Essaouira
4 apr. 2016 0 1901

Vergeet Marrakesh. Dit sensuele juweeltje aan Marokko’s prachtige Atlantische kust is voer voor je verbeelding en stilt je daadwerkelijke trek met kleurrijk en kruidig eten. maak kennis met het wonderschone Essaouira.

Tekst Kevin Gould Fotografie Matt Munro

Het heeft de zee aan zijn hoofd en de haven in zijn hart. Krachtige winden woelen erdoorheen en de medina is zijn ziel. Dit schiereiland met de naam Essaouira werd begeerd en bezeten door Feniciërs, Romeinen en Byzantijnen, Portugezen, Britten, Nederlanders en Fransen, Arabieren, Joden, Berbers, hippies, kitesurfers, kunstenaars en rockhelden. Allemaal hebben ze hun stempel op Essaouira gedrukt, maar het blijft zichzelf: standvastig, trots en mysterieus. Het Atlasgebergte loopt ten zuiden van het schiereiland richting de oceaan. Het bedrijvige Marrakesh ligt op maar een paar uur oostwaarts.

Dit is de plek waar de kameelkaravanen vanuit Timboektoe aankwamen, met dierenhuiden, slaven, zout en specerijen die vervolgens over zee naar Amsterdam, Liverpool of Livorno werden vervoerd. Tegenwoordig worden kamelen vooral ingezet voor strandsafari’s, en de nomadische Toeareg in zijn zoutwitte gewaad verkoopt nu de waren in plaats van zelf verkocht te worden. De Atlantische Oceaan die tegen Essaouira’s stadswallen beukt levert vette sardines, brasems en baarzen, roggen, schaaldieren en zeepalingen. Deze komen aan land met veel luid geroep vanuit enorme handggemaakte, houten enorme vissersboten.

Buiten de haven vind je gestreepte hutten waar men vrolijk een vis voor je grilt, die met een glas fris wordt geserveerd voor slechts een handjevol dirhams; wij geven de voorkeur aan een wandeling door de haven, waar je voor heel weinig geld vis kunt kopen die thuis een fortuin zou kosten....

Lees de rest van het artikel in Jamie magazine #42


Deel Artikel
Bewaar artikel
Om dit artikel te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | RegistrerenLocal tips

Eten & drinken
Chez Driss Pâtisserie 10 Rue el Hajjali; +212 5244 75793. Een van de oudste patisserieën in de medina.

Chez Sam Fishing Port; +212 5244 76513. Het beste restaurant in de haven, met fantastische verse vis en lokale wijnen in een charmant krakkemikkige, bootvormige ruimte.

Domaine du Val d’Argan +212 5247 83467; valdargan.com. Een klein stukje rijden van de stad maakt Charles Mélia, wiens familie een wijnmakerij in Châteauneuf-du-Pape bezit, biologische wijnen en olijf- en arganolie. Vijf simpele, kleurrijke kamers en een klein restaurant. Het is een best populair plekje, dus van tevoren boeken is aan te raden.

Elizir 1 Rue d’Agadir; +212 5244 72103. Kitsch én superlekker Italiaans-Marokkaans eten.

Ferdaous 27 Rue Abdessiam Lebadi; +212 5244 73655. Traditionele gerechten, goed bereid en geserveerd met een flinke dosis lokale trots.

Laayoune 4b Rue Hajjali (tegenover restaurant Loft). Integer en authentiek. Probeer de supervoordelige couscous royale.