Mallorca
27 jul. 2014 0 4229

Het grootste eiland van de Balearen is zo veel meer dan zon, zee en sangria. Ontdek met deze island guide de foodscene van Mallorca!

Tekst Paul Richardson Fotografie Matt Munro

... Mijn eerste culinaire ervaringen op Mallorca waren misschien simpel, maar verrassend. Zo was er die tumbet (een soort ratatouille in laagjes, in de oven gebakken in een aarde-werken schaal) bij een goedkoop restaurantje in Deià. En in de tent boven het kiezelstrand bestelde ik gefrituurde inktvis en een tomatensalade, met een halve citroen om boven de inktvis uit te knijpen. Van mijn allereerste ensaimada genoot ik in een café in Palma, met een kop café con leche erbij. Dit is een Mallorcaanse specialiteit, een spiraalvormig zoet broodje met een laagje poedersuiker, een favoriet in de lokale patisserie.

Tien jaar later woonde ik op Ibiza. Mallorca was het grotere eiland van de Balearen en een voorraadkast voor producten die op het kleinere eiland niet te vinden waren. Op een dag in de kersttijd nam ik de veerboot naar Mallorca en keerde ik terug met een vijfliterfles olijfolie, fruitig en goudgeel, van een olijvenboerderij in de Serra de Tramuntana. Toevallig vond er in de jaren negentig een revolutie plaats in de wijnindustrie van het eiland: nieuwe bodega’s begonnen wijn te maken van inheemse druifvariëteiten, zoals manto negro en callet. Ik viel voor de anima negra, een eersteklas blauwedruif die van Robert Parker, een vooraanstaand wijnkenner uit de VS, maar liefst 94 punten kreeg.

In diezelfde periode maakte ik kennis met sobrasada, worst die wordt gemaakt van rauw varkensvlees, aan de lucht gedroogd met pimentón, gerookte-paprikapoeder. Een Mallorcaanse vriend van me liet me zien hoe deze worst op Mallorca wordt gegeten – als een paté op ovale Quely-toastjes gesmeerd, met kaas en groene olijven, als onderdeel van een ontspannen avondmaaltijd. In die tijd was Mallorca beslist geen bestemming voor foodies. Maar nu wel!

Lees de rest van het artikel in Jamie magazine #25
 


Deel Artikel
Bewaar artikel
Om dit artikel te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren

Reageren

Verzenden

Local Tips in Mallorca

a Na Toneta Horitzó 21, Caimari; +34 971 515 226; canatoneta.com. Maria en Teresa Solivellas vormen samen de drijvende kracht achter dit restaurant, waar bijna alle ingrediënten afkomstig zijn van het eiland. Het menú degustación (zes gangen, ex drankjes en btw voor 28 euro) is een koopje.

Restaurant Santi Taura Calla Joan Charles I, 48, Lloseta; +34 656 738 214; restaurantsantitaura.com. In de ogen van velen is Santi Taura de meest beminnelijkepersoonlijkheid in het culinaire wereldje van Mallorca. De tafels in zijn restaurant – waar het zesgangenmenu voor 33 euro zeer redelijk is geprijsd – zijn maanden van tevoren gereserveerd, wees op tijd of check afzeggingen.

Hotel Restaurant Cort Plaça de Cort, 11, Palma; +34 971 213 300; hotelcort.com. Deze nieuwe gelegenheid in hartje Palma, met een interieur van de gerenommeerde Spaanse binnenhuisarchitect Lázaro Rosa-Violán, is momenteel Mallorca’s meest trendy adres voor drankjes en allerlei zeer verfijnde tapas.