Piemonte
1 may. 2013 0 3255


In slow food-provincie Piemonte struikel je over de agriturismi: boerderijen en landgoederen waar je kunt logeren en proeven wat er ter plekke geproduceerd wordt. Suzanne Pronk dronk er Barolo en Barbaresca, at er ravioli met notensaus en robiola met honing. En wil nu alleen nog maar terug om al dat andere lekkers te proeven.

Tekst Suzanne Pronk Fotografie Saskia van Osnabrugge

Vuoi il caffè?!’ galmt het over de binnenplaats van Agriturismo La Capuccina. Gianluca, de eigenaar, heeft ons zien aankomen en hangt met een glimlach op z’n gezicht uit het keukenraam. Na een korte nacht, een hobbelige vlucht en een klungelige start met een gps die ons alle kanten op stuurde behalve die van Strada Capuccina in Cureggio, weten we niet hoe snel we ‘Si!’ terug moeten roepen. Nog voordat we de koffers uit de auto hebben kunnen halen, zitten we aan een tafeltje in de zon, kijken we uit over de landerijen en een wolk van blauwe regen die opgroeit tegen het huis en komt onze gastheer aanzetten met een kan espresso, verse melk en zelfgebakken hartvormige koekjes. ‘Ciao ragazzi! Tutto bene?’

De moeizame start van de dag zijn we meteen vergeten. Gianluca Zanetta is samen met zijn vrouw Raffaela eigenaar van Agriturismo La Capuccina. Een rondje over het terrein leert ons dat ze niet alleen acht mooie kamers en een suite verhuren, maar daarnaast een boerderij runnen met zestig kippen, zeventig geiten, twee Piemontese stieren, drie melkkoeien en wat ganzen. Ze maken hun eigen kazen, telen groenten en kruiden, maken het deeg voor al hun broden, pizza’s en pasta’s zelf, koken de sterren van de hemel, voeden ‘en passant’ ook nog drie jonge kinderen op en zijn zo relaxed als maar kan.

Of we vanavond aanschuiven voor het diner? vraagt Raffaela. Uiteraard! We zijn nieuwsgierig naar de kaart. ‘Dit is het laatste wat ik van Luca heb gekregen’, zegt ze en ze geeft ons een briefje met het menu van de dag. ‘Maar of jullie dit vanavond ook daadwerkelijk geserveerd krijgen, kan ik niet met zekerheid zeggen.
Bij Gianluca weet je het nooit. Soms krijgt hij op het laatste moment nog een ingrediënt binnen van een van de boeren uit de omgeving of hij heeft een ingeving om het helemaal anders te doen.

Lees de rest van het artikel in Jamie magazine #15


Deel Artikel
Bewaar artikel
Om dit artikel te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren

Reageren

Verzenden

Local Tips in Piemonte

Agriturismo La Capuccina Strada Capuccina 7, 28060 Cureggio (NO), lacapuccina.it. Sfeervolle en comfortabele agriturismo die gerund wordt door de hartelijke Gianluca en Raffaela. Uitmuntende keuken met producten van eigen  boerderij of uit de directe omgeving. Laat je adviseren in je keuze uit meer dan 250 wijnen, relax in de sauna of het het zwembad en ga niet weg voor je het huisgemaakte ijs met zabaglione hebt geproefd.

Cascina Blengio Azienda Agricola Biologica, Regione Rosi 18, 15010 Ponti (AL), cascinablengio.it. Houd je van lavendel? Dan ben je hier aan het juiste adres. Dit schattige boerderijtje is omgeven door paarse lavendelvelden en heeft een prachtig uitzicht op de omgeving. De eenvoudige kamers van de B&B zijn met zorg ingericht en beschikken over een gezamenlijke keuken zodat je zelf aan de slag kunt met Piemontese ingrediënten. Koop hier alle mogelijke lavendel-producten, van shampoo tot chocolade en geniet van Paula’s gastvrijheid.

Borgo Vallone C. Vallone,
14050 Olmo Gentile (AT), borgovallone.com. Deze B&B in de buurt van Acqui Terme wordt gerund door de Nederlandse Natasja en Ed. Voor luxe en rust zit je hier perfect. Elke ochtend wordt een geweldig ontbijt op tafel gezet met zelfgebakken taarten en broden, kazen en salami’s uit de omgeving, vers fruit uit eigen tuin, yoghurt en muesli’s. De kamers zijn met smaak en aandacht voor detail ingericht. Natasja kent de omgeving op haar duimpje en wijst je op de leukste en lekkerste adresjes of neemt je er hoogstpersoonlijk mee naartoe. Als je hier logeert ken je binnen no time elke boer, pastamaker en wijnproducent uit de omgeving en zit je koffer ongetwijfeld vol met de beste producten van Piemonte.