Cádiz
9 may. 2016 0 496

Gebouwd op een schiereiland, omringd door verdedigingswerken met daarbinnen een heleboel tapasbars — dat is de eeuwenoude Spaanse stad Cádiz.

Tekst Paul Richardson Fotografie Simon Bajada

Je voelt de zee al lang voordat je hem ziet. Als je vanuit Sevilla zuidwaarts langs de pijnbomen over de lange, rechte autosnelweg rijdt, doet de lucht al zoutig aan. Uiteindelijk wordt de weg smaller en kom je over de Carranza-brug. Dan zie je overal om je heen de flesgroene Atlantische Oceaan, met golven gevormd door de zeewind. Het oude centrum van Cádiz is bijna een fort op een eiland te noemen.

Cádiz, een chaotische stad waarvan de economie – van oudsher gebaseerd op de scheepsbouw en zware industrie – al tijden achteruit gaat, heeft absoluut kenmerken waar de inwoners trots op kunnen zijn. Allereerst is er de indrukwekkende geschiedenis. Cádiz werd in de 12e eeuw v. Chr. (toen onder de naam Gadir, dat ‘ommuurde stad’ betekent) gesticht door de Feniciërs en is een van de oudste continu bewoonde steden in de westerse wereld. Maar er gebeurde meer. Hannibal vertrok hier vandaan om Rome te veroveren en de stad was (in 1812) de bakermat van de eerste grondwet van Spanje.

Cádiz is het decor van een jaarlijks levendig carnaval, het belangrijkste in zijn soort op het vasteland van Spanje. En de inwoners zijn terecht trots op een eetcultuur, die al net zo karakteristiek is als de stad zelf... Lees de rest van het artikel in Jamie magazine #43

Deel Artikel
Bewaar artikel
Om dit artikel te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren


Local tips

Aponiente Calle Puerto Escondido 6; +34 956 851 870; aponiente.com. Angel León werd beroemd als jonge chef die verrassende dingen maakte met afsnijdsels van vis. Nog steeds
gebruikt hij de overvloed van de oceaan, met nieuwigheden als planktonrijst, zeeworstjes en vis gerookt boven geschroeide olijvenpitten. Grand Menu € 195 voor 22 gangen.

Café Quilla Calle Antonio Burgos; +34 956 226 466; quilla.es. Stel je een grote gin-tonic voor op een lome middag met rustige achtergrondmuziek. Dit coole café boven het La
Caleta-strand is ideaal voor een drankje tegen de avond, maar ze maken er ook een waanzinnige ‘hamburger especial’ van retintarundvlees met foie gras en uienmarmelade.

Código de Barra Plaza Candelaria 12; +34 635 533 303. Leon Griffioen, een Nederlander die al lange tijd in Cádiz woont, opende Codigo de Barra in 2011. Vanuit zijn open keuken
serveert hij heerlijke gerechten als octopus met aardappelschuim, gepaneerde geitenkaas met peer en tijmhoning, en creatieve varianten op lokale klassiekers. Het terrasje op het
plein is op een zomeravond werkelijk sprookjesachtig.

El Faro de Cádiz Calle San Félix 15, La Viña; +34 956 211 068; elfarodecadiz.com. Dit restaurant met tapasbar en bodega is een soort instituut. Proef vooral de tortillitas, de camarónes en de rode mul. Smaakt de wijn of sherry goed? Koop dan een fles om mee te nemen.