Kopenhagen
26 jun. 2013 0 4553

Is het dat kraakheldere Scandinavische licht? Komt het door al die aardige mensen die alle tijd lijken te hebben voor een praatje? Of is het de combinatie van veel groen, veel water en de eigenzinnige Nordic Cuisine die Kopenhagen zo aangenaam anders maakt?

Tekst Marieke Verdenius Fotografie Maarten van der Wal

Kopenhagen mag dan bekendstaan om zijn hippe winkels, het strakke Deense design en de populaire Nordic Cuisine, tijdens mijn bezoek valt me op dat de Denen ook hechten aan tradities. En dat die juist aan de wieg staan van nieuwe foodtrends. Neem nou havermoutpap. De Denen zijn er dol op.

Mijn herinneringen aan de flauwe bordjes Brinta van vroeger verdwijnen als sneeuw voor de zon als ik op bezoek ga bij Lasse Andersen. Twee jaar geleden opende hij zijn eethuisje Grød (Deens voor ‘pap’) met – het laat zich raden – alleen maar pap op de kaart. ‘Toen ik een paar jaar terug in Londen was, ontdekte ik hoe populair het daar is.

Terug in Denemarken ben ik gaan experimenteren. Ik ontdekte dat pap veel verder gaat dan havermouten rijstepap.’ Als bewijs zet hij me grød voor met risottorijst, groene asperges, parmezaan en citroen-koolzaadolie. Het smaakt heerlijk romig. En met Lasses zoete havermoutpap met zwarte bessen, banaan, granola en hazelnoot wil ik iedere morgen wel beginnen. 

Grød is gevestigd aan de Jægersborggade in Nørrebro, een van de leukste straten van Kopenhagen. Deze buurt is de laatste jaren flink opgefrist. Panden zijn opgeknapt en nieuwe kleine winkels worden geopend. Het resultaat daarvan is een multiculturele buurt
waar alles door elkaar loopt en ondernemers veelvuldig samenwerken.

Lees het hele artikel in Jamie magazine #16


Deel Artikel
Bewaar artikel
Om dit artikel te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren

Reageren

Verzenden

Local Tips in Kopenhagen

Central Hotel & Café Tullinsgade 2, facebook.com/pages/Central-Hotel-Café Klein, maar fijn is dit koffiezaakje in fifties-stijl, met vintage-posters en ansichtkaarten aan de muur. Boven het café zit één hotelkamer in dezelfde stijl waar je met z’n tweetjes een nachtje kunt logeren.

Granola Værnedamsvej 5, facebook.com/pages/Granola Bij Granola zit je de hele dag goed. Het tentje onderscheidt zich door een opvallende bar, counter en jarenvijftig-outfit van de bediening. Havermoutpap wordt hier vaak besteld, maar ook voor ’n diner of drankje is dit een fijne plek.

Brør Skt. Peders Stræde 24A, restaurantbror.dk Brør, wordt gerund door twee voormalige chefs van NOMA. Het restaurant heeft twee levels. Mooi detail: de wijnrank die bij de ingang het restaurant in groeit. Op de kaart staan simpele Scandinavische gerechten met een twist. In de keuken wordt gewerkt met lokale ingrediënten; de groente wordt bijvoorbeeld verbouwd op het Deense eiland Sejerø, dat ten westen van Kopenhagen ligt.

Foodshop no.26 Thorshavnsgade 26, foodshop26.dk Bakkerij, foodshop en ontbijt/lunchplek ineen. Heeft een prachtig modern interieur en staat bekend om het typisch Deense rugbrød (roggebrood), waar naast zaden en rogge een kwart liter donker bier in gaat. Ben je op zoek naar een cadeautje, dan slaag je hier vast. Denk aan delicatessen als Deense honing, biologische wijn of huisgemaakte jams.

Geist Kongens Nytorv 8, restaurantgeist.dk Kies je eigen zithoek aan de foodbar of in het intieme restaurant bij het terras. Chef Bo Bech bereidt met zijn brigade een menu vol kleine gerechtjes die stuk voor stuk oogverblindend zijn. Een van de succesnummers: de flinterdun gesneden avocado met licht gezouten kaviaar. Sluit je diner af met een koffie en suikerspin.