het middaguur zou ik snel naar de panificio gaan om een eenvoudig Toscaans brood (zonder zout) te kopen. Bij de verduraio (groenten winkeltje) zou ik geurende tomaten en een bos basilicum kopen voor een simpele lunch.
 
In de avonduren zou ik een kleine trattoria (eethuisje) opzoeken met uitzicht langs de rivier Arno. Ongetwijfeld zou de maaltijd beginnen met fettunta  — de Florentijnse term voor een bruschetta. Hieronder het recept die ik vaker maak wanneer het verlangen naar de eenvoud van Italië sterker is dan ik.
 

Fettunta

- 2 dikke plakken oud (zuurdesem) brood
- 50 ml olijfolie extra vierge
- 1 teen verse knoflook
- zeezout, liefst fleur de sel of Keltisch zout
 
1 Gril het brood op de barbecue of in een grilpan aan beide kanten totdat ze knapperig zijn geworden met mooie bruine strepen.
 
2 Wrijf vervolgens het brood in met een ontvelde teen knoflook. Bedruppel het brood met olijfolie, gevolgd door een snufje zout.
 
Buon appetito!
 
Terri Salminen
Wilde
vroeger een bed and breakfast openen op het Italiaanse platteland
Houdt van de Italiaanse stadsleven
Vraagt zich af of het mogelijk is om beide met elkaar te combineren
Leest momenteel het prachtige kookboek van Emiko Davies Florentine - The True Cuisine of Florence
 
 

Terri Salminen
Haarlem

Toon alle blogs (98)

Win een reis voor 2 personen naar Bordeaux en vele andere fantastische prijzen
Barton & Guestier maakt Franse wijnen toegankelijk door uit bekende wijnstreken de beste wijnen te selecteren, die het typische karakter weerspiegelen van het gebied. Dit jaar bestaat Barton & Guestier 125 jaar en omdat te vieren zijn we samen... Lees verder
Jamie's pittige Mediterraanse burger
Een snel recept van Jumbo en Jamie Oliver.  Recept Lees verder
Related Blog