Waddeneilanden
6 jul. 2015 0 1998

Stralende zon, verse vis en perfecte surfgolven: voor het ultieme eilandgevoel blijf je in Nederland. Met trots serveren deze locals het mooiste uit de culinaire schatkist van het Waddengebied.

Tekst Eline Cox Fotografie Saskia van Osnabrugge

Hoewel vakantie in eigen land nog wel eens gebukt gaat onder een weinig spannend imago van natgeregende voortenten, laten de waddeneilanden zien dat Nederland wel degelijk alle ingrediënten in huis heeft voor een actieve en culinaire zomervakantie. Hoewel die term ‘de waddeneilanden’ als samenvatting dient om Texel, Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog in één zucht te noemen, willen de inwoners van de verschillende eilanden niet met elkaar vergeleken worden.

Jaloezie? Nee, het is de trots die elke eilander met de paplepel is ingegoten. En dat maakt ze tot uitgelezen gidsen om de bijzonderste  plekken te ontdekken. ‘We verzoeken automobilisten terug te keren naar hun voertuig. Toeristen: welkom op Texel! En voor de eilanders: welkom thuis.’ Met een kleine 30 minuten heeft de overtocht van Den Helder naar het grootste waddeneiland weinig voeten in aarde. ‘Hallo Tom-Tom,’ ik kijk degene naast me verbaasd aan, maar als het apparaat antwoord met ‘ik luister’ word ik direct vrienden met de digitale tourguide die ons in de schemering naar Camp Silver leidt...

Bekijk hier het achter de schermen filmpje! Lees de rest van het artikel in het zomernummer van Jamie magazine.
 


Deel Artikel
Bewaar artikel
Om dit artikel te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | RegistrerenLocal tips op de Waddeneilanden

Restaurant De Luwte
Warmoesstraat 2, Den Burg Texel; deluwte-texel.com.
Chef Evert print dagelijks nieuwe menukaarten met ingrediënten recht van de kotter of lokale landbouw.

Zandzeebar
Badweg 8, Formerum Terschelling; zandzeebar.nl. Met de kleurrijke loungebanken, het frietje rendang en gezellige personeel is dit de leukste strandvanbar van Terschelling.

Camp Silver
Eendenkooiweg 2, Oosterend Texel campsilver.nl.
Slaap in een van de acht airstream caravans op een van de mooiste en rustigste plekjes van Texel.

Slijterij Nobel
Gerrit Kosterweg 16, Ballum Ameland; hotelnobel.nl
Hier koop je het traditionele Nobeltje in groot of klein formaat en adviseert vinoloog Dirk Metz welke fles wijn je het beste drinkt bij een strandpicknick.

Restaurant Stranders
Strandweg 71, Buren Ameland; restaurantstranders.nl.
Door het warme ontvangst van eigenaresse Louise Molenaar, smaken de gegrilde zeebaars en take-away fish&chips extra lekker.