Eindhoven
8 feb. 2016 0 2753

De komst van Philips zette Eindhoven 125 jaar geleden op de kaart. Tegenwoordig rollen er in de oude fabrieken geen gloeilampen en radio’s, maar spannende culinaire concepten van de band.

Tekst Eline Cox Fotografie Saskia van Osnabrugge

Benieuwd naar hoe het er achter de schermen aan toe ging bij deze reportage? Bekijk de video hier

Hoewel de titel ‘hoofdstad van Brabant’ is toegekend aan ’s-Hertogenbosch, is het Eindhoven dat het grootste oppervlak beslaat in de gezelligheidsprovincie. En niet alleen daarin weet de stad te overtreffen. Eindhoven ademt de lijfspreuk ‘eendracht maakt macht’, die fier prijkt boven de ingang van het PSV voetbalstadion. In deze industriestad, grootgebracht door Anton, Gerard en Frederik Philips, die er in 1891 een gloeilampenfabriek startten, heerst een bijzondere saamhorigheid onder de mensen.

Het is de motor van de jonge ondernemers die de fabriekspanden op het voormalige Philipsterrein Strijp-S veranderen in een walhalla voor liefhebbers van lekker eten, kunst en design. Maar ook van hen die een oude tapijtfabriek weten om te bouwen tot bierbrouwerij of in het oude centrum concepten laten ontpoppen die wereldstadwaardig zijn. Als geboren en getogen Brabander zou het voor mij appeltje eitje moeten zijn om een cityguide te maken over de omgeving waar mijn wieg heeft gestaan, maar niets blijkt minder waar. 

De stad die ik een tijd geleden verliet voor Amsterdam, verandert met de dag. Zo was Strijp-S ooit een plek waar je ’s avonds over je schouder moest kijken. Nu hangt er een gemoedelijke sfeer in het gebied omgeven door torenhoge gebouwen, zonder dat het rauwe randje verloren is gegaan. In het Veemgebouw, een voormalige radioopslag, is een foodhal herrezen waar je tussen diverse kunstexposities dagelijks verse groenten en brood koopt.

Wij strijken er neer aan een van de gerecyclede tafeltjes met een biertje en een Eindhovens plènkske van slager Ad Reinders. ‘Plènkske betekent plankje, maar dat snapte je natuurlijk al,’ lacht hij. Naast herdersham van Limburgs schapenvlees en gedroogde worstjes van Livarvarken maakt Ad nog een bijzondere ham in eigen slagerij. ‘Coppa di Parma kennen we inmiddels wel. Wij maken Coppa di Eindhoven, van Heyde Hoeve varkens die in Nuenen, een stad verderop, ‘brijvoer’ eten. Dat zijn natuurlijke resten als tarwegist, bierbostel en kaaswei, afkomstig van andere ambachtelijke producenten in de omgeving.’ Lees de rest van het artikel in Jamie magazine #40.

WIN!

Wil je een overnachting winnen in het bruisende Eindhoven? Doe mee en win!


Deel Artikel
Bewaar artikel
Om dit artikel te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | RegistrerenETEN & DRINKEN

CoffeeLab UC Stationsplein 17; coffeelab.nl. Heerlijk gebak en de mooiste latte-art in een groene oase — en dat naast het treinstation!

Ketelhuis Ketelhuisplein 1; ketelhuis.com. Dit is een van de fijnste plekjes op Strijp-S. Hier heb je een koffiehuis, bakkerij, restaurant en foodlab onder één dak, en daarbovenop
een rooftopgarden. Alle gerechten in het restaurant worden bereid met verse ingrediënten uit de omgeving.

Onder de Leidingstraat Leidingsstraat 45; onderdeleidingstraat.nl. Naast een bio mini-supermarkt, schuif je hier aan voor Italiaanse koffie, een vegan ontbijtje of lekkere soep. Neem als je weggaat neem een van de wekelijks wisselende maaltijden mee. En vergeet de carrotcake niet te proeven!

Usine Lichttoren 6; usine.nl. Voor de fruits de mer in dit enorme restaurant in de oude lichttoren van Philips maak je gerust een omweggetje. Tip: bestel er de geroosterde groenten met huisgemaakte citroenmayo bij.

Stadscafé De Vooruitgang Markt 11; de-vooruitgang.nl. Neem als je binnenkomt even de tijd om de meest imposante bar van de stad goed in je op te nemen. Geniet van de prachtige details én van de heerlijke BBQ-kip.

Berlin Bar 5611 Kleine Berg 40; berlin-bar5611.nl. Een nog enigszins verborgen pareltje op de Kleine Berg. Volgens de eigenaar werken hier alleen mensen ‘met een kronkeltje’. De sfeer is mysterieus, de muziek brengt de juiste sfeer en de wekelijks wisselende GT’s zijn spot on!

Vershal Het Veem Torenallee 36; vershalhetveem.nl. Dagelijkse boodschappen doen, koffiedrinken, lunchen, borrelen en her en der wat kunst bekijken. Deze foodhal has it all.