Nice
18 mar. 2014 0 3042


Nice beter leren kennen? Dan moet je op pad gaan met Marion Pansiot, die je alle culinaire hoeken en gaten van de stad laat zien. Niet per se de hotspots en trendy adressen, maar wel de plekken waar met hart en
ziel wordt gekookt.

Tekst Andy Harris Fotografie David Loftus

‘Ik laat mensen graag eerst het gedeelte tussen Place Garibaldi en het havengebied zien, dat helemaal in opkomst is. Het heeft een bohemienachtige sfeer en charmante kleine bistro’s en cafés,’ legt ze uit. ‘Een zaakje dat iedereen kent, is Chez Pipo. Al sinds 1923 serveren ze hier een fantastische socca (de befaamde kikkererwtenpannenkoek) uit een oven gestookt met hêtre (beukenhout). Ik heb veel waardering voor Steeve Bernardo, die een baan in de marketing opgaf om de zaak over te nemen van de oude eigenaren toen zij met pensioen gingen.

Als mensen dit voor Nice zo typerende gerecht hebben geprobeerd, neem ik ze mee terug naar de vertrouwde Vieille Ville (oude stad) om wat klassieke Provençaalse broden, geitenkaas en olijfoliën te proeven. We eindigen in restaurant Chat Noir Chat Blanc, dat onder leiding staat van de stoere Giorgio Grilenzoni en Nico Sikic. Vaak is het in het kleine keukentje zo heet dat ze met ontbloot bovenlijf staan te koken!’

Nice is de hoofdstad van de Côte d’Azur, het legendarische oord waar de rijken en beroem-dheden zich vermaken, van wie de grootse villa’s en extravagante huizen langs de kliffen van de Route de la Grande Corniche liggen, een kustweg naar Menton en Monaco. De stad biedt een unieke mix van Gallische en Italiaanse invloeden. 

De lokale keuken smaakt het best in kleine bistrootjes in de oude stad, op de piazza’s en in de straten en steegjes, waar kleurrijke gebouwen in Genuese stijl zijn versierd met wasgoed dat uit de ramen hangt. Hier hoor je ook het kenmerkende dialect dat wordt gesproken door de houders van stalletjes op markten.

Lees de rest van het artikel in Jamie magazine #22


Deel Artikel
Bewaar artikel
Om dit artikel te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren

Reactie (1)

Ria
op 29-06-2015 om 14:55

fun

Reageren

Verzenden

Local Tips in Nice

Fenocchio 2 Place Rossetti; +33 49 380 7252, fenocchio.fr. Ga hier in de rij staan voor overheerlijke ijsjes en sorbets met opvallende smaken als calisson, lavendel en verbena.

Paloma Cantine 3 Quai des Deux Emmanuels; + 33 49 389 5392, palomacantine.com. Goede pleisterplaats in de haven voor oesters en vis en panisses (een soort frieten van kikkererwtenmeel).

La Merenda 4 rue Raoul Bosio; lamerenda.net. Je kunt alleen contant betalen in deze kleine bistro, waar Dominique Le Stancachter een piepklein fornuis samen met zijn vrouw staat te koken. Geniet van de beste pistou-pasta, courgettebeignets, visstoofpot en Provençaalse daube.

Deli Bo 5 rue Bonaparte; +33 49 356 3304. Pascal en Elise Ciamos runnen deze delicatessenzaak/patisserie, waar je met roereieren en truffel ontbijt, luncht met clubsandwiches en bagels, en afsluit met millefeuille en eclairs bij de thee.

Le Vinivore 10 rue Lascaris, +33 49 314 6809, vinivore.fr. Een kort menu en een lange wijnkaart garanderen een ontspannen lunch of diner.

Espuno 35 rue Droite; +33 49 380 5067. Koop fougasse en andere baksels recht uit de houtgestookte oven en geniet ervan op het strand.