Utrecht
28 apr. 2014 0 11088


Een middeleeuws centrum, lommerrijke grachten, fijne musea en kleine zaakjes waar het goed eten & drinken is: Utrecht heeft het, maar blijft er bescheiden onder. Tijd voor een City Guide!

Tekst Marieke Verdenius Fotografie Maarten van der Wal

Terwijl ik de klokken van de Domtoren op de achtergrond vrolijke melodietjes hoor spelen, klinkt iets anders mij ook als muziek in de oren: ‘Proef deze versgebakken scone eens,’ zegt Niek van lunchroom Keek trots. ‘Ik ben vandaag extra vroeg opgestaan om ze te bakken en dat was beslist geen straf. De geur van versgebakken scones is heerlijk!’ Ik proef het warme broodje met jam en opgeklopte room, terwijl ik in het knusse zaakje aan de Utrechtse Twijnstraat om me heen kijk. Een jong gezinnetje, een dochter die samen met mams haar verjaardag viert, en wat toeristen. De sfeer is gemoedelijk en ongedwongen.

Net als de hele Twijnstraat trouwens. ‘Alles wat op de kaart staat komt uit de omgeving van Utrecht, maar het liefst kopen we alleen bij ondernemers uit deze straat,’ zegt Niek. ‘Het buurtgevoel is hier duidelijk aanwezig.’ Ook al ben ik hier vandaag op pad als dagjesmens, zo voel ik me niet. Op straat word ik vriendelijk gegroet door onbekenden en als ik bij winkels naar binnen loop, lijkt het alsof ik er al jaren mijn boodschappen doe.

Lees de rest van het artikel in Jamie magazine 23

Deel Artikel
Bewaar artikel
Om dit artikel te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren

Reacties (2)

hellen
op 17-10-2017 om 20:41

utrecht

Eline Venema-Alkema
op 13-06-2014 om 18:50

Leuk, Marieke ! "Keek" kennen wij van de eerste verjaardag van kleindochter Mirthe (nu vierenhalf) Heerlijke taart ! Ook wij vinden Utrecht een geweldige stad. Als we tijdens het oppassen richting Centrum lopen horen we in de verte de klokken van de Dom ons al verwelkomen.Liefs, Eline

Reageren

Verzenden

Local Tips Utrecht

Ana’s Kuzin Voorstraat 62, Anaskuzin.nl Bij deze traiteur zit je gebakken als je van de mediterrane keuken houdt. De Turkse gerechten zijn vooral vegetarisch en allemaal bereid in het kleine keukentje achter in de zaak. Onze favoriet is gözleme: een deeggerecht gebakken op een bakplaat gevuld met gekruid rundergehakt en aardappel.

Daens Korte Minrebroederstraat 13-17, Daens.nl Dit stijlvolle zaakje is lunchroom, borreladres en kledingwinkel in één. Je kunt in deze voormalige brandweerkazerne zelfs een nachtje logeren in Daens enige hotelkamer. Op mooie dagen is het terras onmiddellijk vol, maar ook binnen is het goed vertoeven op de vintage stoeltjes met een dubbeldikke clubsandwich of een homemade brownie en koffie.

Goesting Veeartsenijpad 150, restaurantgoesting.nl Omringd door een groene oase en gevestigd in een oude hondenstal is de locatie van dit restaurant al een bezienswaardigheid op zich. Kijk mee in de open keuken, terwijl de vriendelijke chefs heerlijke bouillabaisse met toast klaar maken of huisgerookte zalm fileren. Het terras is in de lente en zomer geopend en je kunt er terecht voor lunch en diner gemaakt met (biologische) producten uit de Utrechtse streek.

The Village Coffee & Music Voorstraat 46, Thevillagecoffee.com Druk of niet, bij The Village voelt het alsof je bij vrienden langs gaat en ze altijd tijd voor je hebben. Geen
wonder dat deze plek geliefd is bij coffeelovers uit de wijde omtrek. Het interieur is door de onafgewerkte muren rauw en ongepolijst. En met hun tattoos en big smiles maken de mannen met plezier een Unit, Iced Americano of slow coffee voor je. Wedden dat het niet bij eentje blijft? Regelmatig muziekoptredens.

Dimitri Petit Servetstraat 1, Sirtaki.nu/nl/dimitri-petit Even een break maken tijdens het struinen of shoppen? Onder de Dom vind je dit piepkleine zaakje waar ze de lekkerste Griekse pita’s van de stad maken. Kies er eentje met kip gyros, gegrilde groente en huisgemaakte tzaziki of ga voor een vegetarische optie. Eet ‘m op voor de deur of op een bankje in het rustige hofje van Flora om de hoek.

Illustratie Lieke van der Vorst