Catania
10 jun. 2016 0 1483

Het leven in de tweede stad van Sicilië bruist rondom de fantastische vismarkt en bloeit dankzij verse lokale producten die zijn verbouwd op de vruchtbare grond rond de Etna. Welkom in Catania.

Tekst Paul Dring Fotografie Matt Munro

Er is wat fijn stof neergedaald op het jasje van mijn Catanese vriendin Laura: piepkleine witte korreltjes steken af tegen het zwarte leer. ‘Zand dat hierheen is gewaaid vanuit Afrika,’ zegt ze, klopt het van zich af en focust weer op haar pasta. Mij lijken het zoutkorreltjes die met een stevige zeebries zijn meegekomen. Volgens vriend Gianfranco hebben we het beide verkeerd. ‘Het is vulkanische as, uit de diepte van de aarde opgehoest door de Etna, die zo’n dertig kilometer verderop smeult.’

Waar het stof ook vandaan komt, in elk geval symboliseert het Catania – een stad die in de loop der eeuwen is veranderd door al diegenen die over Sicilië hebben geheerst en door de vulkanische activiteit. De vismarkt hier behoort tot een van de levendigste plekken van Italië en de trattoriamenu’s staan vol traditionele seafoodgerechten. De barokke gebouwen zijn herrezen uit lavasteen en de vruchten en groenten extra voedzaam door de vulkaan-grond die zo rijk is aan nutriënten. De keer-zijde: Catania is in de loop der tijd meerdere malen door de vulkaan verwoest. ‘Voor ons is de Etna als een moeder,’ zegt Laura. ‘Ja, ze kan boos worden, maar ze geeft ook veel.’

De vruchtbaarheid van de regio getuigt daarvan. Zo zijn er wijngaarden op de lagere hellingen van de Etna, waar de druif ‘nerello mascalese’ rode DOC-wijnen met een vulkanische mineraliteit produceert. Verder vind je hier vele citroen- en sinaasappelboomgaarden. Je ziet bomen die zwaar zijn van de loquats en olijven, een overvloed van schijfcactussen en hoge bossen wilde venkel, sprietig groen met gele schermbloemen en stevige stengels, klaar om verwerkt te worden in schotels als pasta con le sarde – een gerecht waar ik van geniet in Trattoria Cutilisci...

Lees de rest van het artikel in Jamie magazine #44


Deel Artikel
Bewaar artikel
Om dit artikel te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | RegistrerenLocal Tips

Ambasciata del Mare Piazza Duomo 6; +39 95 341 003; ambasciatadelmare.it. Een van drie geweldige visrestaurants op een steenworp afstand van de vismarkt.

Bar Mazzini Via Auteri 6; +39 95 346 361. Dé plaats om de lokale lenteuipasteitjes (cipolline) te scoren.

Bar Pasticceria Spinella Via Etnea 292; +39 95 327 247; pasticceriaspinella.it. Ga hiernaartoe voor de cassatelle di Sant’Agata, de geglazuurde cakejes die een eerbetoon zijn aan Catania’s patroonheilige.

Caffè Europa Corso Italia 302; +39 95 372 655; caffeeuropa.it. Begin hier de dag op z’n Catanees, met amandelgranita op een briochebroodje.

Cantina del Sole Via Gesualdo Clementi 31; +39 95 310 041; lacantinadelsole.it. Paardenvlees is populair in Catania. Eet het hier zoals de inwoners dat doen.

Chiosco Costa Piazza Spirito Santo; +39 95 310 628. Art-nouveaukiosk waar je mineraalwater met ambachtelijk gemaakte siroop kunt krijgen.

Cutilisci Via San Giovanni Li Cuti 69; +39 95 372 558; cutilisci.it. Eenvoudige tent waar je pizza en seafood kunt eten.