Parijs
10 sep. 2011 3 4502


Sinds chef-kok, schrijver en blogger David Lebovitz in Parijs woont, brengt hij zijn dagen dwalend door,
op zoek naar de beste bonbons, de knapperigste baguettes en de meest bijzondere wijnbarretjes. Hier geeft hij zijn beste vondsten prijs.


Tekst David Lebovitz Fotografie Matt Munro

Laten we het niet à la Hemingway hebben over wat een ‘moveable feast’ Parijs is. Want voor mij is de Franse hoofdstad geen groots buffet maar juist een heuse snackbar. De beste manier om de stad te ervaren is om je al proevend erdoorheen te bewegen, precies zoals ik
dat (bijna elke dag) doe, en her en der de lekkerste hapjes eruit te pikken.

Als Amerikaan heb ik vast bijgedragen aan de uitvinding van le snack, maar Parijs maakt het iedereen gemakkelijk om er optimaal van te genieten. En terwijl de mensen denken dat ik hier dagelijks loop te flaneren in de Jardin du Luxembourg, of sculpturen bekijk in het Musée d’Orsay, breng ik mijn tijd grotendeels door met
het speuren naar de beste Franse bonbons en de knapperigste baguettes. Goed nieuws: je hoeft
er geen kapitalen aan te besteden, want voor de Parijzenaren zijn dit geen luxe artikelen maar alledaagse, onontbeerlijke producten. Dus zijn
ze voor iedereen te betalen.

Het kost niets om alleen te kijken, maar je kunt ook gewoon toegeven aan je lekkere trek en toch niet meer uitgeven dan het wisselgeld dat in je jaszak zwerft.Een verrukkelijke botercroissant kost minder dan €1, en zelfs een zakje croustillants aux amandes – dunne, krokante koekchocolaatjes – bij Fouquet krijg je al voor de prijs van een café crème. Een kopje koffie geeft je het recht om op een terrasstoeltje te blijven zitten zolang je wilt.

Lees de rest van het artikel in Jamie magazine #3

Deel Artikel
Bewaar artikel
Om dit artikel te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | RegistrerenLocal Tips in Parijs

Chez Papa 40, boulevard de la Bastille (12e); +33 1 40010592, chezpapa.com. De royale ‘salades gargantuesques’ met vlees, kaas en een lading groenvoer zijn hier de hoofdattractie. Deze lokale keten serveert de cuisine van zuidwestelijk Frankrijk, en wie een gezonde eetlust heeft, kan beginnen met foie gras of gesauteerde eendenmaagjes. Het dessert is schandalig groot; een glas armagnac erbij is dus geen gek idee.

Chartier 7, rue du Faubourg, Montmarte (9e); +33 1 47708629, restaurant-chartier.com. Het is niet het eten dat mensen hier in de rij doet staan, maar de sfeer die doet denken aan de tijd dat Parijzenaren hun souper gebruikten in bruisende bouillons (volksrestaurants) als Chartier. Het eten is er voedzaam en niet duur. Houd het bij klassiekers, bijvoorbeeld de salade frisée aux lardons (salade met spekjes) vooraf, en geroosterd vlees als hoofdgerecht.

Maoz 36, rue Saint-André des Arts (6e); +33 1 46338719, maozusa.com. There’s a new kid in town, aan de overkant van de rivier. Iedereen staat er in de rij voor broodjes falafel en de zelfbedieningsbar met superscherpe sauzen en ingelegde groenten. De frietjes zijn er ook heerlijk. Geweldig voor vegetariërs.

Glacier Berthillon 29–31, rue Saint Louis en l’ile (4e); +33 1 43543161, berthillon.fr. Parijs bezoeken en niet op z’n minst één bolletje glace Berthillon proeven? C’est pas possible. Hoewel hun ijsjes zo klein zijn dat de meeste mensen er twee bestellen. Eén likje van de chocoladesorbet en je verlangen naar de volle smaak van roomijs verdwijnt als sneeuw voor de zon. Ook voor de glace caramel wil je echt wel in de rij staan.

Le Garde Robe 41, rue de l’Arbre Sec (1e); +33 1 49269060. Een muur van natuurlijke wijnen, waarvan veel ongefilterd, met vriendelijk personeel om je te helpen. Hier tover je een schaal vol charcuterie of kaassoorten om tot een lekker diner, begeleid door een glas… of een fles.

Fouquet 42, rue du Marché Saint- Honoré (1e); +33 1 47039007, fouquet.fr. Als een van de oudste makers van snoepgoed in de stad maakt Fouquet in zijn bescheiden Parijse atelier vrijwel alles. De croquants zijn een must, en de weelderige marshmallows met een laagje chocola vormen misschien wel de beste nieuwe creatie tot nu toe.