Leeuwarden
29 jan. 2015 0 2381

Leeuwarden is in 2015 uitgeroepen tot Hoofdstad van de Smaak. Alle reden dus om de boer op te gaan in Noord-Nederland, waar je de allerlekkerste streekproducten proeft!

Tekst Laura de Grave Fotografie Mitchell van Voorbergen

Ik wil graag een verantwoorde en gezonde hap aanbieden, waarvan je weet waar het vandaan komt, wat erin zit en wie het gemaakt heeft.’ Ik zit in een foodtruck die geschilderd is in de kleuren van de Friese vlag. Naast mij zit ondernemer Herman van Vliet. Op zijn hoofd heeft hij een strooien hoedje, waarin aan de ene kant een houten lepel en vork, en aan de
andere kant een Fries vlaggetje steken.

Ooit nam hij zijn geit Eddie mee naar een boekpresentatie in de stad. Vandaag neemt hij mij mee. Vrolijk vertelt hij me over de nagelkaas van De Nylander in Workum, Giele Wâldbeantjes uit de Friese wouden, vis van de Goede Vissers uit de Waddenzee, Fries roodbonte koe van Riperstate uit IJlst en ‒ vooral ‒ het belang van het brengen van deze producten naar de stad.

Het is heel simpel. ‘Om streekproducten te behouden, moet je ze eten,’ legt hij uit. Dus maakt hij er heerlijke hapjes van, die hij in Friesland verkoopt vanuit zijn foodtruck. Een van Hermans producenten is Oane Kloosterman. Tussen Doezum – waar Herman woont – en Leeuwarden, stoppen we bij zijn fruitkwekerij. ‘De duindoorn is een supergezonde bes die in Friesland in het Lauwersmeergebied en op de Waddeneilanden groeit. Oane maakt hier duindoornketchup van,’ vertelt Herman. ‘Voor op mijn hamburger van de Friese roodbonte koe, die ik serveer op broodjes in de vorm van het pompeblêd – de lelievormige bladeren die in de Friese vlag zitten.’ Even later zitten we met genoeg duindoornketchup weer in de auto, op weg naar Leeuwarden. De ogen van Herman glinsteren als hij Friese bluegrassmuziek uit de megafoon op het dak van zijn foodtruck laat schallen terwijl we de stad inrijden...

Lees de rest van het artikel in Jamie magazine #30
 


Deel Artikel
Bewaar artikel
Om dit artikel te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | RegistrerenLocal Tips in Leeuwarden

Lekkere Trek
Foodtruck, lekkeretrek.com Te vinden op verschillende plekken in Friesland. Herman van Vliet verkoopt zo Fries streetfood gemaakt van heerlijke, eerlijke, regionale en
seizoensgebonden producten; de vier pijlers van slow food.

Frytsjam De Wedze 22a (Twijzel), frytsjam.nl Bio-fruitkwekerij met verschillende soorten bessen en vruchten uit het Waddengebied. Tijdens het seizoen kun je de bessen zelf komen
plukken in de tuin. Oane en Hetty maken er heerlijke jams, sappen, wijn en siropen van, die te koop zijn in hun winkel. 

Karma coffee Sophialaan 2, karmacoffee.nl Handige plek vlak bij het station (en de VVV) om lekkere koffie of chaithee, een karmaccino (en een plattegrondje) te scoren. Doe mee met de ‘battle of the cups’ en kleur de boeddha op de beker zo mooi mogelijk in.

‘t Pannekoekschip Willemskade 69, pannekoekschipleeuwarden.nl Dit piratenschip is erg leuk voor kinderen. Op de (menu)schatkaart staan verschillende pannenkoeken, ingedeeld in werelddelen. Je kunt er ook terecht voor glutenvrije, lactosevrije, koemelkvrije en zelfs eiwitvrije pannenkoeken. 

We are grutsk Willemskade 60b, wearegrutsk.nl Betekent zoveel als ‘wij zijn trots’. In deze kiosk, op 100 meter van het station, vind je streekproducten, fietsenhuur en een culinair wandelarrangement. Ontvangst met koffie en Friese sûkerbôle.

Broodje Bewust Groentemarkt 1-3, broodjebewust.nl De focus ligt hier op brood; belegde broodjes, maar ook hele broden van bakker Bolhuis. Bewust belegd met streekproducten. Neem er een biologisch groentesapje bij, met bijvoorbeeld boerenkool, venkel, citroen en appel.

Illustratie: Saskia Rasink