Maastricht
13 aug. 2013 2 3101

In Maastricht is het altijd feest, concludeert Laura de Grave. Eetfeest. Van de beroemde vlaaien en ‘friet met zoervleis’ tot Italiaans ijs en gerookte aubergine uit Syrië.

Tekst Laura de Grave Fotografie Mark Prins

Elke keer als ik in de trein naar Maastricht zit, valt het me op: hoe zuidelijker ik kom, hoe zangeriger het dialect van de mensen die instappen. Naast ons laat een meisje haar vriendin een nieuwe, kleurrijke tas zien. ‘Sjiek is miech dat!’ zegt ze enthousiast. Marieke, redacteur bij Jamie magazine, stoot me aan. ‘Wat betekent dat?’ Ik moet lachen. ‘Sjiek betekent in het Maastrichts zoiets als fantastisch, mooi of bijzonder,’ leg ik uit.

Ondertussen dendert de trein door het glooiende Limburgse landschap op weg naar Maastricht. Waar je vlaai eet die van oorsprong uit Duitsland komt. De abrikozen erin zijn een souvenir van de Spanjaarden. Waar hotels Franse namen hebben en waar je Luikse wafels ruikt als je over de kinderkopjes in de binnenstad loopt...

Lees de rest van het artikel in onze Jamie magazine Family special


Deel Artikel
Bewaar artikel
Om dit artikel te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren

Reageren

Verzenden

Local Tips in Maastricht

Biercafé Take One Rechtstraat 28, takeonebiercafe.nl Wieckse Witte zag hier het levenslicht. Keus uit meer dan 150 bieren van kleine Nederlandse en Belgische brouwerijen.

Café Zondag Wycker Brugstraat 42, cafezondag.nl Naast ontbijt en lunch eet je hier ’s avonds tapas. Voor de kinderen is er een peuterbroodje met Nutella, pindakaas, kersenjam of appelstroop.

Adriaan de Smaakmaker Sint Pieterstraat 36, adriaandesmaakmaker.nl Maastrichtse kruidenmosterd, rode wiemelkesjam (rodebessenjam), rabarberdadelchutney, frambozenazijn... Engelsman James Lumsden en zijn vrouw Angelique maken al dit lekkers in het kleine keukentje in de winkel.

Café Sjiek Sint Pieterstraat 3, cafesjiek.nl Deze kleine variant van het Franse Grand Café – dat sinds 1982 bestaat – is eerder een huiskamer dan een restaurant. Hier schuif je aan, eet je friet met zoervleis en ontmoet je de echte Maastrichtenaar. Kinderen krijgen kinder-zoervleis, om te wennen.

Marres Kitchen Capucijnenstraat 98, marres.org Fantastische gerechten uit het Midden-Oosten en het Middellandse Zeegebied – met ingrediënten uit eigen moestuin. Bij mooi weer kun je buiten eten tussen de prachtige bloemstruiken.