Parma
8 oct. 2012 0 3810


Maar weinig mensen weten dat Parma veel meer te bieden heeft dan zijn ham en kaas. Wandel mee door deze okergeel-met roze stad en geniet van luxe taartjes, verbluffende lambrusco en elegante pasta.

Tekst Georgia Levy Fotografie James Bedford

Pasta en pizza veroverden vanuit Italië als eerste onze keukens. En in hun kielzog volgden direct de prosciutto di Parma en parmigiano-reggiano. De antipasti is kaal zonder zilt-zoete parmaham, de pasta is niet half zo lekker zonder krullen parmezaan. Maar Parma’s reputatie is niet alleen gevestigd op die beroemde ham en onovertroffen kaas. Parma is ook een stad van paleizen, kastelen en kerken; met een van de oudste universiteiten ter wereld en een wereldberoemd operahuis. Dirigent Toscanini is er geboren, het parfummerk Acqua di Parma werd er gecreëerd en niet ver van de stad zette componist Giuseppe Verdi zijn eerste schreden.

Parma mag dan minder bekend zijn dan Florence en Milaan, maar voor een stad die zo klein is dat je in 30 minuten van de ene naar de andere kant kunt lopen, heeft deze Noord- Italiaanse parel een reputatie hoog te houden.
Parma is – letterlijk – kleurrijk. De warme gele, roze en rode tinten van straten, huizen, gebouwen zijn een erfenis van Fransman Alexandre Ennemond Petitot, de architect die in 1753 – nog maar 26 jaar oud – werd aangesteld door het Huis Bourbon. Petitot bracht een overdadige Franse stijl naar Parma. Het eerste wat hij deed, was het interieur van het Palazzo Ducale stofferen in de stijl van Versailles.
Daarna liet hij de gebouwen okergeel schilderen, om de vergulde pracht en praal van het Franse paleis na te bootsen. Parma baadt nog altijd in goudkleurig licht, alsof de stad stilstaat in een permanente zonsondergang.

Lees het hele artikel in Jamie magazine #10


Deel Artikel
Bewaar artikel
Om dit artikel te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren

Reageren

Verzenden

Local Tips in Parma

Salumeria Rosi Parmacotto Trattoria Sorelle Picchi Strada Farini 27; +39 521 233528, salumeriarosi.com. Fantastisch restaurantje dat vastgeplakt zit aan een prima salumeria, zodat je na het eten wat Parma-favorieten kunt meenemen.

Enoteca Fontana Strada Luigi Carlo Farini 24; +39 521 286037. Populaire wijnbar met veel keuze per glas en per fles – allemaal betaalbaar. De panini’s zijn er groot én heerlijk.

La Greppia Strada Giuseppe Garibaldi 39; +39 521 233686. Ouderwets familierestaurant. Houdt de Parmaklassiekers in ere met primi, secondi en dolci. De wijnkaart is enorm en de desserts, kazen en salades worden aan tafel gebracht op mooie trolleys.

Pasticerria Torino Strada Giuseppe Garibaldi 61; +39 521 235689. Er staan maar een paar stoeltjes in deze elegante banketbakkerij, dus sta je er schouder aan schouder met de locals die hier komen voor een snelle koffie, iets zoets of voor specialiteiten als de Duchessa Maria Luigia-taart, genoemd naar de tweede echtgenote van Napoleon.

Teatro Regio Strada Giuseppe Garibaldi 16a; +39 521 039393, teatroregioparma.org. Ondergebracht in een prachtig 19e-eeuws gebouw. Voor liefhebbers van opera en architectuur. 

Parmigiano-Reggiano – excursie +39 521 293441, parmigiano-reggiano.it. Een bezoek aan een Parmigiano-fabriek is fascinerend, hier wordt je haarfijn uit de doeken gedaan hoe de wagenwielen Parmezaan worden gemaakt. Na afloop van de excursie kun je er natuurlijk een stukje kaas kopen. Voor een bezoek ruim tevoren contact opnemen
met het consortium dat over de kaas gaat. Bel 20–25 dagen voor je bezoek, of stuur een (Engelstalige) e-mail naar staff@parmigianoreggiano.it