Duurzaamheid is een hottopic
Om dit artikel te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren

12/2016
22 dec 2016 0 1818
Je hoeft de krant maar open te slaan en je leest er van alles over – de ene keer positief en vooruitstrevend, de andere keer weer een teleurstelling. We spraken Laurens van Luin (een oude bekende, zie hier) van cateraar Manic Organic, die zich dagelijks stort op duurzame ontwikkelingen en trends in de voedselindustrie.

Laurens, waar kunnen we je van kennen?
‘Met mijn foodtruck ‘Flexitaria’ sta ik regelmatig op festivals, waar ik bezoekers verras met heerlijke vegetarische gerechten als een Spicy Veggie Beef Wrap met een ijskoude Organic Prosecco Cocktail. Dat klinkt heerlijk toch? Ondanks dat veel mensen een saai en smakeloos idee hebben bij vega, wil ik ze niet pushen. Integendeel: als je mensen op een ongedwongen manier laat zien dat duurzaam vernieuwend en lekker is, dan gaat de keuze vanzelf.’ 

Waar zie jij trends op het gebied van voeding?
‘Er zijn een aantal dingen die ik zie. Allereerst, als ik kijk naar festivals dan zie ik dat steeds meer jongeren kiezen voor vegetarisch of zelfs veganistisch eten. Maar ik zie ook dat mensen drankjes met een overdosis aan suiker zat zijn en ter vervanging zelf homemade lemonade of water met natuurlijke smaken maken. En als derde willen mensen liever veel kleine gerechtjes eten, die je samen kunt delen. Geen grote gerechten meer, maar lekkere proeverijen. Tot slot wordt de wereld steeds kleiner, doordat mensen steeds meer gaan reizen. Daar ontdekken zij nieuwe smaken, die ze mee naar huis nemen om daar te experimenteren. Zo ontstaat een kruisbestuiving tussen de verschillende keukens. Iedereen gebruikt elkaars gerechten, waardoor er weer innovatieve gerechten ontstaan!’

Waar haal jij je inspiratie vandaan?
‘Ik reis veel om duurzame concepten te spotten, zo was ik pas in Lissabon. De Portugezen hebben het tijdens de financiële crisis flink te verduren gehad, waardoor er nu veel panden leeg staan. Maar daar vond de overheid wat op, zij geven sneller vergunningen aan ondernemers die nu gemakkelijker een plekje krijgen om een uniek concept beginnen. Zo is bijvoorbeeld ook cocktailbar Park ontstaan: een bar gelegen op een parkeerdek midden in de stad. De eigenaar heeft door out-of-the-box te denken, met een wirwar aan planten en het hippe gebruik van gerecyclede producten een urban vibe weten te creëren – zo’n plek is voor mij een ultieme inspiratiebron!’


In 2015 voorspelde je dat we meer gaan doen aan urban farming, en zelf bijen houden, hoe zie je dat nu als je terugkijkt?
‘Dat heeft zeker een vlucht genomen! In Den Haag waar ik woon staat een oud gebouw, waarin ze aan aquaponics doen en op het dak hebben ze een kas met planten en kruiden. Je ziet op veel plaatsen dat er steeds meer groene daken komen en dat mensen steeds vaker bezig zijn met recyclen en upcyclen. Zo zijn er steeds meer hippe eettentjes ingericht met vintage meubilair of met tafels gemaakt van gerecycled hout. Ook de kruisbestuiving tussen verschillende keukens zie ik terug, er komen steeds meer gave fusion restaurants.’ 

Aqua-wat?
‘Haha, aquaponics! Dat wil zeggen dat alles effectief gebruikt wordt, zo worden de uitwerpselen van de vissen gebruikt om de planten en kruiden te voeden, die op hun beurt weer het gebruikte water zuiveren, zodat de vissen hier weer lekker in rond kunnen zwemmen.’
 
Heb je nog tips waar wij op kunnen letten op het gebied van duurzaamheid?
‘Die heb ik zeker! Mensen kunnen de grootste impact maken door hun eetpatroon aan te passen en niet meer elke dag vlees of vis te eten. Ofwel een flexitariër worden. Dit heeft een groot effect op schoon drinkwater en de voedselverdeling. Voor 1 kilo rundvlees heb je bijvoorbeeld 24.000 liter schoon drinkwater nodig, terwijl je voor de groei van groente 250 liter gebruikt. Ook kunnen mensen seizoensproducten, regioproducten en lokaal inkopen. Als je die producten samen inkoopt, is het een stuk voordeliger, daarbij kun je ook op weekaanbiedingen letten. Grote verpakkingen zijn vaak goedkoper dan de kleine. Als mensen samen koken, scheelt dit ook weer afwassen en verhitten. Je spreekt gewoon met vrienden of buren een weekmenu af, iedereen kookt een grote hoeveelheid van een gerecht en deelt dat met de anderen. Zo heb je een gevarieerd menu en je bent ook nog eens duurzaam bezig!
 
PS, ook leuk om te weten: Laurens heeft met zijn concept dit jaar twee prijzen gewonnen; voor het eten de ‘24Kitchen Foodtruck Award’ en ‘MKB Den Haag Duurzaamheidsprijs 2016’ voor het meest duurzame bedrijf.’

Wil je meer informatie over Laurens of de projecten waar hij mee bezig is? Ga dan naar manicorganic.nl

Deel Artikel
Bewaar artikel
Om dit artikel te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren




    Tips

    Meer Tips
    SUPERSALE
    Meer dan 50% korting op de leukste keukenmusthaves!
    Shop nu