Avignon
7 mar. 2016 0 608

an de middeleeuwse verdedigingswerken tot vers gebakken fougasse: Avignon is een stad met klassieke schoonheid, bedrijvige bistro’s en verse marktproducten in overvloed.

Tekst Paul Dring Fotografie Anthony Lanneretonne

Wow zegt Antonia Pyemont- Coughlan, denkend aan de eerste keer dat ze Avignon zag, de Provençaalse stad waar ze nu samen met haar echtgenoot, chef Russell Coughlan, een bistro runt. ‘We reden over de weg langs de rivier, het Pausenpaleis en het gouden madonnabeeld op de kathedraal ernaast in zicht – dat vonden we zo geweldig! Het is hier echt prachtig. En het eten is grandioos, het klimaat is heerlijk… Wat wil je nog meer?’

Ik had 25 jaar geleden een soortgelijke openbaring toen ik de stad voor het eerst bezocht, als jongen van negentien op mijn eerste overzeese tocht. Ik kwam er vanuit Parijs, in een TGV met ijskoude airco. Toen de treindeuren in Avignon opengingen, golfde de hitte over me heen. Dat gevoel heb ik sindsdien vaker beleefd, bij het verlaten van vliegtuigen in warme klimaten, van Mexico tot India, maar het neemt me altijd weer mee naar Avignon. De stad die ik in de twee weken daarop ontdekte, barstte uit zijn middeleeuwse voegen.

Avignon is in juli het toneel van een groot theaterfestival, dat jaarlijks plaatsvindt, en ik viel er middenin. Mijn avonden bracht ik door op het plein voor het Pausenpaleis – een gotisch bouwwerk met kantelen, torentjes, luchtbogen en monumentale stenen muren. Hier luisterde ik naar muzikanten, keek ik bewonderend naar de kunsten van acrobaten, probeerde ik mijn talenkennis uit op onverbiddelijke Franse meisjes en speelde ik gitaar… ik genoot van de eenvoud van mijn jonge leventje...

Lees meer in Jamie magazine #41


Deel Artikel
Bewaar artikel
Om dit artikel te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren

Local tips in Avignon

L’Agape Place des Corps Saints 21; +33 4 90 85 04 06; restaurantagape-avignon.com. Geweldige bistro van een lokaal echtpaar.

L’Atelier des Thés Place des Corps Saints 17; +33 4 90 82 69 53. Goed, eerlijk eten en een aangename bediening.

EAT Rue Mazan 8; +33 4 90 83 46 74; 6 03 41 99 81; restaurant-eat.com. Frans restaurant waar je heerlijk kunt lunchen.

Fou de Fafa Rue des Trois Faucons 17; +33 4 32 76 35 13. Populaire bistro gerund door een Engels stel dat ooit verliefd werd op de stad.

Mazet des Papes Chemin du Mazet 634, Sauveterre; +33 4 90 02 22 35; mazet-des-papes.fr. Biologische boerderij op het Île de la Barthelasse, waar in het weekend maaltijden worden geserveerd.

Numéro 75 Rue Guillaume Puy 75; +33 4 90 27 16 00; numero75.com. Elegant restaurant in het zuiden van de stad. Reserveer voor de lunch een tafel op de beschaduwde binnenplaats.

Restaurant Librairie l’Ami Voyage Rue du Prévot 5; +33 4 90 82 41 51. Betaalbare, vers bereide gerechten op de begane grond van een boekwinkel.

Restaurant l’Essentiel Rue de la Petite Fusterie 2; +33 4 90 85 87 12; restaurantlessentiel.com. Kostelijk dineren met een Provençaals tintje.