Milaan
6 may. 2015 2 1800

Eten, wijn, kunst en design gaan samen in Milaan, de stad van de Wereldexpo 2015. Hier houdt men het hart warm en het hoofd koel – en is het happyhour cultureel erfgoed

Tekst Kevin Gould Fotografie David Loftus

Rome is grootser en Napels heeft meer glamour. Venetië is sexier en Florence heeft meer cultuur. Deze Italiaanse steden mogen dan beroemd zijn om hun flair of Zuid-Europese inslag, maar Milaan is niet bang om zich als trots van het noorden te laten zien. De op een na grootste stad van Italië is het financiële centrum, het hart van de Italiaanse economie. Milaan is een van de weinige stukjes in het land van passie en handgebaren, die het verstand vooropstelt. En hoewel geld verdienen prioriteit lijkt van de inwoners, stellen de Milanezen goed eten altijd voorop. De liefde voor de Italiaanse keuken is hier overal te proeven.

Geïnspireerd en voorbereid door het team van de Italiaanstalige versie van Jamie magazine, die wordt uitgegeven in Milaan, ontdekken we de unieke mix van tradities en moderne invloeden die samen de sfeer van de stad bepalen. Onder het genot van risotto milanese – wat anders? – is appagato het eerste lokale woord dat we leren. Het betekent ‘tevreden’ of ‘voldaan’. Mensen komen vanuit heel Italië en daarbuiten naar Milaan om ‘het te maken’, iets te bereiken, maar als je niet appagato bent, dan ben je nergens.

Wij verkennen Milaan in het jaar van de Expo. Het is niet verrassend dat deze stad bomvol foodliefhebbers het thema ‘Voedsel voor de planeet, energie voor het leven’ heeft gekozen voor de komende wereldtentoonstelling. De eerste die dit concept omarmde was slowfood-aanvoerder Carlo Petrini, gevolgd door onze eigen Jamie Oliver...

Lees de rest van het artikel in het Italienummer van Jamie magazine (#33)


Deel Artikel
Bewaar artikel
Om dit artikel te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | RegistrerenLocal Tips in Milaan

1930 Via Macedonio Melloni 52. Deze kroeg is een verborgen juweel die je alleen kunt bezoeken met een
uitnodiging van het Mag Café, dus ga daar eerst naartoe. De lijst van dranken is fantasierijk, probeer eens de ‘sushi’, een met zalm getrokken wodka met lychee en kuit.

Al Mercato Via Sant’Eufemia; +39 28723 7167; al-mercato.it. De ene helft verfijnde bistro, de andere helft
prima burgertent. Reserveer vooraf.

Baladin Via Solferino 56; +39 2 6597758; baladin.it. Zelfgebrouwen bier en heerlijke chips in een relaxte
setting dicht bij supermarkt Eataly.

Bamboo Bar in het Armani Hotel 31 Via Manzoni; +39 2 888 3999. Ga naar deze stijlvolle bar op de zevende
verdieping voor het uitzicht en het ora dell’aperitivo vanaf 18.30 uur.

Bistrot Milano Centrale Treinstation Milaan; +39 2 6748
1995; milanocentrale.it. Lekker eten terwijl je op de trein wacht. Wijn, verse sappen, koffie, huisgemaakte pasta’s en goede salades.

Brunello Osteria Corso Giuseppe Garibaldi 117; +39 2 659 2973; osteriabrunello.it. Piekfijne eigentijdse varianten op traditionele Lombardische gerechten. Ga erheen voor de cotoletta alla milanese.

Camparino Galleria Vittorio Emanuele II; +39 2 8646435. Ga niet weg uit Milaan voordat je hier een van de aperitivi hebt geproefd, zoals de garibaldi: een verfrissende mix van campari en sinaasappelsap.