Zuid-Tirol
7 jan. 2016 2 1660

De chefs van het Italiaanse berggebied Zuid-Tirol tillen de après-ski-keuken naar een hoger niveau. Schenk de grappa in — dit is de Italiaanse winter op zijn best!

Fotografie Sam Stowell Tekst Andy Harris

Ik zit bij een berghut mijn handen te warmen aan een hete mok glühwein terwijl ik geniet van het uitzicht op de beroemde spitse toppen van de Dolomieten. De bergketen van zo’n immense schoonheid is in 2009 door de UNESCO uitgeroepen tot wereldnatuurerfgoed. Bij zonsopgang of zonsondergang kun je het prachtige lichtspel op de rotsen zien. Stroken roze, oranje en paars bedekken de bergen, een effect dat lokaal bekendstaat als Enrosadira.’

Nu, in de middag, schijnt de zon aan een helderblauwe hemel, schitterend weerkaatst door de overvloedige sneeuw. De hoofdredacteur van het Engelse magazine van Jamie Oliver loopt zijn hut in, waar wordt gelachen en geklonken met de plaatselijke pinot noir. Iedereen kijkt toe hoe chef Nicola Laera alweer een elegant bord voortreffelijke bergspijzen opdient. ‘Ik doe me tegoed aan zijn rundercarpaccio met knolraappeterselieroom, artisjokken en roggebrood. De hut in kwestie heet Ütia Bamby en ik ben hier voor de Gourmet Skisafari, een jaarlijks festival dat de keuken van de Italiaanse provincie Zuid-Tirol promoot. Het festival wordt elk jaar in december gehouden in het Alta Badia-gebied rond San Cassiano, La Villa en Corvara, drie dorpen met prachtige hotels en eetgelegenheden op grote hoogte,’ vertelt Andy Harris.

In dit gebied kunnen skiërs, nadat ze de hele dag de spectaculaire pistes hebben verkend, proeven van uitstekende staaltjes kookkunst uit de Italiaanse Alpen. Er is van alles: van chefs met Michelin-sterren die ’s avonds hun gerechten serveren in chique restaurants tot simpele rifugios waar je kunt lunchen met Zuid-Tiroler goulashsoep, canederli in brodo (bouillon met spekdumplings) en andere winterklassiekers die Zuid-Tirol rijk is...

Lees de rest van het artikel in Jamie magazine #38


Deel Artikel
Bewaar artikel
Om dit artikel te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren

Local tips in Zuid-Tirol

Ütia Bamby La Villa; +39 329 954 0054; rifugiobamby.it. Kleine, fraaie berghut (of ütia, in het Ladinisch), men serveert alleen biologisch (rund- en kalfs-) vlees van de eigen kudde.

Ütia de Bioch La Villa; +39 338 483 3994; bioch.it. Elke dag kun je in deze rifugio heerlijke pastaspecials, zoals boekweittortelli met kaas, krijgen.

Club Moritzino Piz La Ila; +39 471 847403; moritzino.it. Deze tent op ruim 2.000 meter hoogte wordt gerund door de ex-rallyrijder Moritz Craffonara. Hier kun je celebrity’s spotten.

Ütia Col Alt Corvara; +39 471 836324; rifugiocolalt.com. Een van de oudste ütia’s in de regio, die dat feit viert met stijlvolle gerechten. Oesters en champagne om mee te beginnen.

Rifugio Fienile Monte Passo Sella; +39 339 5444759; fienilemonte.it. Op ruim 2.200 meter is deze houten hooischuur de perfecte tussenstop als je zin hebt in risotto, polenta of pasta met paddenstoelen of gerookt vlees.

La Gana Hotel Cristallo, La Villa; +39 471 847762; hotelcristallo-altabadia.it. Chef Fabio Groppi komt uit Ligurië, maar kookt op alpiene wijze in dit restaurant, onderdeel van een best wel chic hotel.