Zürich
5 mar. 2015 0 1348

De grootste stad van Zwitserland en het economisch hart van het land. Zürich is booming business, maar wat eet je er als je op bezoek bent?

Fotografie Matt Munro Tekst & productie Paul Dring

Het is een directe vraag, maar wel een merkwaardige manier om te worden verwelkomd in een vreemde stad. ‘Bent u Rosario?’ herhaalt de mij onbekende vrouw, een drukke dame van middelbare leeftijd die met een creditcard naar me zwaait terwijl ik op de trein sta te wachten die me van het vliegveld naar de stad zal brengen. Ik moet toegeven dat ik de persoon
in kwestie niet ben. De vrouw legt uit dat ze de kaart, eigendom van ene Rosario, zojuist heeft gevonden en dat ze naar de man op zoek is om hem de kaart terug te geven. Dat is aardig, denk ik bij mezelf. De Zwitsers zijn aardig.

Gek genoeg is het nou juist deze eigenschap die bijdraagt aan de reputatie van Zwitserland in het algemeen en zijn grootste stad Zürich in het bijzonder. Er zou gezapigheid heersen, de scherpte ontbreekt. Iedereen is gewoon té tevreden en te vriendelijk. Bewijsstuk A: volgens een peiling onder gebruikers van TripAdvisor is Zürich de op één na saaiste stad ter wereld (alleen Birmingham schijnt nog slaapverwekkender te zijn). Bewijsstuk B: de filosoof Alain Botton, die uit Zürich afkomstig is, schreef in Newsweek ‘hoe glorieus saai alles is.’

Niemand wordt er gedood door toevallige pistoolschoten, de straten zijn stil, de parken zijn netjes en iedereen zegt dat het er zo schoon is dat je er je lunch van de stoep zou kunnen eten (hoewel niemand dat werkelijk probeert). Ook de culinaire scene in Zürich kampt met een bezadigd imago. Hotel-restaurants, vaak bastions van zelfgenoegzame haute cuisine, hebben lange tijd het beeld bepaald. Michelinsterren waren het streven van chique gelegenheden waar de prijzen meer indruk maken dan het eten. Restaurants aan het meer moeten het hebben
van het decor; ze hoeven niet erg hun best te doen op de kwaliteit van hun gerechten.

Gelukkig begint dit allemaal te veranderen volgens Miguel Ledesma, een van de jonge restaurateurs die het culinaire leven van de stad nieuw leven in blaast. ‘Zürich was inderdaad
behoorlijk gezapig. De restaurants hadden een redelijk gemiddelde kwaliteit, maar er waren geen plekken die eruit sprongen. Tegenwoordig – nu jonge mensen meer hebben gereisd en vanwege het grotere aanzien van de kookkunst in het algemeen – zijn er meer hardwerkende, slimme lieden die chef willen worden.

Lees de rest van dit artikel over Zürich in Jamie magazine #31
 


Deel Artikel
Bewaar artikel
Om dit artikel te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren

Local Tips in Zürich

Der Schwiizer Zwinglistrasse 3; +41 787 135069;  derschwiizer.com. De beste traditionele gerechten uit Zürich zijn te vinden in dit kleine restaurant dicht bij de Langstrasse.

Maison Manesse Hopfenstrasse 2 aan de Manesseplatz; +41 44 462 01 01; maisonmanesse.ch. Modern culinair Zürich op zijn best. Diner à la carte; de lunch is eenvoudiger en betaalbaarder.

Restaurant Johanniter Niederdorfstrasse 70; +41 44 253 62 00; johanniter.com. De goede Zwitserse keuken zonder franje in een traditioneel restaurant in ‘Beiz-stijl’.

Riviera Enoteca con Cucina Dufour Strasse 161; +41 44 422 04 26; enoteca-riviera.ch. Verrukkelijke Italiaanse gerechten als zwarte ravioli gevuld met ricotta en met courgettebloemen in saffraansaus van de Siciliaanse chef Luca Messina.

Stefs Freieck Wildbachstrasse 42; +41 44 380 40 11; stefs.ch. Zwitserse ingrediënten in een nieuw jasje voor moderne gasten; de setting is klein en aangenaam. Populair bij de stedelingen zelf.

Wirtschaft Neumarkt Neumarkt 5; +41 44 252 79 39; wirtschaft-neumarkt.ch. In de zomer zijn de tafeltjes op de bestrate binnenplaats onder de prachtige kastanjebomen heel geliefd.

Zeughauskeller Bahnhofstrasse 28A; +41 44 220 15 15; zeughauskeller.ch. Traditionele Zwitserse gerechten in een grote eetzaal die dateert van 1487.

Kafi Dihei Zurlindenstrasse 231; +41 44 557 43 48;
kafidihei.ch. Dit is het café dat iedereen op de hoek van zijn eigen straat zou willen hebben. Heerlijk gebak, prima koffie en een uitstekende bediening door eigenaresse Sabinska en chef Julia – een aangename plek om de ochtend door te brengen.

Café Lang Limmatplatz 7; +41 44 321 36 11; cafelang.ch. Dit stijlvolle café aan de Limmatplatz heeft goed eten
en heerlijke koffie.