Singapore
6 aug. 2015 0 1626

Ontdek al proevend en ruikend de bruisende stadsstaat Singapore, waar zo veel culturen en keukens met elkaar zijn gemixt. Een tripje langs de hotspots van de stad.

Tekst Kevin Gould Fotografie Jonathan Gregson

Iggy is een echte kenner. Peng voelt het Aun en Su-Lyn vinden het op de vreemdste plaatsen. Dr. Leslie zegt dat het wisselt, maar vooral op straat te vinden is. En Violet serveert het al
veertig jaar. Nieuwsgierig? ‘Het’ is ‘shiok’ – Singapores gastronomische G-spot. Shiok is een uitdrukking die zoiets betekent als ‘ongelofelijk lekker’. De winkels in Singapore doen het goed en shoppen is er fantastisch, maar we zijn hier voor het eten, omdat je in Signapore niet vraagt: ‘Hoe gaat het?’, maar ‘Heb je al gegeten?’ Hier eet je shiok-kend geweldig van penthouse tot straatkraam, van het allerbeste onder de toprestaurants tot snacksbars waar het eten zomaar op het bord wordt ‘gegooid’.

Het verhaal van Singapore schuilt in de ruim vijf miljoen inwoners. Ze wonen in een gebied dat ongeveer even groot is als New York. Singapore heeft de grootste Chinese meerderheid buiten China. Velen zijn hier vanuit Zuid-China naartoe getrokken toen in de jaren 60 veel werd gemoord en vernietigd onder leiding van Mao Zedong. Natuurlijk brachten ze hun familie mee
en hun dorps- en regionale keukens en gebruiken. Plus de hoop op een betere samenleving die gebaseerd is op economische voorspoed, respect voor verschillende culturen en veiligheid.

Het beeld van het huidige Singapore is een ingewikkeld patroon, geweven uit de overwegend Maleise, Zuid-Indiase en emigrantengemeenschappen. De staat bouwt 85 procent van de woningen en heeft bij wet geregeld dat de bewoners van elk appartementencomplex de etnische mix van Singapore moeten weerspiegelen. Mensen leven, werken, winkelen en eten elkaars gerechten samen; met vork en/of eetstokje. Anders dan sommige van de Zuidoost-Aziatische buurlanden is Singapore niet ruw of ranzig, maar levendig en hip. De samenleving is zo georganiseerd dat misdaad zeldzaam en beleefdheid gewoon is. De straten en eetgelegenheden zijn brandschoon en we worden net zo warm ontvangen als de tropische zon die boven Singapore schijnt...

Lees de rest van het artikel in het Azie nummer van Jamie magazine


Deel Artikel
Bewaar artikel
Om dit artikel te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren

Local Tips in Singapore

Smith Street Food Centre 336 Smith Street, Chinatown. Druk. De eendenrijst van de 84-jarige Madame Ho is legendarisch; Ga naar Lian He Ben Ji voor rijke, soepachtige gerechten die in een aarden pot op houtskool worden gestoofd; dhr. Wong en mevr. Dans Hainanese kiprijst bij kraam #02-162 is overvloedig en gemberachtig.

Tekka Centre 665 Buffalo Road, Little India. Een levendige groep Zuid-Indiase eetkramen. Highlights zijn: buah kelua-noten, van dhr. Seah in Blk 665 (#01-210); geroosterde char siu, buikspek en eend van dhr. Lim in Boss (#01-95); tofu en tempeh van Beng Teck at Blk 665 (#01-188); reuzengarnalen en Sri Lankaanse zwarte krabben van Lee Yit Huat in de Fish Hall.

Maxwell Road Hawker Centre Kadayanallur Road, Chinatown. Stadscentrum, populair bij kantoorpersoneel en reizigers. Proef de char siu van #69, en eet gebakken banaan in een papieren zak van China Street, #64. De Tian tian Hainanese kerrierijst van #01-253 behoort tot de beste van de stad.

Toa Payoh Market Een centrummarkt ingeklemd tussen woonblokken uit de jaren zeventig. Authentiek met etenswaren op de begane grond en eetkraampjes boven. Ga in de rij staan bij Teochew
Handmade Pau voor gestoomde lotusworteldumplings; intense umami mee pok mie met varkensdumplings, met visballetjessoep van dhr. Ah Liang – Andrew voor zijn vrienden – in Song Kee, Blk 75 (#01-354).

Chye Seng Huat Hardware Shop 150 Tyrwhitt Road, Lavender; +65 6396 0609. Coole koffie- en barista-opleiding.