Valencia
29 aug. 2016 8 1927

Valencia heeft veel meer te bieden dan alleen het wereldberoemde rijstgerecht. Deze derde stad van Spanje is het best bewaarde culinaire geheim van het land.

Tekst Paul Richardson Fotografie Ola O Smit

Valencia en ik hebben een verleden samen. Begin jaren negentig, tijdens mijn eerste flirt met Spanje, bracht ik hele seizoenen door in de oude stad, op een zolderkamer die bereikbaar was via een krakende houten wenteltrap. Ik genoot van de levendigheid van de inwoners, de uitbundige partyscene en de voorliefde voor kleur en vuur ‒ die spectaculair naar voren komt tijdens het festival Las Fallas, waar enorme sculpturen van papier-maché in kitscherige Disneykleuren op straat worden verbrand te midden van knallende vuurwerkshows.

Maar deze mediterrane metropool heeft meer dan alleen joie de vivre. Valencia kent een rijk architecturaal erfgoed met barokke kerken en een middeleeuws centrum, een sprankelende kunstscene, een eersteklas voetbalteam en een waanzinnige eetcultuur. De stad die vooral bekendstaat om de heerlijke rijstgerechten – met name paella Valenciana – heeft culinair gezien nog veel meer te bieden, iets wat door velen nog ontdekt moet worden.

Op een vroege ochtend in de zomer bevind ik me op het Plaça de la Reina, een elegant plein achter de kathedraal. Terwijl de meeste toeristen nog op één oor liggen, bewegen de bewoners zich over de marmeren tegels langs de Italiaans ogende fontein naar hun werk. De kathedraal slaat het uur vanuit de achthoekige toren, die liefkozend El Miquelet (‘kleine Michaël’) wordt genoemd. Mijn gedachten gaan terug naar een ochtend tijdens Las Fallas, toen ik over ditzelfde plein liep en er een enorm Mariafiguur aantrof, gehuld in een mantel van bloemen die de lucht vulden met hun bijzondere geur.

Na een ontbijt van geroosterd brood met tomaat en olijfolie én een café con leche, loop ik op mijn gemak naar mijn twee favoriete gebouwen. Beide zijn tempels van de handel en staan, hoewel er tussen het opbouwen vijf eeuwen zitten, op enkele meters van elkaar... Lees de rest van het artikel in Jamie magazine #46


Deel Artikel
Bewaar artikel
Om dit artikel te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | RegistrerenLocal tips

Eten & drinken
Bar Tonyina Carrer de Xile 3; +34 963 259171; bartonyina.es. Deze gastrobar ligt op een stukje lopen van het centrum, maar is de wandeling meer dan waard voor superlekkere gerechten als steak tartare met soja en wasabi, en kwartel en appel met migas. Het dagmenu is met € 12 spotgoedkoop.

Bodega Casa Montaña Calle José Benlliure 69; +34 963 672314; emilianobodega.com. Deze bodega, geopend in 1836, is een historische stek in de Cabanyal ‒ nu opgeknapt, maar met behoud van veel originele, karakteristieke kenmerken. Heerlijke versgebakken ansjovis, gestoofde tuinbonen en wijn uit het vat.

Canalla Bistro Carrer del Mestre Josep Serrano 5; +34 963 740509; canallabistro.com. Fris ingericht en alledaagse, maar uitmuntend bereide bistrogerechten van Ricard Camarena, een buitengewoon getalenteerde chef met lef en originaliteit, in de hippe wijk Rufaza.

Casa Carmela Carrer Isabel de Villena 155; +34 963 710073; casa-carmela.com. Wanneer je een échte paella Valenciana wilt proeven, vermijd dan La Malvarrosa en loop een klein stukje verder naar dit familie-restaurant. Als je nog een plekje over hebt, neem dan ook een lokaal dessert zoals turrón-ijs met een kopje espresso of een pompoenflan met gesuikerde meloen ‒ heerlijk!