Neurenberg
14 nov. 2012 0 4763

De vrieskou die wolkjes van je adem maakt. Duizenden fonkelende lichtjes. De geur van Gluhwein, rumpunch en geroosterde amandelen en een goudgelokt engeltje dat cadeautjes uitdeelt: doe ons een kerstmarkt in Neurenberg.

Tekst Richard Cooke Fotografie Matt Munro

Witte kerst, kerstbomen, kerstkousen,kerststalletjes en 
adventskalenders: de traditionele aankleding
van ons kerstfeest lijkt misschien uit Engeland te
komen, maar de oorsprong van al die vrolijkheid ligt toch echtbij onze oosterburen. In Duitsland is er zelfs een stad die patent zegt te hebben op de kerst-met-cadeautjes, glühwein en peperkoek en dat is Neurenberg. De eeuwenoude kerstmarkt in deze Beierse stad is ongeëvenaard. Vergeet Düsseldorf
of Keulen, dit is de plek waar je een overdosis kerstsfeer wilt opsnuiven.

Wie de vreselijkste visioenen krijgt bij het woord
‘kerstmarkt’, zal in Neurenberg aangenaam verrast rondkijken. Neurenberg is leuk. Helemaal in
december! Neurenberg, in het zuiden van
Duitsland, wordt omringd door middeleeuwse muren en torens. Een keizerlijk kasteel torent er aan de noordkant al honderden jaren lang trots bovenuit. Het is een
prachtig gezicht, zeker in kersttijd,  wanneer de Christkindlesmarkt de stad domineert. Al sinds de
zestiende eeuw wordt het grote stadsplein van Neurenberg in december met lichtjes versierd en
met kraampjes gevuld. Er worden houten speelgoed, allerlei soorten gebak en traditioneel snoepgoed
verkocht, je drinkt rumpunch en glühwein en je eet natuurlijk worst.

Lees het hele artikel in Jamie magazine 11.


Deel Artikel
Bewaar artikel
Om dit artikel te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren

Reageren

Verzenden

Local Tips in Neurenberg

Hausbrauerei Altstadthof Bergstraße 19, 90403 Nürnberg, +49 911 2449859; hausbrauereialtstadthof.de. Dit traditionele bierhuis schenkt vloeibaar goud van de Frankische en Beierse variant. Bezoekers kunnen de oude bierkelders bekijken of gewoon helpen die leeg te maken door een of meer glazen Rotbier naar binnen te slaan. Altstadthof produceert ook Bierbockbrand – brandewijn op basis van bokbier – een krachtige en typische Neurenbergse specialiteit.

Café Lucas Kaiserstraße 22, 90403 Nürnberg, +49 911 227845; cafelucas.de. Deze combinatie van restaurant/hotel/café/bar is een bindmiddel voor de mensen die van een drankje komen genieten in het centrum van Neurenberg. Er is niks mis met de cocktailbar en het restaurant binnen, in het hart van de zaak, maar voor het kerstseizoen is de Lucas-Hütte, buiten, de plek waar je moet zijn.

Zum Gulden Stern Historische Bratwurst Küche
Zirkelschmiedsgasse 26, 90402 Nürnberg, +49 911 2059288; bratwurstkueche.de. Het bekendste braadworstrestaurant van Neurenberg. Hier worden al sinds 1419 traditionele worsten geserveerd. Ze worden – even traditioneel – nog altijd gegrild op beukenhout.

Bratwursthäusle Rathausplatz 1, 90403 Nürnberg, +49 911 227695; bratwursthaeusle.de. We adviseren
je om bij dit populaire restaurant te reserveren. Er worden lokale producten gebruikt, en de worsten worden gegrild boven geurig beukenhout. Blijf binnen om te kijken hoe je worsten worden bereid, of geniet op het terras van het uitzicht. 

Bratwurst Röslein Rathausplatz 6, 90402 Nürnberg, +49 911 214860; bratwurst-roeslein.de.
Naar eigen zeggen het grootste braadworstrestaurant ter wereld (er wordt niet vermeld wie nummer twee is). Hier eet je een lange Nürnberger met zuurkool.