Istanbul
15 mar. 2012 2 2195

Slenter mee door de overvolle straatjes vol lekkers.
Suzanne Stougie proeft de wereldsmaken van Istanbul.


Tekst Suzanne Stougie Fotografie Matt Munro

Istanbul is een smeltkroes, altijd al geweest,” vertelt chef Mini Bashekim van restaurant Datli Maya terwijl hij even pauzeert met een glaasje thee, getrokken van munt die hij zelf op 2000 meter hoogte in de bergen heeft geplukt. “De stad heeft geen echte eigen keuken. Het is een mengelmoes van Anatolische, Griekse, Mesopotamische en Armeense invloeden.”

Mini’s restaurant bevindt zich boven een enorme oven, die tachtig jaar werd gebruikt om simits ringvormige broodjes bedekt met sesamzaad) te bakken. Nu probeert hij er samen met mede-eigenaar Dilara traditionele slowfoodrecepten in uit en bakken ze er hun veel verkochte lahmacunlar, een dunne Anatolische pizza met bijzondere toppings zoals kalfsvlees en granaatappel.

Datli Maya ligt in de wijk Cihangir- Beyoğlu, onlangs door de Engelse krant The Guardian uitgeroepen tot een van de vijf beste woonplekken ter wereld. De straatjes, waar het krioelt van de mensen, barsten van de terrasjes en deli’s, strakke bakkerszaken en propvolle tweedehands meubelwinkels.

Bij Van Kahvalti Evi, waar in het weekend een rij voor de deur staat, kiest bijna elke klant hetzelfde: een traditioneel Turks ontbijt voor twee (gölü kahvalti). Het bestaat uit vijf verschillende kazen uit de stad Van, olijven, tomaten, groene pepers, een soort tzatziki en een mand vol brood dat wel gebak lijkt – een perfecte combi met al die zoute kazen. Daarbij drink je oneindig veel glaasjes thee, natuurlijk.

Lees de rest van het artikel in Jamie magazine #6.
 


Deel Artikel
Bewaar artikel
Om dit artikel te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren

Reacties (2)

anna
op 19-11-2012 om 17:16

ik woon en werk in al 3 jaar in istanbul en ben getrouwd met een Turk.
Turkije heeft een zeer gevarieerde en keuken met veel bijzondere en culınaıre gerechten. helaas gaan veel toeristen af op de voor toeristen afgestemde resturants. waar het eten 9 van de 10 keer niet is wat het hoort te zijn . ga resturants waar je ze in het proberen binnen te halen voorbij probeer eens een resturant waar je alleen locals ziet. vaak is er dan geen engelse kaart of soms bıj kleınere resturantjes helemaal geen kaart daar wordt aan de ober gevraagd wat er is en zo maak je keuze . kan wat lastig zijn als je geen truks spreekt maar ze zullen zeker proberen je zo goed mogelijk te helpen.ik heb zelf nooit meegemaakt dat ik koud vlees of vis kreeg en als ik hamburger wil eten ga ik naar de mac of buger king. Turkıje is een zeer groot land met elke streek heeft zijn eigen keuken. İstanbul is een stad met meer dat 17 miljoen mensen die vanuit heel Turkije komen.

Erik van der Heijden
op 17-11-2012 om 19:44

Istanbul in centrum mooi en veel lekkere en oorspronkelijke recepten. Alleen bijna overal koud vlees en vis wat warm geserveerd had moeten worden, zelfs hamburgers. Lekkerste broodje is stokbroodje kebab aan de havenkade op Aziatische deel. Heerlijk gekruid en warm. Culinair toch tegenvaller, terwijl ik goed bekend ben met Turks eten.

Reageren

Verzenden

Local Tips In Istanbul

360
Istiklal Cad. Misir Apt. 163 K8, Beyoğlu, +90 212 2511042, 360istanbul.com. Een futuristisch decor, east meets west-gerechten en cocktails met precies de goede sterke drank - niet vanzelfsprekend in een stad waar op veel plekken geen alcohol wordt geschonken.

Antiochia Asmali Mescit Mah. Minare Sk. 21/A, Beyoğlu, +90 212 2921100, antiochiaconcept.com. Authentieke kost geserveerd in een ultrastadse setting. Het malse vlees komt van Adaanse koeien die aan de voet van het Taurusgebergte opgroeien op een dieet van gras en kruiden.

Lokal Tünel Meydani 186/A, Tünel- Beyoğlu, +90 212 2454028. Een kleine façade op het Tünelplein mondt uit in een grote, hoge ruimte waar je de hele dag, van ontbijt tot late night cocktails, terecht kunt. Geweldige plek om de eindeloze stroom winkelende mensen te bekijken.

Balkon Asmalimescit Mah. Sehbender Sk. 5, Tünel-Beyoğlu, +90 212 2932052, balkonrestaurantbar.com. De krakkemikkigste lift ooit brengt je hoog boven de stad, met een spectaculair uitzicht over de daken naar de Bosporus. ’s Zomers gaat het dak eraf (letterlijk) en zit je in de open lucht.

Karaköy Güllüoglu Rihtim Cad. Katli Otopark Alti, Karaköy, +90 212 2930910, karakoygulluoglu.com. De beste baklavawinkel van de stad, waar de groten der aarde (Obama!) hun baklava bestellen. Het geornamenteerde plafond is versierd met bladgoud en kristallen en de obers zijn van de knipmesvariant. Haal een doos vol voor thuis, of schuif een paar stukjes krokant pistache- of honinggebak naar binnen, weggespoeld met, jawel, een glaasje thee.

Komsufirin Defterdar Yokusu 127, Cihangir-Beyoğlu, komsufirin.com.tr. In deze hippe bakkerij verkopen ze brood en zelfgemaakte koekjes (vier voor 3 lira (€ 1,25), maar je kunt er ook gaan zitten voor een welverdiend kopje koffie na het vintage shoppen.


 

Shop tip